Santa Maria Capua Vetere Santa Maria Capua Vetere

Casertavecchia și Santa Maria Capua Vetere, două locuri de lângă Napoli

Mai aveam o zi în Napoli și voiam să vizitez și altceva decât insule și locuri de pe malul mării: m-am uitat pe hartă și m-am hotărât pentru Caserta și Santa Maria Capua Vetere. În primul oraș se găsește un palat în stilul Versailles-ului (pe care, în cele din urmă nu l-am mai vizitat), iar în al doilea un amfiteatru celebru.

Casertavecchia

De la Napoli la Caserta circulă frecvent un tren care te lasă în centrul orașului. Voiam să vizitez în Caserta trei locuri: Casertavecchia (un sat medieval din apropiere de Caserta), Palatul Regal din Caserta și cartierul San Leucio. Nu am reușit să văd decât unul dintre ele.

Din Caserta, am avut noroc să prind la timp mașina care mergea Casertavecchia, care circulă din oră în oră. Drumul e destul de lung pentru că mașina oprește într-o grămadă de stații, astfel că până am ajuns acolo a trecut aproape o oră. Am urcat tot mai sus pe niște dealuri, pe o șosea cu multe curbe care a ocolit și a tot ocolit, până am ajuns într-un final în Casertavecchia. E un sătuc medieval, cu străduțe înguste, ruinele unei cetăți și o biserică romanică – dacă de pe terasa însorită se zărea, undeva jos, orașul Caserta, în spatele meu se ițeau Apeninii printre vârfurile brazilor.

La întoarcerea în oraș nu am mai avut același noroc: după ce am așteptat prostește să apară mașina pentru San Leucio am aflat că urma să vină peste vreo două ore. Deja îmi pierise cheful de Caserta și pentru că Palatul Regal nu mă atrăgea foarte mult, am hotărât să merg în apropiere, la Capua.

Cum se ajunge la Casertavecchia: de la Napoli la Caserta se poate ajunge cu trenul, biletul costă 3.1 Euro, iar de la Caserta se ajunge la Casertavecchia cu un maxi-taxi, biletul costă 2.2 Euro, mașina circulă din oră în oră.

CasertavecchiaCasertavecchiaCasertavecchiaCasertavecchiaCasertavecchiaCasertavecchiaCasertavecchiaCasertavecchia

Santa Maria Capua Vetere

În Santa Maria Capua Vetere se găsește amfiteatrul în care a luptat Spartacus care a organizat revolta gladiatorilor. Santa Maria Capua Vetere este un oraș distinct de Capua, care se găsește chiar în apropiere, și trebuie să ai grijă să cobori în stația cu același nume, și nu în Capua, care e la două minute distanță. De la gară se poate ajunge în 10-15 minute pe jos la amfiteatru.

Anfiteatro Campano a fost al doilea cel mai mare amfiteatru din Imperiul Roman, după cel din Roma, dar este într-o stare mai proastă decât Colloseumul. Pe vremea când era în folosință, putea găzdui până la 60.000 de oameni și chiar și acum, plimbându-te pe sub coloanele vechi de două mii de ani, rămâi impresionat de iscusința oamenilor care l-au construit. Arena în care luptau gladiatorii mi s-a părut destul de mică, după propriile mele așteptări alimentate de filmele cu gladiatori de la Hollywood: era destul de greu să lupți în spațiul acela strâmt și să și rămâi în viață. Lângă amfiteatru se găsește un mic muzeu dedicat gladiatorilor.

Cum se ajunge la Santa Maria Capua Vetere: cu trenul din Caserta (1.8 Euro) sau din Napoli (3.1 Euro). Biletul de intrare pentru amfiteatru costă 2.5 Euro.

Santa Maria Capua VetereSanta Maria Capua VetereSanta Maria Capua VetereSanta Maria Capua VetereSanta Maria Capua VetereSanta Maria Capua VetereSanta Maria Capua VetereSanta Maria Capua VetereSanta Maria Capua Vetere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *