Sfântu Gheorghe, România Sfântu Gheorghe, România

Cetatea din Sfântu Gheorghe și alte surprize secuiești

Am vrut un weekend relaxant, mai aproape de București, și am mers în Sfântu Gheorghe, în Covasna: un oraș îngrijit, cu clădiri restaurate, un centru viu cu câteva cafenele, o cetate și câteva muzee, plus mâncare bună.

Cetatea din Sfântu Gheorghe

Am început vizita cu Cetatea Sfântu Gheorghe: restaurată acum doi ani, arată impecabil. M-am învârtit pe acolo până am dat colțul și m-am întâlnit cu familia care are grijă de spațiu: o doamnă mi-a deschis Biserica Fortificată și a avut răbdare cu mine până m-am cocoțat în turn.

Cetatea Sfântu Gheorghe a fost restaurată frumos, până și băncile din bierică sunt vopsite în albastrul de altădată. Într-una din turle a fost găsit un document ars, parțial descifrat. În ziua vizitei mele am fost probabil singurul turist de acolo, dar vin și grupuri mari, cu autocarul.

După biserică este cimitirul cu vedere spre capătul orașului: am trecut printr-o gaură din gard și am ajuns pe o pășune largă, în apropierea căreia începea traseul de motocros Sfântu Gheorghe – Șugaș Băi.

În centru am găsit multe tarabe, așa că nu m-am putut abține de la un langoș secuiesc, care a fost exact cum trebuie, crocant și bun; de la o altă doamnă m-am aprovizionat cu niște brânzeturi cu chimen și alte minunății (avea chiar și mozzarella de casă), apoi am descoperit o cafenea cu o pavlova și cafea bună, iar seara am mâncat la Restaurantul Szikra: supă secuiască de tarhon cu terină de ciolan afumat și limonadă de rabarbăr și hibiscus.

Mâncare bună, locuri faine de vizitat, oameni prietenoși (da, toată lumea vorbește și româna acolo), Sfântu Gheorghe a fost o alegere inspirată 🙂

Sfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, RomâniaSfântu Gheorghe, România

Biserica reformată din Ghidfalău

„Nu vă e frică să mergeți într-un sat locuit de secui.. dacă vă iau la bătaie?”, m-a întrebat, mustăcind, domnul secui care m-a dus de la halta Arcuș până în satul Ghidfalău.

Am mers acolo pentru a vizita Biserica reformată fortificată – era încuiată, dar am întrebat la casa de alături dacă se poate vizita biserica și a venit o doamnă cu cheia. A pierdut 15 minute cu mine ca să mă urc în turn (nu puteam rata așa ceva!), dar sus în turn nu ai ce vedea în afară de cele două clopote, ferestrele sunt prea înguste pentru o vedere panoramică.

La întoarcere am tăiat-o peste câmpuri, până la gara de la un kilometru distanță. Confirm că grâul și porumbul se coc frumos prin peisajele astea cu coline care mie îmi plac mult.

Lucruri utile

La Sfântu Gheorghe am ajuns cu trenul din București. La Ghidfalău am ajuns cu trenul regional din Băile Tușnad, am coborât în halta Arcuș, satul e la un kilometru jumătate distanță. La dus m-a dus un localnic în sat, la întoarcere am mers pe jos.

Cazare: am stat în Sfântu Gheorghe într-un apartament închiriat într-un cartier aproape de centrul orașului – Morning Star.

Intrarea la cele două cetăți este gratuită, dar vizitarea depinde de prezența familiilor care le îngrijesc: nu există program sau numere de telefon afișate undeva, trebuie să întrebi în jur. La Sfântu Gheorghe familia care are grijă de cetate stă în același corp de clădire de lângă intrarea în cimitir, la Ghidfalău în casa de vizavi.

Alte locuri din împrejurimi

Muzeul „Haszmann Pál”, Cetatea Ika, Ojdula și Târgu Secuiesc.

Ghidfalău, RomâniaGhidfalău, RomâniaGhidfalău, RomâniaGhidfalău, RomâniaGhidfalău, RomâniaGhidfalău, RomâniaGhidfalău, RomâniaGhidfalău, RomâniaGhidfalău, RomâniaGhidfalău, România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *