În week-end am făcut o excursie de o zi pe următorul traseu: cu bacul peste Dunăre de la Călărași la Silistra – Rezervația Naturală de la Srebarna – Turtucaia / Tutrakan – Cetatea Cherven & Canionul Rusenski Lom – Mechka – Ruse și înapoi în București. Dacă în sudul României, pe malul Dunării, nu sunt foarte multe lucruri interesante de vizitat, la bulgari lucrurile stau cu totul altfel: formele de relief sunt mai variate, sunt multe dealuri și delușoare care schimbă complet geografia unui loc.
Cu bacul peste Dunăre de la Călărași la Silistra
Auzisem de un bac peste Dunăre, dar nu mai fusesem cu el și de abia așteptam să mă plimb cu el 🙂 Bacul traversează Dunărea de la Călărași la Silistra la fiecare jumătate de oră când e vremea bună și la fiecare oră dacă e vreme nefavorabilă.
E un drum scurt, de vreo 10 minute, dar e mai frumos pe acolo decât te-ai aștepta, chiar am zărit o plajă foarte faină pe o insulă, probabil pe partea bulgărească. După ce traversezi cu bacul și debarci, ajungi la vama românească; e un pic ciudat pentru că ești deja în Bulgaria, dar vama românească e acolo.
Lucruri utile: o traversare cu bacul costă 35 lei pentru un autoturism solo, 5 lei pentru o bicicletă sau 2 lei pentru un pasager
Rezervația Naturală de la Srebarna
La Srebarna s-a format o mică deltă a Dunării, cu un lac destul de mare și multe păsări care cuibăresc pe acolo. Pentru că e zonă deluroasă, te poți urca pe dealuri pentru o vedere mai bună: sus sunt foișoare și bănci (perfect pentru un picnic cu vedere faină), există și un muzeu pe care eu nu l-am mai vizitat, că am fost ocupată cu dealurile. Atenție pe unde călcați, m-am întâlnit cu un șarpe care se încălzea la soare în mijlocul drumului.
Lucruri utile: nu se plătește taxă pentru vizitarea rezervației, dar se plătește câteva leva pentru vizitarea muzeului
Turtucaia / Tutrakan
Turtucaia e pe malul Dunării, vizavi de Oltenița. La un moment dat a existat un feribot care lega cele două orașe, dar acesta nu mai circulă.
Dacă în Oltenița nu ai prea multe de văzut și nici faleză pe malul Dunării nu există, în Turtucaia ai unde să te plimbi: au un parc pe malul Dunării, destul de drăguțel și îngrijit, au faleză unde te înnebunește vântul, iar în capăt de tot e un cartier pescăresc (”Ribarska Mahala”) cu case vechi din secolele XVIII – XIX și bărci aruncate ici și acolo.
E destul de sărăcuță Turtucaia, dar are farmec, chiar dacă viața socială pare cu totul moartă în week-end, era pustiu pe străzi și nici un magazin deschis. Dar bănuiesc că nici turiști prea mulți nu vin acolo.
Cetatea Cherven & Canionul Rusenski Lom
În mijlocul câmpiei e un canion și un sat, iar în vârful dealului e Cetatea Boierului Cherven, înconjurată de tufe de liliac în plină floare: cetatea e mare și poți privi canionul și satul din toate părțile.
Castelul a fost construit în secolele XII – XIII, iar complexul avea inițial cinci turnuri de pază, o biserică și un rezervor de apă. Aici mi-a plăcut cel mai mult, canioanele sunt întotdeauna spectaculoase 🙂
Lucruri utile: biletul de intrare costă 4 leva
Apusul de la Mechka
Mechka e aproape de Cherven, e un sat așezat într-o vale, lângă care s-a construit, pe un deal, un complex mare cu o pensiune, restaurant și diverse dependințe: Seven Generations Winery Hotel. Au și podgorie și cramă, iar din vârful dealului se zărește Dunărea, peste care apune soarele.
Eu m-am plimbat și pe un deal din apropiere ca să fotografiez un lan de rapiță înflorită și apoi am coborât în sat unde nu e nimic de văzut, dar tot e fain și așa. La finalul zilei a apus și soarele peste dealurile cu viță de vie, dacă ajungeți pe acolo încercați să stați până seara, merită să vedeți apusul peste Dunăre.
Ce locuri mai poți vizita în Bulgaria
Călărețul din Madara, Fortăreața Ovech și Pobiti Kamani din Bulgaria
O zi prin Bulgaria: cascadele Krushuna, peștera Devetashka & Lovech
Bojentsi, un sat-muzeu în aer liber
Tryavna: se arată o zi grozavă!
Sozopol și Nesebar în ultima zi de septembrie
Sinite Kamani, pietrele albastre de lângă Sliven, Bulgaria
Canioanele Emen și Hotnitsa din Bulgaria
Marea înaltă până la cer
Minunat: Cazanele Dunării privite de pe partea românească și cea sârbească.
De curiozitate: ai mers cumva cu mașina pe tot traseul ăsta? Am senzația că e un pic dificil pentru cei care nu conduc, așa ca mine.
Nope, nu am carnet / mașină, am fost cu o excursie organizată de Andinio Travel 🙂
Foarte interesant. BRAVA.