Cazanele Dunării Cazanele Dunării

Minunat: Cazanele Dunării privite de pe partea românească și cea sârbească

Peisajele spectaculoase de la Cazanele Dunării merită admirate de sus de pe ambele maluri ale Dunării, și nu doar din clasicele plimbări cu barca la Chipul lui Decebal. Weekendul trecut am plecat dis de dimineață din București pentru o vizită la Cazanele Dunării pe traseul București – Chipul lui Decebal – Ciucărul Mare (drumeție) – Donji Milanovac (cazare) – Mali Strbac (drumeție în Parcul Național Djerdap) – Kladovo – București. Un pic obositor, dar a meritat cu prisosință, în special priveliștea de pe partea sârbească e fantastică!

Chipul lui Decebal

Din tot ce am văzut, probabil Chipul lui Decebal m-a impresionat cel mai puțin. Mi-l imaginam într-o zonă mai greu accesibilă și mai sălbatică, dar e într-un golfuleț lângă care sunt un pod și o grămadă de tarabe, plus multe mașini parcate. În afară de câteva poze de pe pod, o plimbare cu barca (sunt o grămadă de bărci care oferă tururi pe acolo) sau cumpărături de dulceață de smochine nu prea ai ce face acolo.

Cazanele DunăriiCazanele Dunării

Cazanele Dunării privite de pe partea românească: drumeție în Ciucărul Mare

Ciucărul Mare e ca un deal mai înalt, iar o drumeție pe acolo este foarte ușoară: sus erau mulți turiști, inclusiv familii cu copii mici, iar doi căței ai muntelui ne-au însoțit tot timpul, știau drumul mai bine decât oricine. Traseul de pe Ciucărul Mare este în circuit, sunt mai multe puncte de belvedere către Dunărea de la poalele lui și Golful Dubova.

Accesul și vizitarea: accesul de face din Dubova, de la marginea localității. Sunt indicatoare către Ciucărul Mare, iar traseul este marcat (Triunghi Galben).

Cazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele Dunării

Donji Milanovac

După drumeția în Ciucărul Mare am trecut granița în Serbia pe la Porțile de Fier, verificarea buletinelor a durat în jur de o oră. După ce am schimbat bani în Kladovo (sunt mai multe case valutare acolo, deschise și în weekend), ne-am dus în Donji Milanovac, un orășel cu aer de stațiune.

Ne-am cazat la Hotel Lepenski vir, un fost hotel iugoslav, cu un mamut la intrare și un mic dejun delicios, cu pâine prăjită cu ou, cum nu am mai mâncat de multă vreme. Fiind un hotel vechi nu avea destule prize, iar în cameră era frig, a trebuit să dau drumul la aerul condiționat să mă dezmorțesc la sosire.

Cazanele DunăriiCazanele Dunării

Cazanele Dunării privite de pe partea sârbească: drumeție în Mali Strbac

Dimineața am plecat spre Muntele Miroc, în Parcul Național Djerdap, să urcăm pe vârful Mali Strbac (626 m). La intrarea pe traseu ne-am preluat doi rangeri sârbi care vorbeau și românea (cu expresii ciudate, de exemplu spuneau la a face poze ”a slicui”). Traseul până pe vârf durează o oră și jumătate și e destul de ușor, sus te poți plimba un pic pe creastă, dar când am fost noi era vânt și destul de frig, așa că nu am stat mai mult de 30 minute pe acolo.

În schimb priveliștea…wow, senzațională! Parcă eram prin Norvegia, la fiorduri, nu la Dunăre. La mijloc de toamnă apăruseră brusc toate culorile de sezon, de la ruginiu aprins până la galben pal. Mali Strbac nu e la fel de ușor accesibil ca Ciucărul Mare (dar nici foarte greu nu e), dar merită să mergeți până acolo 😊

Vizitarea: accesul în Parcul Național Djerdap se face contra-cost, prețul unui bilet este de 250 RSD per persoană (10 lei) pentru grupuri de până la 10 persoane, în timp ce prețul unui bilet pentru grupuri mai mari de 10 persoane este de 150 RSD de persoană (6 lei). Pentru unele trasee accesul se face doar cu programare, mai multe detalii aici.

Accesul: căutați Mali Strbac pe Google Maps și veți vedea și punctul de acces, traseul începe la șosea, lângă o casă cu mulți dovleci (toamna), unde sunt și rangerii. După ce mergeți pe dealuri câteva sute de metri, veți ajunge la o barieră închisă, pe care scrie ”Accesul interzis” – pe acolo e traseul spre vârf.

Contact: website sau direct la office@npdjerdap.org, telefon +381648569247 sau +381648569224.

Cazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele Dunării

Kladovo

Ultima oprire a fost la Kladovo, pentru masa de prânz: orașul e destul de mic, cu un centru cochet, o promenadă pe malul Dunării și un mic lac artificial. Restaurantele din centru au în meniu pleșcaviță, un fel de hamburger dintr-un mix de carne, specific Serbiei. În Kladovo oamenii vorbesc și limba română și poți schimba ușor lei în dinari și invers.

Cazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele DunăriiCazanele Dunării

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *