Acasă » Castelul din Heidelberg

Castelul din Heidelberg

by Anca

Castelul este principala atracție din Heidelberg și unul dintre motivele pentru care am ales să îmi petrec Anul Nou acolo: domină orașul vechi de sus, de pe un vârf de deal, are o grădină care a fost considerată la vremea ei a opta minune a lumii (exagerat, totuși) și îți oferă, de pe terasa sa, cele mai frumoase panorame cu orașul vechi (Altstadt). Datorită lui orășelul universitar, de altfel foarte pitoresc, este celebru în lumea întreaga și asaltat de turiștii care vizitează doar castelul și apoi pleacă repede mai departe.

Pentru că este un loc atât de romantic, mi-l doream acoperit de zăpadă și strălucind în lumina artificiilor de la miezul nopții. N-a fost să fie: în prima zi a plouat mocănește încontinuu, iar umezeala și frigul făceau tot posibilul să mă alunge undeva cât mai aproape de o sobă fierbinte sau măcar un ceai călâi. Dar aveam un plan și o dorință la care mă gândisem îndelung, așa că n-am renunțat ușor: am urcat aleea lungă care duce la castel (10 minute la pas, dar se poate ajunge sus și cu funicularul) și m-am pus pe vizitat.

Castelul este mare, așteptați-vă să petreceți acolo câteva ore, mai puțin ar fi păcat. Fiind construit în mai multe etape, de persoane diferite și în stiluri amestecate, castelul nu are un aspect unitar, lucru care se observă și cu ochiul liber când îl privești de pe malul râului Neckar. În plus, la un moment dat a fost abandonat și sătenii de pe vremea aceea s-au apucat să care piatra ca să-și construiască locuințele proprii. Dacă te uiți cu atenție prin Heidelberg vei observa că mai tot ce a fost construit din piatră e roșiatic – o culoare specifică zonei – de la poduri, biserici, alei pietruite; până și solul din Heidelberg e roșu-cărămiziu.

În prețul biletului pentru castel este inclusă și o intrare la Muzeul Farmaciei și una la Butoiul cel Mare. Deutsches Apotheken Museum a adunat mobilier folosit de farmaciile din secolele trecute, recipiente, ingrediente și instalații pentru pregătit licori și altele asemenea. Muzeul e mic, drăguț și interesant. Marele butoi sau Grosses Fass este exact cum îi zice și numele un butoi imens care poate conține peste 221.000 litri de vin, dar momentan nu mai ține vin, ci turiști care se urcă pe spatele lui cu ajutorul unei scări și apoi coboară pe partea cealaltă după ce au fotografiat butoiul din toate părțile. Personal nu am prea înțeles fascinația pentru acest Grosses Fass, dar deh…l-am fotografiat și eu, la fel ca și pe frățiorul său mai mic, Kleines Fass.

Grădinile, care oferă și ele panorame frumoase asupra orașului, se pot vizita gratuit. E un parc terasat cocoțat pe o stâncă deasupra văii și un loc preferat de localnici pentru o plimbare de după amiaza. Poți coborî după aceea pe serpentine până în orașul vechi, aproape de o piață cu tarabe cu cârnați sfârâind, turtă dulce și gluchwein, așa, ca să te mai dregi un pic după tot efortul depus.

Heidelberg01.JPGHeidelberg02.JPGHeidelberg03.JPGHeidelberg04.JPGHeidelberg05.JPGHeidelberg06.JPGHeidelberg07.JPGHeidelberg08.JPG

Maimuța și oglinda: Heidelberg Altstadt

Dacă ajungi prin Heidelberg trebuie să vezi neapărat maimuța cu oglindă în mână – stă de strajă lângă Podul vechi, cu doi șoricei alături, și se spune că dacă îi atingi degetele te vei întoarce în oraș, dacă atingi oglinda vei avea parte de bunăstare, iar dacă atingi șoriceii – fertilitate.

Brückenaffe – maimuța podului – este o tradiție mai veche din Heidelberg, de prin secolul 15, un memento pentru cei care trăiau în orașul vechi sau în afara lui că unii nu sunt mai buni decât ceilalți și că înainte de a traversa podul n-ar strica să-și amintească lucrul ăsta uitându-se în oglindă. Acum maimuța este o oprire obligatorie pentru turiștii care ajung acolo și care se fotografiază de zor cu ea. Am atins și eu oglinda, degetele și șoriceii, înainte de a traversa podul de piatră.

Heidelberg nu este un oraș mic. Afli lucrul ăsta dacă iei din greșeală autobuzul în direcția opusă, traversând toată urbea prin nenumărate serpentine și ajungând în capătul celălalt al orașului, așa cum am făcut eu preț de 28 de stații la dus și 28 la întors. După atâtea curbe, opriri și întoarceri mă simțeam ca într-un carusel, undeva la munte, noaptea târziu, dacă un astfel de carusel există pe undeva.

Altstadt în schimb, adică orașul vechi, se poate vedea la pas și e chiar recomandat să îl vedeți așa. În primul rând pentru că în Altstadt se găsește Hauptstrasse care se laudă a fi cea mai lungă stradă pietonală din Germania. Sunt zeci de magazine care o împânzesc și sute de oameni care tropăie pe acolo, așa că mai interesante sunt străduțele secundare pe care te poți rătăci dinadins și micile piețe din care se zărește castelul.

Biserica Sfântului Spirit domină orașul vechi cu turla sa înaltă. Înăuntru, aproape de intrare, era un panou cu multe bilețele scrise de mână prin care oamenii spuseseră ce își doresc: „lieben”, „family” sau „laugh”.

Ce altceva mai puteți vedea în Heidelberg? Universitatea cu librăria sa și închisoarea studenților, câteva mici muzee, o grădină botanică și una zoologică, un turn de televiziune în care se poate urca, o plimbare cu vaporașul pe râul Neckar (vara), diverse case și palate. Mi-a plăcut mult Heidelberg – vara trebuie să fie și mai frumos. Dacă aveți ocazia mergeți și acolo, nu-l ocoliți.

Heidelberg09.JPGHeidelberg10.JPGHeidelberg11.JPGHeidelberg12.JPGHeidelberg13.JPGHeidelberg14.JPGHeidelberg15.JPGHeidelberg16.JPGHeidelberg17.JPGHeidelberg18.JPGHeidelberg19.JPGHeidelberg20.JPG

S-ar putea să îți placă și

7 comentarii

Liliana ianuarie 4, 2012 - 7:43 AM

Păcat că n-ai avut zăpadă, ar fi fost minunat să fi fost totul alb. Aşa o vreme am avut şi eu în Germania, la început de decembrie. Nu spun că nu e frumos cumva, chiar şi fără zăpadă, mă mai încălzea vinul fiert cu scorţişoară.

Reply
Anca ianuarie 4, 2012 - 9:59 AM

Neuschwanstein? 🙂 Mi-ar placea sa-l vad si pe asta inzapezit…

Reply
Narcisa ianuarie 4, 2012 - 9:51 AM

ce frumos! eh acum ai un motiv să te întorci într-o altă bună zi, ca să-l vezi ca în poveşti. 😀
bine ai revenit, Anca!

Reply
Anca ianuarie 4, 2012 - 9:57 AM

Alta data, la…alt castel, ca-s prea multe ca sa le revizitez 😛

Reply
Larisa Teodorescu martie 14, 2012 - 12:07 PM

In curand o sa fac si eu un scurt road trip prin Germania si inspirata din calatoria ta, am inclus si Heidelberg printre orasele care vreau sa le vad. Pare un loc superb! Multumesc!

Reply
Anca martie 14, 2012 - 12:08 PM

Este! Si probabil tu o sa prinzi vreme mai buna decat am gasit eu asta iarna 🙂

Reply
Turle Maria Mirela octombrie 20, 2016 - 9:59 PM

pe langa aceste poze despre Heidelberg aveti aici si un film
https://youtu.be/3NXIsSdnuYE

Reply

Leave a Comment