Castelul Gripsholm din Mariefred

Castelul Gripsholm din Mariefred

by Anca @ 1001 călătorii
717 views

În orășelul suedez Mariefred găsești următoarele: un castel ruginiu pe malul unui lac, un trenul de epocă care se fâțâie încolo și încoace pe un ecartament îngust, un vapor cu aburi care de o sută de ani transportă turiști între Stockholm și Mariefred și un parc de 60 de hectare plin cu căprioare și cerbi. Plus Mariefred-ul propriu-zis care e teribil de drăguț cu căsuțele sale colorate din lemn.

Castelul Gripsholm

Toate astea se găsesc la mică distanță de Stockholm, pe malul lacului Mälaren, și constituie o excursie perfectă pentru o zi. Castelul Gripsholm parcă e dintr-o poveste, cu turnulețele sale rotunde și grădinile pline cu lavandă și gâște sălbatice. E construit pe o peninsulă ceea ce înseamnă că oriunde întorci capul vezi apele lacului, întunecate și sumbre. Cu toate astea numai lacul pare permanent „zburlit” și ascunzând mistere grele, în rest Mariefred este un orășel vesel care nu pare să se sinchisească de așa zisele tragedii ale vieții. Păi cum, viața e frumoasă, castelul strălucește potolit în soare, bărcuțele se leagănă la țărm, în piață lumea târguiește cașcaval de casă și pâine uriașă proaspătă, trenul de epocă, ca o jucărie, plimbă turiștii între pontonul la care acostează vaporul Mariefred (tot de epocă, se înțelege!) și câmpiile din preajma orașului, cerul e senin, oamenii se bucură că-s acolo și eu împreună cu ei.

Mi-a plăcut mult în Mariefred. Mi-a plăcut să aflu de trenul ăsta al lor, ca o jucărie pentru oameni mari: niște pasionați de trenuri le-au restaurat și se ocupă de ele. Au chiar și o gară, deși în Mariefred nu există o gară „normală”, au și depou și o grămadă de tipuri de vagoane. Oamenii ăia păreau fericiți cu trenulețele lor care, probabil, merg cu 10 km / oră, dar și ce dacă, e foarte plăcut.

Mai e și vaporul care pufăie între Stockholm și Mariefred, ai cărui pasageri sosesc în oraș zâmbind toți cu gura până la urechi. Noi le făceam cu mâna de pe mal, ei ne răspundeau, vaporul iar puf-puf, trenul se grăbea să intercepteze pasagerii sosiți cu vaporul, apoi dezastru, cineva parcase prea aproape de calea ferată a trenului (cine s-o vadă, așa mică și îngustă cum e?!), mașina s-a mutat mai încolo și locomotiva micuță a pufăit liniștită mai departe.

Mariefred01.JPGMariefred02.JPGMariefred03.JPGMariefred04.JPGMariefred05.JPGMariefred06.JPGMariefred07.JPGMariefred08.JPGMariefred09.JPGMariefred10.JPGMariefred11.JPGMariefred12.JPGMariefred13.JPGMariefred14.JPGMariefred15.JPGMariefred16.JPGMariefred17.JPGMariefred18.JPGMariefred19.JPGMariefred20.JPG

Rezervația Naturală Sörfjärdens

Ce să mai lipsească din tabloul ăsta? Păi câteva zeci de căprioare și cerbi care pasc netulburați în Rezervația Naturală Sörfjärdens. Nici nu știam de parcul respectiv, dar vizitând Oficiul lor de Turism (da, au și așa ceva) am văzut o fotografie într-o broșură în care castelul Gripsholm se zărea de undeva de sus, de pe niște stânci. De unde oare?, m-am întrebat eu. După ce am identificat locul cel mai probabil am luat-o într-acolo și am dat nas în nas cu acest parc natural. Am urcat niște stânci și de sus am zărit, pe malul lacului, castelul. O zi perfectă!

Însă asta nu era tot. Am pornit pe cărare să vizitez restul parcului – pe lângă mine bicicliști, alergători sau plimbăreți. Tot traseul, care se închide ca un cerc, are câțiva kilometri și trece pe lângă un lac și păduri seculare. Spre final observ câteva perechi de ochi care mă privesc cu grijă dintre ierburile înalte. Căprioare! Și un ied mic care se ținea după ele. Douăzeci de pași mai încolo întâlnesc tot tribul, o turmă mare de căprioare și cerbi, arătându-și cornițele și vârfurile cozilor.

Nu pot să mă plâng, a fost o plimbare pe cinste! Iar în Mariefred, pe ale cărui străzi e obligatoriu să te plimbi, așa de faine sunt, pontonul tivit cu nuferi oferă cele mai bune locuri de odihnă – niște băncuțe cu vedere spre lac. În fața mea o insulă de maxim 2 metri pătrați pe care cineva șugubăț construise o căsuță pentru un cățel și pusese și-un indicator cu numele insulei: Ank Holmen. Adică insulița Ancăi, am tradus eu iute, fericită de coincidență.

Cum se ajunge acolo: cu trenul de la Stockholm la Läggesta, călătoria durează 40 de minute, biletul costă 66 SEK (în jur de 8 Euro). Atenție, dacă vă cumpărați biletul online la numele stației trebuie să treceți Läggesta exact așa cum se scrie, altfel nu găsiți localitatea; biletele de tren se scumpesc de la o zi la alta, prin urmare prețul poate fi mai mic de 66 SEK sau mai mare. Din Läggesta se ajunge în Mariefred fie cu un autobuz local, fie pe jos (sunt 3,7 km); pe marginea șoselei există o alee pentru pietoni și bicicliști pe care poți circula în siguranță.

Mariefred21.JPGMariefred22.JPGMariefred23.JPGMariefred24.JPGMariefred25.JPGMariefred26.JPGMariefred27.JPG

0 comentariu
0

Leave a Comment

O să îți placă și: