Acasă » Cascada Niagara și Niagara-on-the-Lake

Cascada Niagara și Niagara-on-the-Lake

by Anca

Unul din locurile pe care nu le poți rata într-o vacanță în Canada e Cascada Niagara – la granița dintre SUA și Canada, cascada se vede mult mai bine de pe coasta canadiană și în general e recomandată ca fiind o excursie de o zi, dar dacă vrei să explorezi mai bine regiunea, care e foarte frumoasă, poți să stai măcar două zile.

Niagara Falls

De la Toronto se ajunge la Niagara Falls în două ore, cu trenul. Sunt mai multe mijloace de transport, inclusiv autocare, dar diferențele țin mai mult de confort și preț. De la gară, care e la câțiva kilometri de centrul orașului și implicit și de cascadă, există mai multe linii WEGO bus: linia verde (green line) te duce până la Table Rock, care e principalul hub de transport din oraș și este fix lângă Horseshoe Falls, cea mai mare cascadă din cele trei care formează împreună cascada Niagara, celelalte două fiind American Falls și Bridal Veil Falls.

Prima impresie la vederea cascadei a fost pur și simplu ”Wow! Cât de mare e!” Nu mă așteptam să se întindă pe o suprafață atât de largă și să fie în același timp atât de aproape de tine. Priveliștea e hipnotizantă, poți sta pe malul apei zeci de minute și să te uiți la ea cum se prăbușește fără să te plictisești, iar stropii fini care se ridică în aer te însoțesc pe zeci de metri.

Niagara Falls este un oraș turistic și e o întreagă industrie acolo care îți oferă de la locuri de cazare (era plin de hoteluri mari), distracții (sunt puse la punct tot felul de activități și locuri pe care le poți vizita), transport local (autobuze care leagă principalele atracții turistice și ajung până la Niagara-on-the-Lake pe malul lacului Ontario) și birouri de informare turistică. Sunt și foarte mulți turiști și uneori e înghesuială mare în locurile din care se vede cel mai bine.

Cel mai frumos moment al zilei a fost când s-au produs două curcubee în același timp, unul în Horseshoe Falls, celălalt în American Falls: probabil se întâmplă destul de frecvent, dar asta nu îi răpește din frumusețe.

Niagara01.jpgNiagara02.jpgNiagara03.jpgNiagara04.jpgNiagara05.jpgNiagara06.jpgNiagara07.jpgNiagara08.jpgNiagara09.jpgNiagara10.jpgNiagara11.jpgNiagara12.jpgNiagara13.jpgNiagara14.jpg

White Water Walk

Aveam de ales între mai multe locuri pe care le puteam vizita și deși inițial mă gândeam să merg cu vaporașul până aproape de cascada cea mare (Maid of the Mist Boat Tour) până la urmă m-am hotărât pentru un alt loc de care nu știam până atunci – White Water Walk, un traseu amenajat pe malul râului Niagara, după vărsare, când nivelul apei e ridicat și apele sunt foarte rapide și primejdioase.

Râul Niagara curge printr-un canion adânc, ca să ajungi la traseul amenajat trebuie să cobori cu liftul, iar apoi ai câteva sute de metri de podeț din lemn pe care te poți plimba. E frumos acolo, dar traseul a fost mai scurt decât mă așteptam eu care îmi imaginam că mă pot plimba pe malul râului câțiva kilometri – nici vorbă de așa ceva.

Accesul și vizitarea: biletul de intrare costă 14,7 CAD

Niagara15.jpgNiagara16.jpgNiagara17.jpgNiagara18.jpgNiagara19.jpgNiagara20.jpg

Niagara-on-the-Lake

Dacă îți propui să vezi doar cascada și atât, poți bifa asta în două ore, dar e păcat să nu vezi și alte locuri, pentru că zona e foarte frumoasă, sunt plantații de viță de vie spre Niagara-on-the-Lake și ferme în care te poți opri pe traseu, iar Niagara-on-the-Lake, cu casele sale frumoase, e de neratat.

Voiam neapărat să ajung și acolo și rezervasem câteva ore pentru asta, dar s-au dovedit insuficiente: drumul de la Niagara Falls până la Niagara-on-the-Lake e destul de lung (peste 40 de minute în total) și trebuie să schimbi autobuzul: întâi am luat green line până la Floral clock, iar de acolo am luat alt autobuz care face 20 de minute până la Niagara-on-the-Lake, oprind de mai multe ori pe traseu. Autobuzul ăsta te lasă într-o parcare mică de lângă oraș, iar din parcare există un shuttle gratuit din oră în oră până în centrul orașului, la care poți ajunge și pe jos, că nu e așa departe.

Mi-a plăcut mult Niagara-on-the-Lake și mi-a părut tare rău că am putut sta decât o oră acolo: e un orășel cochet, cu case din lemn încărcate de flori, cafenele și prăvălii care vând produse hand-made, magazine cu înghețată (Cow, un brand local; în magazin se vindeau și tricouri funny cu vaci), trăsuri și terenuri de golf și o promenadă pe malul lacului Ontario. Aș fi hoinărit pe acolo o zi întreagă și dacă mai ajung vreodată la Niagara asta o să și fac!

Accesul și vizitarea: la Niagara-on-the-Lake se ajunge cu green line până la Floral clock (capăt de linie), iar de acolo se ia alt autobuz care circulă regulat, biletul costă 14 CAD dus-întors.

Niagara21.jpgNiagara22.jpgNiagara23.jpgNiagara24.jpgNiagara25.jpgNiagara26.jpgNiagara27.jpgNiagara28.jpgNiagara29.jpgNiagara30.jpgNiagara31.jpgNiagara32.jpg

Lucruri utile

La Niagara Falls se poate ajunge cu trenul sau cu autocarul. Sunt două companii feroviare care circulă până acolo: VIA Rail, care operează un tren Amtrak pe o rută care merge până la New York; biletul dus-întors cumpărat online a costat 50 CAD. În weekend circulă și GO Transit, o variantă mai ieftină de transport.

La Niagara Falls se poate ajunge și cu autocarul sau cu un tur organizat; varianta din urmă îți impune un anumit program, așa că n-am luat-o în considerare.

În afară de transport până la Niagara mai ai nevoie și de transport local – WEGO are mai multe linii care acoperă majoritatea punctelor de interes. Un abonament care e valabil pe toate liniile costă 8 CAD și e valabil o zi. De la gară sau de la autogară trebuie să iei linia verde ca să ajungi în oraș, sunt vreo 4-5 km până acolo. Unele destinații nu sunt acoperite de acest abonament, de exemplu pentru Niagara-on-the-Lake trebuie să cumperi un alt bilet care costă 14 CAD dus-întors.

Niagara Parks: au mai multe tipuri de abonamente care îți oferă intrare pentru diverse atracții turistice sau activități, ca zipline, Whirlpool Aero Car, Butterfly Conservatory, Whirlpool Adventure Course etc.

S-ar putea să îți placă și

Leave a Comment