Castelul Chambord, reședința mea de vară

Castelul Chambord, reședința mea de vară

by Anca @ 1001 călătorii
1156 views

Așa cum bine știți (și dacă nu știți aflați acum), recent mi-am cumpărat o casă la țară, pentru că în București nu se mai putea locui în lunile astea caniculare. Reședința mea de vară este la Chambord, în Franța, are vreo 20 de turnulețe, dar încă nu m-am putut muta acolo pentru că trebuie să renovez turnul principal unde am de gând să îmi amenajez debaraua pentru cele 333 de perechi de pantofi plus poșetele asortate. Totuși, în luna iulie am dat o fugă până acolo pentru că, deh, nu poți avea încredere în muncitorii ăștia, cum nu te văd la fața locului, cum dau doar un strat de lavabilă în loc de două!

Lăsând gluma la o parte mie mi-a plăcut mult la Chambord – ăsta da castel, nu chestia aia sucită de la Blois (deși e drăguț și castelul ăla): ditamai construcția cu ditamai parcul și te poți limba pe acolo ore în șir fără să te plictisești (foarte mult). Cu toate astea noi am dat gata vizita cam într-o oră și ceva, încăperile sunt mai mult sau mai puțin nemobilate și, până la urmă, câte poze poți să îți faci pe lângă turnulețe alea?

Domeniul este foarte mare, dar nu e amenajat, e mai potrivit pentru plimbări cu bicicleta, de exemplu, și un picnic la marginea pădurii. Noi aveam bilet la “naveta castelelor” și, deși eu am zis să mai stăm și să luăm masa de prânz acolo (aveam mâncare la noi, oameni practici, nu altceva), mama a ținut morțiș să o luăm din loc că cică ce să facem la Chambord atâta amar de vreme? Așa că după încă o ședință foto cu “eu pe gard”, “eu în fața heleșteului” și “eu la portiță” ne-am urcat în autobuz și am plecat spre vecinul Cheverny.

În caz că vă interesează niște informații istorice citez din broșura (în limba română) primită la castel:

Tânărul rege Francisc I avea 25 de ani când a ordonat, în 1519, să se înceapă lucrul la imensul șantier pentru construirea castelului Chambord. Chiar în acea vreme cinci mari puteri rivalizau pentru dobândirea supremației europene, iar jocurile alianțelor se făceau și se desfăceau între Franța, Statele papale din Italia, Anglia, Imperiul Otoman și Imperiul lui Carol Quintul.

Încă de la venirea lui la putere în 1515 Francisc I pleacă să cucerească provincia Milano din Italia pe care predecesorul său Ludovic al XII-lea nu reușise să o păstreze. La întoarcerea sa în Franța, marcat de victoria de la Marignan și influențat de arhitectura renascentistă italiană, tânărul rege ambițios și pasionat de vânătoare începe construirea castelului Chambord. Păstrând totodată, prin modul în care a fost conceput, înfățișarea unei fortărețe medievale (un donjon central flancat de patru turnuri mari, două aripi și o incintă de jur împrejur), Chambord este o sinteză surprinzătoare a formelor moștenite din secolele trecute și a arhitecturii inovatoare din cadrul renașterii italiene (mai multe loggia, o terasă, pilaștri și muluri orizontale care imprimă un ritm fațadelor).

Dorit a fi o reședință de vânătoare, Chambord are o arhitectură care i-a atras faima de castel al tuturor exceselor: 156 metri în lungime, 56 metri în înălțime, 77 scări, 282 șemineuri și 426 camere. Totuși, în ciuda dimensiunilor sale colosale, silueta castelului continuă să ne seducă prin grația și echilibrul său. Dintre toate materialele utilizate pentru această construcție, calcarul oolitic este cel care atrage atenția vizitatorului. Deși utilizată în majoritatea așezărilor din Valea Loarei, această piatră calcaroasă, moale și fragilă în același timp, nu este nicăieri lucrată cu mai mult meșteșug decât la Chambord.

În 32 de ani de cârmuire Francisc I nu locuiește la Chambord decât 72 de zile. Nu ajunge să își vadă opera terminată. La moartea lui, în 1547, doar donjonul și aripa regală fuseseră construite. Henric al II-lea, fiul său, și Ludovic al XIV-lea, amândoi pasionați de vânătoare, vor face castelul Chambord să arate așa cum îl vedem astăzi.

Cum se ajunge acolo: din Blois se poate ajunge cu navette châteaux, biletul de autobuz costă 6 Euro.

Vizitare: biletul de intrare la castel costă 11 Euro, dacă mergeți cu navette châteaux plătiți doar 9 Euro.

Chambord02.jpgChambord03.jpgChambord04.jpgChambord05.jpgChambord06.jpgChambord07.jpgChambord08.jpgChambord09.jpgChambord10.jpgChambord11.jpgChambord12.jpgChambord13.jpgChambord14.jpgChambord15.jpg

0 comentariu
0

Leave a Comment

O să îți placă și: