Castelul Nijō, acasă la Shogun

Castelul Nijō, acasă la Shogun

by Anca @ 1001 călătorii
745 views

Pe vremea când citeam Shōgun nu îmi puteam imagina cum arată casa unui asemenea șef de stat, mai puternic chiar decât împăratul. Personajul principal al cărții nici măcar nu era shogun, însă totul se învârtea în jurul acestei funcții la care un muritor de rând putea accede în anumite condiții (a se citi intrigi).

Castelul Nijō a fost construit la ordinul lui Tokugawa Ieyasu, fondatorul shogunatului Tokugawa, și a fost casa shogunilor Tokugawa pentru câteva sute de ani. Eu m-am grăbit să-l văd înaintea vizitei programate la Palatul Imperial (cel vechi, că pe ăla nou îl vizitasem deja în Tokyo). Uitându-mă scurt pe hartă mi-am zis că pot ajunge acolo și pe jos, că părea aproape. Mare greșeală, am mers mult pe jos pe o căldură oribilă, am greșit direcția de câteva ori de nu mai știam pe unde sunt și în cele din urmă am ajuns într-un pasaj comercial unde era un fel de piață și unde un japonez mi-a trimis pupici mergând pe bicicletă de am crezut că am greșit cumva și țara. De fapt castelul era după colț, doar că eu mă cam învârteam în cerc în jurul lui.

După două palate imperiale și un castel de shogun vizitate pot să spun că japonii ăștia de rang mare trăiau foarte simplu, dar cu stil. Castelul e împărțit în camere cu pereți pictați și aproape zero mobilier, accesul în aceste camere fiind în funcție de rang – în funcție de cât de important erai aveai acces la camerele din interiorul casei, unele încăperi fiind accesibile doar femeilor. Înăuntru nu ai voie să faci fotografii, iar coridoarele pe care vizitatorii pășesc se află în semi-umbră ca să nu se deterioreze picturile delicate de pe pereți, vechi de sute de ani și pictate de maeștri japonezi.

Cum se putea apăra marele shogun de atacurile asasinilor într-o casă cu pereții ca de carton presat? Păi în primul rând cu ajutorul fortificațiilor cu care e înconjurat castelul, apoi prin mici vicleșuguri inspirate: podeaua de lemn a fost în așa fel construită încât să scârțâie ca ciripitul unei păsări când calcă cineva pe ea, alertând astfel bodyguarzii shogunului. Cert este că neamul Tokugawa a fost la putere vreo 260 de ani, așa că știau ei câte ceva despre asta.

Vizitare: biletul de intrare este 600 Yeni

KyotoNijo01.jpgKyotoNijo02.jpgKyotoNijo03.jpgKyotoNijo04.jpgKyotoNijo05.jpgKyotoNijo06.jpgKyotoNijo07.jpgKyotoNijo08.jpgKyotoNijo09.jpgKyotoNijo10.jpgKyotoNijo11.jpg

2 comentarii
0

2 comentarii

Traveling Hawk 27 octombrie 2013 - 8:19 pm

Din pacate, poarta aceea emblematica era in renovare cand am fost eu, in aprilie/mai 2012. Mare pacat ca nu s eputeau face poze in interior. Gradina este splendida, ca toate gradinile pe care le-am vazut in Kyoto.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 28 octombrie 2013 - 7:32 am

Da, gradinile lor sunt perfecte 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: