Acasă » Cele 800 de trepte până la Ad-Deir

Cele 800 de trepte până la Ad-Deir

by Anca

În a doua zi în Petra am făcut un alt traseu prin munți, mai popular decât traseul Al-Khubtha, din ziua anterioară. Am repetat drumul din Siq până la Al-Khazneh (Treasory) – Strada Fațadelor – Teatrul – Strada Coloanelor – Marele Templu – Qasr al-Bint – Ad Deir (Monastery). De la Treasory până la Qasr al-Bint este drum plat, îl poate parcurge oricine. De la Qasr al-Bint la Ad-Deir începe distracția 🙂

The Siq – Treasory (Al-Khazneh) – Strada Fațadelor – Teatrul

Petra se află într-o vale la est de Wadi ‘Araba (o bucată de pământ care desparte Marea Moartă de Aqaba). A devenit cunoscută spre sfârșitul primului secol î.Hr. datorită succesului comerțului cu mirodenii și era renumită pentru două lucruri mari și late: pentru negoț și pentru sistemele sale hidraulice (baraje și canele pentru conservarea apei). Până la domnia lui Traian, Petra a fost autonomă, dar a înflorit și mai mult în timpul romanilor.

Nabateenii nu au fost primii în zonă: edomiții controlau rutele de comerț din regiune, apoi au apărut nabateenii care i-au forțat pe edomiți să se mute în sudul Palestinei. Nabateenii sunt un trib arab și au făcut din Petra capitala regatului lor, dezvoltând și alte orașe ca Philadelphia (Rabbath ‘Ammon, Ammanul de azi) și Gerasa (astăzi Jerash).

Al-Khazneh este un templu elaborat, mausoleu pentru regele nabateean Aretas IV Philopatris. A ajuns cunoscut sub numele de Treasory pentru că beduinii credeau despre templu că ascunde tot felul de comori.

Un pont: dacă mergeți la Petra și vă interesează mai ales Trezoreria, încercați să ajungeți acolo cât mai devreme, de preferință dimineața, când soarele luminează direct fațada. Al-Khazneh se află într-un loc îngust, în care nu pătrunde soarele decât între anumite ore, și e păcat să prinzi fațada umbrită (deși este frumoasă oricum).

Petra41.JPGPetra42.JPGPetra43.JPGPetra44.JPGPetra45.JPGPetra46.JPGPetra47.JPGPetra48.JPGPetra49.JPGPetra50.JPG

Strada Coloanelor – Marele Templu – Qasr al-Bint

Strada Coloanelor e o creație a nabateenilor, modelată ulterior de romani care au transformat-o în principala stradă de shopping. Marele Templu, unul din monumentele majore din Petra, a avut aproape 7.000 mp și a fost construit spre sfârșitul sec I î.H. de către nabateeni, în același stil clasic ca multe alte construcții din Petra. Qasr al-Bint a fost un templu dedicat lui Dushara, un zeu arab pre-islamic adorat de către nabateeni.

Petra51.JPGPetra52.JPGPetra53.JPGPetra54.JPGPetra55.JPGPetra56.JPG

Spre Ad Deir (Monastery)

După Qasr al-Bint începe traseul spre Ad Deir, prin munți: nenumărate trepte săpate în stâncă pe care simți că îți dai sufletul, sperând după fiecare colț că ai ajuns la destinație, când de fapt tu nu ești nici măcar la jumătatea drumului. Pe lângă mersul pe jos mai există și varianta de a urca în spinarea unui măgăruș cele peste 800 de trepte până sus. Am văzut un măgăruș care avea atâta energie în el încât țopăia cu viteză pe scări cu un turist (cam speriat) în spate, și, în general, pe traseu trebuie să te ferești tot timpul de măgărușii care aleargă cam bezmetici de colo-colo de zici că altă treabă n-au. Plimbarea cu măgărușul până la Ad Deir costă 7 JOD.

Petra57.JPGPetra58.JPGPetra59.JPGPetra60.JPGPetra61.JPGPetra62.JPGPetra63.JPGPetra64.JPGPetra65.JPGPetra66.JPGPetra67.JPGPetra68.JPGPetra69.JPGPetra70.JPGPetra71.JPGPetra72.JPGPetra73.JPGPetra74.JPG

”The best view în the world”

Sus, la Ad Deir, e o cafenea mare în care te poți odihni privind templul. Credeam că traseul se termină acolo, dar nu: de la Ad Deir se poate ajunge la două puncte de belvedere care se laudă (amândouă) ca fiind ”the best view în the world”. Am mers la unul dintre ele, un localnic a pus monopol și acolo pe stânca cu cea mai bună vedere din lume și vindea un ceai, o cafea, amatorilor. Priveliștea e spectaculoasă, unii oameni făceau plajă pe marginea stâncii și probabil aș fi lenevit și eu dacă nu aveam autocar spre Amman la oră fixă.

Petra75.JPGPetra76.JPGPetra77.JPGPetra78.JPGPetra79.JPGPetra80.JPG

S-ar putea să îți placă și

3 comentarii

Amurg aprilie 3, 2019 - 8:01 PM

Multumesc!

Reply
Carmen aprilie 5, 2019 - 9:38 PM

Cate zile crezi ca ar fi suficiente pt Petra, Amman si o eventuala excursie in desert? Tu cât ai stat?Mulțumesc frumos!

Reply
Anca aprilie 7, 2019 - 10:08 AM

Carmen, eu am stat patru zile. Dacă vrei să incluzi și deșertul și, eventual, Marea Moartă poți sta o săptămână, ai suficient timp să le vezi pe toate.

Reply

Leave a Comment