Cât costă un city-break la Istanbul?

Cât costă un city-break la Istanbul?

by Anca @ 1001 călătorii
1483 views

Pentru curioșii care vor să ajungă la Istanbul și li se pare prea scump (că departe în niciun caz nu este) am pregătit un nou articol despre cheltuielile de călătorie. Cheltuielile logistice s-au ridicat la 160 de Euro, dar puneți la socoteală faptul că nu am vizitat tot ce se putea vizita (totdeauna să mai lași ceva și pentru data viitoare 🙂

Cheltuială Preț în lire turcești Preț în Euro
Bilet avion București-Istanbul, Fly Pegasus 99 Euro
Cazare Istanbul Sindbad Hostel, 3 nopți 33 Euro
Transfer aeroport Sabiha Gökçen-Istanbul 12 TL 6 Euro
Bilet funicular 3 TL 1.5 Euro
Bilet tramvai 3 TL 1.5 Euro
Jetoane feribot, două bucăți 6 TL 3 Euro
Croazieră pe Bosfor 10 TL 5 Euro
Bilet intrare Bazilica Cisternă 10 TL 5 Euro
Transfer Istanbul-aeroport Sabiha Gökçen 12 TL 6 Euro
Total 160 Euro

Biletul de avion: am zburat cu Fly Pegasus, cursă directă București – Istanbul. Fiind companie low-cost nu aterizează pe Aeroportul Atatürk, ci pe Sabiha Gökçen care e la vreo 45 minute de centrul orașului. Biletul mi l-am cumpărat prin iunie pentru începutul lui octombrie și a costat aproape 100 Euro (99, mai exact). Am făcut recent o simulare pe site-ul Fly Pegasus și se găsesc bilete și la 80 Euro. Zborul e foarte scurt (o oră și-un pic), mai mare e deranjul cu îmbarcarea.

Transfer aeroport Sabiha Gökçen – Istanbul: din fața aeroportului sunt curse frecvente operate de Havatas, drumul până în Piața Taksim durează 45 de minute, iar biletul costă 12 TL sau 6 Euro (se poate achita fie în lire turcești, fie în Euro).

Cazare. Am stat la Sindbad Hostel, în Sultanahmet, într-o cameră de fete cu 6 paturi, mic dejun inclus. Nu cine știe ce condiții – decent, dar nu strălucit, însă ce mi-a plăcut enorm e că aveau la ultimul etaj o terasă pe care se servea micul dejun și de unde, dincolo de minarete și clădiri vechi, zăreai Marea Marmara 😊

Piața Taksim nu se găsește tocmai în zona de maxim interes turistic, așa că de acolo poate fi mai complicat de ajuns în această parte a orașului. Eu am ajuns seara și greu de tot m-am lămurit unde găsesc funicularul (e subteran, eu mă uitam după ceva de suprafață) și care-i treaba cu tramvaiul ăla care ajunge până în Sultanahmet (sistemul de acces e ca la metrou).

Sultanahmet este un labirint de străduțe, m-am învârtit o grămadă de timp cu harta în mână în căutarea hostelului, noroc că turcii sunt oameni foarte săritori și amabili, o doamnă s-a întors din drum văzându-mă că mă învârt în cerc într-o intersecție. Ziua e foarte fain, noaptea, imediat după sosire, poate fi epuizant să cauți o adresă acolo.

Croaziera pe Bosfor. Sunt de două feluri – doar jumătate de croazieră, până la al doilea pod (o oră și jumătate, 10-12 TL), și traseul complet care durează – cu tot cu pauza de vizitare de la capăt și întoarcerea în punctul de plecare – o zi întreagă (biletul dus-întors costă 25 TL). Inițial voiam varianta lungă, apoi m-am felicitat că am ales-o pe cea scurtă – e frumos cu vaporașul, dar peisajul nu diferă foarte mult, așa că poate fi obositor. Mult mai interesante și mai ieftine sunt feriboturile locale care leagă diverse puncte ale orașului – biletul e cel de autobuz/tramvai, un jeton care costă 3 TL.

Bazilica Cisternă: dacă nu zăream coada de la intrarea în muzeu ratam cu ușurință acest loc foarte interesant, singurul în care am făcut niște fotografii de-a dreptul groaznice. Fotografiile sunt de nearătat, muzeul de neratat.

Moschei: nu am vizitat Ayasofya care este acum muzeu – cozile sunt foarte lungi, biletul costă 25 TL, ci am ales varianta la fel de frumoasă, dar gratuită, a vizitării Moscheii Albastre. Spre deosebire de Ayasofya aceasta nu e muzeu, dar coada de turiști e la fel de consistentă, ceea ce duce la… mirosuri mai puțin plăcute în interior unde de voie, de nevoie, toată lumea umblă descălțată. Nu ai voie înăuntru cu umerii goi sau cu pantaloni scurți, motiv pentru care vezi multe cearșafuri albastre care se fotografiază de zor.

Mâncare: sandviș cu pește lângă podul Galata (5 TL), gogoșele cu miere (2 TL), porumb fiert sau copt (1 sau 1.5 TL), castane coapte, șaorma, struguri mari și dulci (astea am uitat cât au costat), etc. Spre deosebire de alte orașe vizitate în Istanbul mi-am luat mâncare exclusiv de pe stradă unde totul e bun, delicios, tentant și ieftin.

O dată ce m-am obișnuit cu orașul m-am plimbat numai pe jos – de la Galata până în Eyup și înapoi în Sultanahmet e ceva distanță, dar plimbarea pe lângă Cornul de Aur este una foarte plăcută. În rest pot spune că am fost la Istanbul singură, m-am îmbrăcat ca de obicei și nu am avut niciun fel de probleme – în afară de zona foarte turistică de lângă Ayasofya unde ești agasat cu tot felul de oferte de ghiduri, excursii și tururi, în rest, cu unele excepții (amabilități și how are you-uri din partea unor turci), nu m-am simțit amenințată de cineva sau ceva.

Orașul e foarte viu, cu lume amestecată și agitație, gălăgie, arome și culori, dar nu e unul în care să te simți inconfortabil, dimpotrivă, te simți în largul tău. Cel puțin eu așa m-am simțit. Mai straniu mi s-a părut modul în care se înserează acolo: pe la șapte seara cineva stinge brusc lumina și dintr-o dată soarele dispare fără urmă.

11 comentarii
0

11 comentarii

Ana Maria 25 octombrie 2012 - 1:49 pm

Bravo…te admir ca reusesti sa te plimbi cu putini bani…mie nu stiu daca imi iese pentru ca deja plec de acasa cu lista giganta plina de locuri de vizitat si mai peste tot e de platit :(. poate citind articole de genul asta reusesc sa ma mai educ, nu de alta , dar as calatori si eu mai des :D.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 25 octombrie 2012 - 7:47 pm

Biletele de intrare la diverse obiective atarna greu la buget, stiu.

Răspunde
Ana Maria 25 octombrie 2012 - 9:51 pm

Da…foarte greu…acum ma pregatesc pentru un loc, unde doar in prima zi am ajuns la 70 de euro pentru intrarea in muzee :(…sa speram ca o sa imi iasa :).

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 25 octombrie 2012 - 9:53 pm

Unde pleci?

Răspunde
Ana Maria 26 octombrie 2012 - 2:51 am

Inca nu spun nimic…sunt deocamdata la nivelul de planuri si aprobari de buget :D…o sa spun cand o sa fie totul sigur 🙂

Răspunde
Mihai 25 octombrie 2012 - 10:43 pm

Mda, intrarea la Sf Sofia e tare scumpa, as fi preferat sa vad Topkapi la banii aia dar daca am luat teapa.

Eu am luat biletul la Pegasus prin Iulie pt inceput Sept, cand m-am uitat prima data era 99 dar dupa vreo 10 zile cand ne-am hotarat la date deja era aproape 120 varianta cea mai ieftina. Si ne-am luat o tzeapa la p-ta Taksim am ajuns pe la 9 seara si-am luat un taxi, care ne-a costat vreo 67TL pana in Sultanasmet. Dar s-a invartit vreo 10 minute pana sa dea de hotel pt ca adresa de pe rezervare nu era corecta… in rest, am cheltuit mai mult pe mancare, ne-am facut de cap, si multe dulciuri sa testam oferta + cadouri pt acasa (vreo 5 cutii de Turkish Delight si 2 de baclavale).

Răspunde
Ioana 15 decembrie 2012 - 1:08 am

Am in plan de ceva timp o excursie la Istanbul. Articolul asta o sa-mi fie de capatai cand o sa cumpar biletele de avion. Terasa la hostel ai spus? Acolo merg! 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 15 decembrie 2012 - 12:54 pm

Fii cu ochii pe Fly Pegasus – au preturi bune pentru Istanbul.

Răspunde
Niky 13 ianuarie 2014 - 4:13 pm

Si nu ai incercat un peste proaspat la gratar, direct de la pescari, in Eminonu?

Răspunde
Marius 25 mai 2014 - 8:09 am

Varianta dus intors cu autobuzul din bucuresti este mult mai convenabila financiar…iti permitea sa vizitezi si Hagia Sofia si Turnul Galatei si Topkapi si Dolmabahce 🙂 …si probabil cel putin o zi in plus de cazare

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 26 mai 2014 - 10:36 am

Ma indoiesc ca un drum cu autocarul de 9 ore e mai rentabil decat un zbor de o ora cu un low-cost care costa 70/80 de Euro dus-intors.

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: