La doi pași de Piața Victoriei se găsește Muzeul Storck, o minunăție de casă în care descoperi un alt fel de București, unul al familiilor vechi și al lucrurilor frumoase.
M-am dus acolo ca să profit de weekendul prelungit și ziua ceva mai răcoroasă, dar și ca să mă bucur de lucrurile bune pe care le are orașul ăsta de oferit, printre care muzeele destul de multe și variate. Casa Storck ”parcă nici nu-i din București”, dar totuși e, trebuie doar să te plimbi prin oraș și să fii atent la ”semne”, ca, de exemplu, la casa cu bârne aparente care își ițește capul de după colț.
Pentru jumătate de ceas, cât a durat vizita, m-am umplut de bine pentru o săptămână. Mi-au plăcut mult desenele Ceciliei Cuțescu-Storck, dar și picturile cu locuri din Balcic.
Tot ea a realizat și pictura murală “Istoria Negoțului Românesc” din Aula Magna a Academiei de Studii Economice, pe care eu n-am văzut-o, deși am învățat acolo ani de zile. În muzeu sunt multe lucrări ale soțului, Frederic, dar și ale altor membri ai familiei. Neașteptat de frumoasă e grădina, cu micul său bazin vegheat de statuete și-o curte lungă, verde. Copacul frumos cu trunchiul împletit ca niște degete care se roagă e un salcâm japonez, iar sub salcâm șade o bancă, iar pe bancă am stat și eu vreo două minute, cât să treacă un nor pe cer. Mi-am notat într-un colț de minte să caut casa abandonată a familiei Storck din Balcic. Am văzut-o în tablouri și fotografii, cum a fost cândva și cum a ajuns astăzi – până nu devine o paragină mi-ar plăcea să trec și eu pe acolo.
Enfin, câteva cuvinte despre domnul foarte amabil care are grijă de muzeu, artist și dânsul care expune câteva tablouri la Muzeul Minovici. Fără explicațiile sale n-aș fi înțeles mare lucru din muzeu, ca să nu mai zic că a fost foarte drăguț din partea lui că s-a oferit să-mi facă două-trei poze în grădină, ca să am o amintire cu acel loc. La fel de simpatici au fost și cei doi polițiști care, patrulând prin cartier și văzând poarta muzeului deschisă, au venit să verifice dacă e totul în regulă. Câteodată normalitatea ne uimește mult, așa de tare ne-am obișnuit cu o lume anormală.
Pentru o altă doză de frumos, vă recomand și Muzeul de Artă Veche Apuseană, de lângă Muzeul Minovici și Fântâna Miorița.
Ceva mai aproape de Muzeul Storck se află Muzeul Zambaccian, cu multe lucrări de pictură celebre, românești și străine, iar aproape de Parcul Carol puteți vizita Colecția de artă ”Ligia și Pompiliu Macovei”, plină ochi cu obiecte de colecție superbe.
Vine toamna, vreme perfectă pentru plimbări prin oraș.
Lucruri utile
Cum se ajunge acolo: Str. Vasile Alecsandri, nr. 16, București.
Vizitare: biletul de intrare costă 5 lei, ghidajul costă 6 lei, iar taxa foto pentru interiorul muzeului este 15 lei.
si mai frumos! cand a fost construita casa Storck? seamana un pic cu casele din Sinaia… iar eu…tocmai am revazut castelul Peles, plin de mult frumos…