Castelul Sturza, Miclăușeni Castelul Sturza, Miclăușeni

Castelul Sturza de la Miclăușeni: acasă la măicuțe

Aflat în mijlocul unui parc de 30 de hectare, cu arbori cu vârste între 250 și 350 de ani, și o pajiște deasă de leurdă și năsturel, castelul neo-gotic atrage imediat toate privirile: arată ca un tort de nuntă dintr-o poveste cu domnițe și balauri, deși n-a avut parte de un “happy ending” și “au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”.

Pentru că moștenitoarea castelului, Ecaterina Sturza Cantacuzino, l-a donat Episcopiei Romanului acolo se găsește și Mănăstirea de Maici Miclăușeni care a dat locului un aer de pace pe care îl respiri în tihnă peste tot. Este mult mai frumos decât la Ruginoasa, deși aici castelul n-a fost complet renovat și ai impresia că pășești în trecut când te plimbi prin sălile mai mult goale. Însă când ți se spune că în culoarul pe care te afli se găseau inițial rafturi până în tavan pline cu cărți vechi, cărți care au fost arse ca să se încălzească unii în timpul iernii, ți se rupe sufletul pentru ceea ce a fost și nu mai este.

Locul a fost însă și martorul unor existențe perfect fericite: ”Maria Ghica s-a căsătorit de la cincisprezece ani cu acest George Sturza (…) A trăit alături de acest cavaler blond, „fără cusur”, recunoscut pentru delicatețea și modestia lui, cea mai fericită viață care se poate imagina, o perpetuă încântare din prima până în ultima zi, așa cum afirma ea, cu vorba tărăgănată de moldoveancă și zâmbetul ei plăcut.”

Poate că greșesc eu și de fapt povestea a fost cu „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” 🙂

Mănăstirea dispune de locuri de cazare și sală de mese. Cazarea e simplă, la două și trei stele: 100 lei camera dublă plus mic dejun (la două stele) și 130 lei camera dublă la trei stele. Mâncarea e tipic mănăstirească, dar foarte bună, se vede că-i pregătită cu dragoste. Și dacă tot ajungeți acolo încercați să rămâneți mai mult – locul e retras, liniștit și foarte verde. 30 de hectare de pădure nu e chiar nimica toată…

Vizitarea castelului: se face la cerere, vorbiți cu una dintre maici ca să vă deschidă.
Cum se ajunge acolo: doar cu mașina, de la Iași sunt 65 km – de pe șosea la un moment dat se intră pe o alee care duce la mănăstire, care e ascunsă de copaci, nu se zărește de pe drum.

Castelul Sturza, MiclăușeniCastelul Sturza, MiclăușeniCastelul Sturza, MiclăușeniCastelul Sturza, MiclăușeniCastelul Sturza, MiclăușeniCastelul Sturza, MiclăușeniCastelul Sturza, MiclăușeniCastelul Sturza, MiclăușeniCastelul Sturza, MiclăușeniCastelul Sturza, MiclăușeniCastelul Sturza, MiclăușeniCastelul Sturza, MiclăușeniCastelul Sturza, Miclăușeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *