Cartierul istoric Al Fahidi (Al Bastakiya) și Muzeul Dubai

Cartierul istoric Al Fahidi (Al Bastakiya) și Muzeul Dubai

by Anca @ 1001 călătorii
855 views

Pentru a vedea cum era viața tradițională în vechiul Dubai puteți vizita cartierul istoric Al-Fahidi, în care clădirile cu turnuri de aer (Barajeel), un fel de aparate de aer condiționat construite din materiale tradiționale, sunt separate de alei înguste și mici piețe publice. E un cartier cu o atmosferă tihnită complet diferită de agitația din cartierele moderne ale Dubaiului.

Se poate ajunge acolo foarte ușor cu metroul, de la stațiile Ghubaiba sau Fahidi, sunt vreo 10-15 minute de mers pe jos. Dincolo de cartierul istoric, salvat de la demolare datorită unei campanii susținute de Prințul Charles, se găsește un Dubai mai vechi și mai puțin modernizat, cu multe magazine cu produse ieftine ținute de arabi sau de imigranți, genul de toate produsele la maxim 10 AED, majoritatea prostioare, dar am găsit acolo un rucsac de oraș foarte drăguț și o poșetă mică cu mărgele care a făcut furori în zilele următoare, o fetiță de 3 ani nu se mai dezlipea de mine, fascinată de culorile mărgelelor. Mai găsiți acolo magazine cu electronice sau cu dulciuri, la prețuri mai mici decât în magazinele centrale.

AlFahidi01.JPGAlFahidi02.JPGAlFahidi03.JPGAlFahidi04.JPGAlFahidi15.JPG

Moscheea Al Farooq

Bărbații pot intra în moschee, iar pentru femei există o cameră de rugăciune, neinteresantă vizual. Am aruncat, totuși, o privire în interiorul moscheii prin poarta întredeschisă. Pentru a vizita moscheea cu un tur organizat trebuie să te înregistrezi în avans, din păcate nu am reținut unde.

AlFahidi10.JPGAlFahidi05.JPGAlFahidi06.JPG

Philately House

Un mic muzeu pitit într-o alee și ușor de sărit dacă nu ai curiozitatea de a vedea ce este dincolo de porțile deschise. Când am ajuns acolo nu era nimeni, dar un anunț mă informa că vizitatorii sunt bine primiți, așa că am explorat clădirea cu turnuri de aer și o curte pătrată cu un smochin în mijloc, ba chiar am urcat și pe acoperiș, pentru o vedere spre moschee, Creek și clădirile din jur. Casa Filateliei prezintă copii după timbre din diverse perioade.

Lucruri utile: intrarea este liberă

AlFahidi07.JPGAlFahidi08.JPGAlFahidi09.JPG

Architectural Heritage Department

Aceasta este o instituție guvernamentală în care am ajuns întâmplător pentru că nu știam ce este și pentru că la intrare un afiș mă anunța că ”visitors are welcome”. M-am plimbat pe culoare și am urcat și pe acoperiș, trăgând cu ochii la birourile funcționarilor, mobilate ca pe timpuri. Nu m-a întrebat nimeni ce caut acolo, dimpotrivă, oamenii mi-au zâmbit, însă după ce am plecat cineva a închis porțile ca să nu mai intre și alți nepoftiți 🙂

AlFahidi14.JPGAlFahidi11.JPGAlFahidi12.JPGAlFahidi13.JPG

Coin Museum

Un alt muzeu amenajat într-o casă tradițională, cu multe replici ale unor monede vechi.

Lucruri utile: intrarea este liberă

AlFahidi16.JPGAlFahidi17.JPGAlFahidi18.JPG

Zidul Vechiului Dubai

În trecut, Dubai a avut două ziduri de apărare din care s-a mai păstrat doar o bucățică care se poate vedea în Al Fahidi. Cel mai vechi zid a fost construit în Bur Dubai în jurul anului 1800 și proteja Fortul Al Fahidi, marea moschee și locuințele rezidențiale. Zidul a fost construit din stânci calcaroase și ghips și a fost demolat la începutul secolului XX pentru a face loc expansiunii orașului.

AlFahidi19.JPG

Alte locuri din Al Fahidi

La Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding se organizează prânzuri și cine în care se prezintă cultura și tradițiile din emirate, eu nu am fost, dar am citit că sunt faine, iar mâncarea este foarte bună.

Coffee Museum: un muzeu interesant pe care eu nu l-am găsit, dar merită o vizită.

Make Art Cafe: o cafenea / galerie de artă în care poți lua masa. Pentru prânz vă puteți opri și la Arabian Tea House Cafe.

Muzeul Dubai

La 10 minute de mers pe jos de la Al Fahidi se găsește Dubai Museum, cea mai veche clădire din Dubai. Muzeul este amenajat în Fortul Al Fahidi, construit în 1787 și având rol de apărare, depozit de arme și închisoare în timpul domniei Șeicului Rashid bin Saeed Al Maktoum. În fața muzeului se găsește un dhow înalt, o barcă tradițională folosită atât de arabi, cât și de indieni. În 2018 în Emirate s-a sărbătorit Year of Zayed, care marchează 100 de ani de la nașterea Șeicului Zayed bin Sultan Al Nahyan, părintele fondator al Emiratelor Arabe Unite.

Lucruri utile: zona din jurul fortului se poate vedea gratuit, pentru intrarea în curtea fortului se percepe o taxă de 3 AED.

AlFahidi20.JPGAlFahidi21.JPGAlFahidi22.JPGAlFahidi23.JPGAlFahidi24.JPGAlFahidi25.JPG

0 comentariu
3

Leave a Comment

O să îți placă și: