Cele 241 de trepte de la San Juan de Gaztelugatxe

Cele 241 de trepte de la San Juan de Gaztelugatxe

by Anca @ 1001 călătorii
1383 views

Căutând Game of Thrones în Țara Bascilor

M-am dus în Țara Bascilor ca să vizitez un loc pe care l-am văzut la un moment dat într-un wallpaper. Da, Bilbao e drăguț, San Sebastián e fantastic (ceva mai puțin pe ploaie), dar ceea ce mă interesa pe mine era un loc care se numește San Juan de Gaztelugatxe. San Juan who?!

Gaztelugatxe. Nu e un nume chiar așa de greu de ținut minte o dată ce afli că tx se citește ”ci”, iar Gaztelugatxe se citește ”gas-te-lu-gace”. Este o insuliță pe care 241 de trepte șerpuiesc până în vârf, unde se găsește o biserică. Te duci acolo pentru peisajul care și-a păstrat o parte din sălbăticie și pentru că intervenția omului a adăugat un plus de frumusețe unui loc care era minunat și așa. Pe insulă s-au filmat scene din sezonul 7 din Game of Thrones și e lesne de înțeles de ce, privind fotografiile cu acest loc.

Bakio

San Juan de Gaztelugatxe se găsește la 35 km de Bilbao, iar cea mai apropiată localitate de insulă este satul Bakio. Sunt două variante de a ajunge acolo (excludem mașina închiriată): vara există un autobuz direct A3517, care face ruta Bilbao – Bermeo, cu oprire la San Juan de Gaztelugatxe. Toamna / iarna această variantă de autobuz nu mai circulă, dar se poate lua autobuzul A3518 care merge de la Bilbao la Bakio, iar de la Bakio se poate merge pe jos până la San Juan de Gaztelugatxe.

Deși inițial mi s-a părut de rău augur când am auzit că nu mai circulă autobuzul direct, când am ajuns la Bakio am fost încântată de schimbare: Bakio e doar un sat, dar unul cu o plajă spectaculoasă pe care, din loc în loc răsar, din nisipul foarte fin, niște stânci uriașe. Deși era început de noiembrie, încă mai erau oameni care făceau surfing, iar cerul înnorat și cele câteva picături de ploaie nu mi-au putut înăbuși entuziasmul de a fi acolo: am alergat pe plajă chiuind!

Gaztelugatxe01.JPGGaztelugatxe02.JPGGaztelugatxe03.JPGGaztelugatxe04.JPG

Hiking de la Bakio la San Juan de Gaztelugatxe

După plimbarea pe plajă am căutat cărarea care să mă ducă la San Juan de Gaztelugatxe. Era cât pe ce să fac o greșeală și să merg pe șosea, dar GPS-ul m-a avertizat că am deviat de la curs și m-am întors pe drumul care trecea printr-un cartier privat și apoi o lua pe lângă țărm. Încă o dată mi-am spus, la fel ca pe drumul spre Bakio, că Țara Bascilor arată exact ca Bucovina, cu dealurile sale verzi acoperite de păduri, cu case ici și colo, atâta doar că e o Bucovină care are ieșire la ocean și totul este de două ori mai frumos. De la Bakio la San Juan de Gaztelugatxe sunt vreo 3 km care se străbat repede și ușor.

Gaztelugatxe05.JPGGaztelugatxe06.JPGGaztelugatxe07.JPGGaztelugatxe08.JPGGaztelugatxe09.JPGGaztelugatxe10.JPGGaztelugatxe11.JPGGaztelugatxe12.JPG

San Juan de Gaztelugatxe

San Juan de Gaztelugatxe se găsește în golful Biscaya și e legată de țărm printr-un pod de piatră. Pentru că zona respectivă este muntoasă, insula nu este chiar așa de ușor accesibilă: parcarea pentru mașini este la peste 1 km de insulă, tot acolo găsindu-se și câteva restaurante care, toamna, erau închise. După acea parcare începe o alee asfaltată care curând se transformă într-o cărare destul de abruptă care coboară preț de un kilometru. O dată ce ajungi jos, lângă insulă, trebuie să urci cele 241 de trepte până sus, așa că îți trebuie un minim de condiție fizică pentru vizitarea insulei. Însă am văzut destui oameni în vârstă făcând traseul, așa că nu e ceva exagerat de greu.

Legenda spune că după ce urci cele 241 de trepte până sus trebuie să tragi clopotul de trei ori și să-ți pui o dorință și asta e explicația sunetelor care se aud când te apropii de insulă. Am tras și eu clopotul, o dată ce am ajuns sus, după care mi-am luat prânzul stând pe o stâncă. Gata, ajunsesem și acolo! 😊

M-am înapoiat pe același traseu, la timp să culeg niște brândușe care împânzeau toate dealurile și să prind autobuzul spre Bilbao.

Gaztelugatxe13.JPGGaztelugatxe14.JPGGaztelugatxe15.JPGGaztelugatxe16.JPGGaztelugatxe17.JPGGaztelugatxe18.JPGGaztelugatxe19.JPG

Lucruri utile

Cum se ajunge acolo: vara se poate ajunge cu autobuzul A3517 care circulă de la Bilbao la Bermeo, cu oprire la San Juan de Gaztelugatxe. În sezonul rece cu autobuzul A3518 care circulă de la Bilbao la Bakio. În ambele cazuri cursa durează o oră, iar biletul costă 2.5 Euro.

Autobuzele se iau din același loc din Bilbao – Plaza Moyúa, o piațetă circulară unde opresc mai multe autobuze, inclusiv cel pentru aeroport. A3517 oprește în fața sediului Deutche Bank (destul de puțin vizibil, de altfel), iar A3518 oprește alături, dar trebuie să traversezi o stradă.

Gaztelugatxe20.JPG

3 comentarii
0

3 comentarii

Aliceee Traveler 20 noiembrie 2016 - 2:01 pm

Foarte frumos, un loc despre care nu auzisem pana acum.

Răspunde
zetraveler 20 noiembrie 2016 - 8:21 pm

Nici eu nu am auzit de el. Foarte interesant! Am meditat și eu la zona Bilbao, cred că este foarte ofertantă. Îmi place cum finalizezi cu „chestiuni practice”.
Am notat San Juan de Gaztelugatxe pe lista mea. Când revizuiesc destinațiile tale te percep ca pe o deschizătoare de drumuri. Vara asta am călătorit singură pe traseul Bari-Dubrovnik-Pula-Opatija cu feribot-avion-autocar. Ți-am spus că mă apuc de plimbat singură. Sunt foarte mulțumită. Recunosc că mi-a dat un imbold și tovarășul meu de viață.Sper într-o zi să te întâlnesc așa cum m-am întâlnit și cu Alice. Vă am ca model și sursă de inspirație pe amândouă. Numai bine! Corina

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 22 noiembrie 2016 - 8:30 am

Uite ca de Opatija nu stiam – oricum Croatia e o tara in care am de gand sa revin. Multumesc pentru mesaj, Corina 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și:

error: Conținutul este protejat