După ce am fost în vizită la secui, la sași, la maramureșeni, a venit timpul să revizitez și locul Unirii. Alba Iulia e același oraș frumos ca acum 10 ani, doar că arată mai bine și îl vizitează mai multă lume: Cetatea arată impecabil, există un Traseu al celor trei fortificații pe care te poți plimba, dar și restaurante cu mâncare bună și o atmosferă plăcută peste tot.
București – Alba Iulia
Impresiile plăcute au început cu trenul, un Intercity care poate nu este cel mai avansat model de vagon, dar am avut Wi-Fi funcțional, aer condiționat și m-am simțit ca într-o țară civilizată. La întoarcere, în vagonul-restaurant aerul condiționat n-a mai făcut față, dar am găsit ultimul suc rece și am primit și gheață.
Drumul București – Alba Iulia e de șapte ore și ceva, așa că n-am vrut să mă grăbesc cu vizitarea și am stat în oraș două nopți. Altă surpriză: Alba Iulia are și Uber (nu toate orașele din provincie au), iar la cazare am făcut self check-in. Altă viață.
Cetatea Alba Iulia
Am prins o zi fierbinte, dar am vrut să fac și Traseul celor trei fortificații de data asta și să mă uit cu atenție la toate, de la porțile cetății la clădiri și cele două catedrale.
Lângă una din porțile cetății am zărit o biserică maramureșeană și am descoperit un loc frumos cu o poveste: Biserica Memorială Mihai Viteazul. Se spune că domnitorul și-a găsit odihna la ctitoria sa, fosta Catedrală a Mitropoliei Ardealului. Biserica Mihai Viteazul e un loc încărcat de flori, în care te adâncești într-o liniște binecuvântată.
La o cafenea din centru, cu o socată rece în față, am prins și Garda cetății medievale din Alba Iulia, care la orele 12 fix trece prin cetate, pe jos și călare, în costume de pe timpuri. E un ceremonial unic în România, care întregește o vizită acolo.
Sunt multe restaurante în cetate, dar am vrut ceva mai puțin turistic și am ieșit în afara Cetății la restaurantul La Conac. Era plin, aproape că n-am mai găsit loc liber, dar înțeleg de ce se înghesuie localnicii, mâncarea e bună și servirea la fel. Tocănița de ciuperci proaspete cu mămăliguță (bună de tot!), papanașii cu dulceață de afine și limonada au fost încheierea perfectă pentru o zi reușită în care am revizitat locuri din România 🙂
Lucruri utile
Am ajuns în Alba Iulia cu trenul IC din București, la gară poți chema un Uber sau lua un taxi oficial. Cazarea a fost la o pensiune cu self-check-in, La Maison Blanche, cu un decor cu mult alb și baie la comun pentru trei camere; există și o mică chicinetă și un frigider. Masa de prânz a fost la restaurantul La Conac, lângă Cetatea Alba Iulia.