Două castele din apropierea Copenhaga: Castelul Frederiksborg din Hillerød și Castelul Kronborg din Helsingør, ambele ușor accesibile cu trenul, pentru o excursie de o zi din capitala daneză.
Castelul Frederiksborg din Hillerød
În anul 1560, regele Frederik al II-lea al Danemarcei a hotărât să construiască un castel pe malul lacului Slotssøen, în Hillerød. Alegerea locației a fost strategică, oferind o perspectivă pitorească și apărare naturală. Proiectul a fost finalizat în 1562, iar castelul a primit numele de Frederiksborg, în onoarea regelui Frederik al II-lea.
De-a lungul secolelor, Frederiksborg a suferit mai multe renovări și extinderi. Un moment important în istoria castelului a fost în secolul al XVII-lea, când regele Christian al IV-lea a comandat o transformare majoră a castelului într-un palat renascentist. Arhitectul Hans van Steenwinckel cel Tânăr a fost responsabil pentru această remodelare, care a adus elemente distinctive ale arhitecturii renascentiste olandeze.
În anul 1859, un incendiu devastator a distrus o mare parte din clădirile principale ale castelului. Regele Frederik al VII-lea și regina Louise au condus o campanie de strângere de fonduri pentru a restaura și reconstrui castelul, iar proiectul de reconstrucție a fost supervizat de arhitectul danez Ferdinand Meldahl.
După renovarea finală, Frederiksborg a devenit sediul Muzeului Național Danez de Istorie, iar astăzi castelul găzduiește o colecție impresionantă de artă și obiecte istorice daneze.
Grădina se poate vizita gratuit (intrarea se face pe lângă castel), pentru interiorul castelului biletul costă 75 DKK. Din gara din Hillerød se poate ajunge la castel fie pe jos, în 10-15 minute, fie cu o bărcuță de la pontonul din oraș.
Traversarea cu bărcuța costă 30 DKK, dacă aveți copii vor fi încântați – mi-ar fi plăcut și mie să fac traversarea asta, dar am aflat de barcă după ce am vizitat castelul și m-am oprit pe ponton să mănânc un sandviș și să hrănesc rațele și lebedele cu pui.
De abia atunci, după ce trecuse aproape jumătate de zi în care fusesem prost dispusă, m-am uitat încă o dată în jurul meu și m-am bucurat că pot să privesc atâtea lucruri frumoase, că pot să împart un sandviș cu niște păsări prostănace, că, mai presus de orice, existam.
Castelul Kronborg din Helsingør
Castelul Kronborg, din Helsingør (Elsinore), Danemarca, este unul dintre cele mai faimoase castele daneze și este cunoscut în special pentru că a fost inspirația pentru castelul din tragedia lui William Shakespeare, „Hamlet”.
Construcția castelului a început în anul 1574, sub comanda regelui Frederik al II-lea al Danemarcei. Scopul principal al construirii sale a fost de a controla și de a percepe taxe de la toți cei care doreau să navigheze prin Strâmtoarea Øresund, care leagă Marea Baltică de Marea Nordului. În timp, Kronborg a devenit un important centru comercial și punct strategic.
La începutul secolului al XVII-lea, regele Christian al IV-lea a inițiat extinderi majore ale castelului, transformându-l într-o fortăreață impunătoare. În secolul al XVIII-lea, castelul a fost grav afectat de un incendiu devastator și ulterior a fost restaurat, dar importanța sa militară a scăzut odată cu schimbările în tehnologia militară.
În secolul al XIX-lea, Castelul Kronborg a fost deschis publicului și a devenit un simbol al patrimoniului cultural danez, legătura cu personajul Hamlet din opera lui Shakespeare făcându-l faimos în toată lumea.
De-a lungul timpului mi-am format tabieturile mele, chiar și în călătorii. Mă ajută să mă bucur de prezent și îmi asigură un confort mental pe care, câteodată, nu îl am când mă găsesc într-un loc cu totul străin. E bine și rău să îți construiești obiceiuri: bine – pentru cele de mai sus, rău – pentru că riști să rămâi blocat în ele și să nu mai încerci experiențe noi.
Printre micile plăceri ale călătoritului e să mă opresc un pic din „alergat” și să mă bucur de ceea ce locul respectiv îmi oferă: o priveliște spectaculoasă, un cer senin, o piață aglomerată, dar prietenoasă cu trecătorii, o gustare delicioasă.
În Helsingør am găsit o plajă semi-pustie, un soare strălucitor și apa mării la doi pași de Castelul Kronborg. Mi-am căutat un colț al meu pe nisipul fin din spatele castelului și m-am odihnit la soare preț de un sfert de oră, nu mai mult. A fost suficient ca să-mi încarc bateriile (solare, probabil) și să privesc cu înțelegere universul ăsta în care întâmplător m-am născut, printre miliarde de semeni ai mei, fără putință de a-i înțelege vreodată perfect sau de a-i cunoaște.
Cum ajungi la castelele de lângă Copenhaga
Din Copenhaga, dacă vrei să faci o excursie de o zi și să vezi niște castele, poți să îți iei un abonament de o zi cu care poți călători nelimitat cu autobuzul, metroul, trenul sau „harbour bus” în zona metropolitană a Copenhagăi: costă 130 DKK și ajungi cu el până la Hillerød (Castelul Frederiksborg), Helsingør (Castelul Kronborg, a.k.a. „Castelul lui Hamlet”), Louisiana Museum of Modern Art (se coboară în gara Humlebæk) sau Roskilde, pentru Viking Ship Museum.
La întoarcerea din Helsingør trenul a oprit în Humlebæk pentru Louisiana Museum of Modern Art (e un semn mare în gară, nu îl puteți rata), dar pentru mine era cam târziu. Roskilde e într-o direcție opusă, nu l-am luat deloc în calcul.
faine rate si gaste sau lebede…
ma intreb daca sunt incluse castelele astea plus transportul in "copenhagen card"?
http://www.copenhagencard.com/
sunt in febra pregatirilor si tot caut variante…
(abea dupa ce am cumparat avionul ieftin de la ryanair am recitit articolele tale despre tarile nordice si am realizat cat sunt de scumpe…)
Nu stiu, nu am luat Copenhagen Card.