Cascadele Iguazu: nu e o singură cascadă, ci 270 de cascade care se înșiră pe o lungime de aproape 3 kilometri în Parcul Național Iguaçu din Brazilia și Argentina. Poți petrece o zi întreagă acolo, printre cascade, cea mai înaltă dintre ele, Garganta del Diablo (Gâtu’ Diavolului), având o cădere de 80 de metri.
Sumar
Foz do Iguaçu
Feliz Natal! Uneori Moșul îți aduce cadou sute de cascade la Iguazu în loc de ciocolățele, și ăsta e Crăciunul ideal pentru mine. În restul anului ne dorim să ni se întâmple lucruri bune, să trăim măcar din când în când clipe de fericire, să vedem lucruri spectaculoase, frumoase, uimitoare. Viața, în schimb, e formată din momente, locuri și trăiri banale pe care uneori ajungi să le consideri ca fiind cea mai bună versiunea a ceea ce poate fi. Nu îmi pot programa fericirea, dar îi pot da o mână de ajutor, căutând locuri uimitoare care mă fac fericită.
Primul semn că am ajuns într-un loc cu totul diferit a fost când am coborât din avionul care venea de la São Paulo și am zărit, pe peretele micului aeroport din Foz do Iguaçu, un fluture imens, colorat, care dădea din aripi. Pământul era roșu, ca cel din Africa, iar vegetația de un verde plin. Ajunsesem în Parcul Național Iguaçu, Argentina și Paraguay erau la mică distanță, iar cataractele mă așteptau a doua zi.
Foz do Iguaçu e un oraș care trăiește din turismul cascadelor. Nu e mare lucru de văzut prin oraș, după-masă am ieșit să mă plimb, aș fi vrut să ajung pe malul verde al râului, dar din loc în loc casele făceau loc câte unei tabere a oamenilor fără adăpost, așa că am renunțat, oricum malul apei nu era amenajat în nici un fel.
Se apropia Crăciunul și cum în Brazilia nu sunt brazi, oamenii îl reinventaseră din PET-uri colorate, tăiate și modelate în jurul trunchiurilor de copac încât să semene cu un brad împodobit 😊 Centrul orașului e străbătut de câteva străzi comerciale animate cu multe magazine, așa că vreo două seri la rând am pierdut vremea pe acolo, scotocind după rochițe de vară și căutând o înghețată decentă.
Lucruri utile: de la aeroport se ajunge în oraș cu autobuzul 120, prețul unui bilet este 4 reali. Este același autobuz care merge și la cascade, aeroportul fiind între oraș și Parcul Național Iguaçu.
Parcul Național Iguazu
La Iguazu nu e o singură cascadă, ci 270 de cascade care se înșiră pe o lungime de aproape 3 kilometri. Pentru că parcul național e la granița dintre Brazilia și Argentina, cascadele se pot vizita din ambele țări, dar, la fel ca la Niagara, vederea cea mai bună nu o ai din țara pe teritoriul căreia sunt majoritatea cascadelor, ci de pe partea opusă. Pe partea braziliană ai vedere panoramică asupra cascadelor, în timp ce pe partea argentiniană le poți vedea mai aproape și te poți plimba deasupra lor pe niște pasarele.
Există un traseu amenajat pentru turiști de pe care poți admira cascadele; în capăt, unde sunt cascadele cele mai spectaculoase, pasarela înaintează pe apă și e porțiunea cea mai aglomerată. În parcul național trăiesc multe specii de animale și păsări, unele imposibil de zărit în zonele turistice, deși sunt puse anunțuri care le anunță existența.
Am aflat de la un ranger că trăiesc peste 30 de jaguari și sunt și câțiva ”baby” jaguari prin pădure, pume (care sunt mai agresive), dar și opossums, vulturi, tucano, caimani (am și zărit unul lângă malul râului) și maimuțe. Cu toate astea, animalul cel mai tupeist care nu se teme de oameni și scotocește în tomberoanele de gunoi este coati, care seamănă cu un raton ca înfățișare și comportament.
Lucruri utile: din Foz do Iguaçu se ajunge la Parcul Național Iguaçu cu autobuzul 120, care pleacă din autogara orașului și face mai multe opriri pe traseu. E preferabil să iei autobuzul de la autogară, cursa e folosită de localnici și de turiști, iar drumul durează cam 40 de minute.
Biletul de intrare costă 78 reali, se poate cumpăra și online, dar aveți grijă să plătiți prețul pentru străini (cel pentru brazilieni este mai mic). La intrarea în parcul național există un shuttle gratuit care face legătura între diverse puncte din parc, alte excursii (cum e safari cu barca) se plătesc separat. Există și restaurante unde poți lua masa. Nu ai nevoie de pelerină de protecție dacă te plimbi pe traseul amenajat.
Macuco Safari: cu barca la cataracte
Macuco Safari sunt în parcul național și vând diverse tipuri de safari care se achită separat. Dacă pe traseul amenajat admiri cascadele de la distanță, într-un safari ai parte de mai multă acțiune, le poți vedea de aproape și chiar să ajungi direct sub o cădere de apă.
Am ales un safari tradițional: întâi te plimbă cu un trenuleț prin pădure și un ranger povestește câte ceva despre flora și fauna parcului. Apoi pleci cu barca spre cataracte, după ce te schimbi și îți lași lucrurile în siguranță. Sunt două feluri de plimbări cu barca: wet și non-wet, trebuie să te decizi acolo, pe loc, ca să te plaseze în barca potrivită. Eu nu aveam costum de baie sau haine de schimb, dar am ales varianta ”udă” și bine am făcut 🙂
Am mers cu o barcă rapidă până la niște cascade mai mici, iar acolo am intrat cu barca direct sub cascadă. Nu e o cădere de apă prea mare încât să pățești ceva, dar ești făcut ciuciulete șiii…este foarte-foarte distractiv, am râs încontinuu în timp ce mă uitam în sus și zăream soarele strălucind prin apa care cădea peste noi.
Lucruri utile: un safari tradițional costă 238 reali, iar ca să închiriezi o boxă în care să îți lași lucrurile mai plătești 10 reali. Mi-am lăsat acolo toate lucrurile, mai puțin aparatul foto pe care l-am băgat într-o pungă; din păcate cu aparatul meu nu am putut filma decât ”pe uscat”, dar însoțitorul de barcă avea un GoPro cu care a filmat și când am intrat sub cascadă. La întoarcere aveam posibilitatea să cumpăr filmul, costa 85 de reali, dar deja plătisem destul pentru distracția asta. Plimbarea cu barca durează 40 de minute.
Parque das Aves
După prânz m-am oprit pentru un picnic și am admirat pentru ultima dată cascadele. Chiar lângă Parcul Național Iguaçu este Parque das Aves, o grădină zoologică specializată în conservarea diverselor specii de păsări care trăiesc în pădurea tropicală.
Au câteva țarcuri care în care poți intra și vedea păsările de aproape, sunt mulți papagali, tucano gălăgioși, flamingo, dar și câteva animale mai mici și fluturi. Cei mai frumoși sunt tucanii, cu ciocul mare și colorat și penaj în culori puternice.
Lucruri utile: biletul de intrare costă 45 de reali.
Cazare în Iguazu
Am stat în Foz do Iguaçu două nopți la un hotel din centrul orașului – Imperial Hotel. E un hotel simplu, există opțiuni mai bune decât acesta, fie în oraș, fie în afara orașului, pe drumul care duce la cascade. Din Foz do Iguaçu ajungi la cascade și la aeroport cu autobuzul 120, biletul costă 4 reali.
Cascadele Iguazu se pot vizita de pe partea braziliană și de pe partea argentiniană. Din ce am citit, poți vizita ambele părți ale cascadei într-o singură zi, dar e ceva alergătură și trebuie să plătești bilet de intrare de două ori, iar pe partea argentiniană trebuie să ai peso.
Din Foz do Iguaçu există transport către Paraguay – Monalisa au autobuze care fac excursii de o zi, au birou și la aeroport. Pe 24 decembrie au fost 35C, una din cele mai călduroase zile pe care am prins-o în Brazilia.
6 comentarii
Doamne, ce minunăție! Absolut impresionant.
Este ❤️
Remarcabila natura, cand crezi ca nu te mai poate impresiona nimic, uite ca nu e asa si imaginile si videoclipurile de mai sus sunt dovada.Multumesc pentru ca am vazut ca printr-o fereastra o parte din Brazilia, pana cand ajung si eu acolo.Foarte frumos inceput de an!
A fost final de an, în ajunul Crăciunului 🙂
Urmeaza sa ajungem si noi la Iguazu peste 4 zile. In ce perioada ai fost?
Frumoase poze. Eu am mai fost acum 15 ani si nu era apa la cascade.
Suntem intr o calatorie de un an in America de Sud. Ne place sa vedem ca sunt si alti romani ca noi😊
La Iguazu am fost chiar de Crăciun, de aici și titlul cu ”Feliz Natal” 🙂 1 an pe acolo, bravo! Am vizitat aproape toată țările din Latam, am scris și o carte despre primul meu an acolo, dacă aveți întrebări, mă găsiți pe aici 😛