În centrul Bucureștiului, de la Piața Sfânta Vineri până spre Mântuleasa lui Eliade, e Cartierul Evreiesc, fostă mahala cu case cu grădini care au scăpat, în mare parte, demolărilor din anii ’80.
Ce poți vizita în Cartierul Evreiesc din București
E un amestec eclectic de case în stiluri diverse, străzi cu nume poetice (Parfumului, Plantelor, Anton Pann) și urmele vieții culturale de pe timpuri. Găsești acolo locul pe care a fost Sanatoriul Caritatea, în care a murit Eminescu în 1889, casa lui Ilarie Voronca, un avangardist care, împreună cu Tzara, a schimbat poezia românească, dar și casa istoricului Ionescu-Gion din Mahalaua Lucaci, cu instrumentele de scris (penița și manuscrisul) pe fațadă sau Banca Marmorosch Blank, cea mai puternică bancă comercială din primele decenii ale secolului XX din România.
Mai sunt mici parcuri și biserici pitorești, ca Biserica Ceauș Radu, de pe strada Parfumului, o stradă cu copaci încărcați de flori roz, lângă care am descoperit și o ceainărie, acum închisă. Undeva în apropiere este Muzeul Recordurilor Românești, alt loc extraordinar din București. Dar poate cea mai interesantă este strada Maximilian Popper, cu un calcan lung aparținând unui șir de locuințe sociale construite la începutul secolului XX.
Am făcut turul cu ghidul audio izi.travel, pe care l-am descoperit când am fost la Constanța.
M-a mirat că ratează un alt loc superb din apropiere, Templul Coral, care în vremuri normale se poate vizita. Mi-a plăcut atât de mult prin Cartierul Evreiesc încât am colindat și alte străzi care nu erau pe traseu, apoi mă întorceam pe cele care îmi plăcuseră, să le mai văd o dată. Un week-end aproape normal, în care am găsit Zoomserie deschis și am mâncat o baclava cu un espresso dublu (în stația de tramvai, ca boschetarii), în timp ce pe bulevard urlau sirenele mașinilor de poliție.
Alte locuri de vizitat în București
Cimitirul evreiesc ashkenaz, 10 locuri cool din București pe care să le vezi vara asta.
2 comentarii
Multe cladiri frumoase, dar asa cum arata, avem inca o data dovada cat de mult mai este de facut pentru orasele noastre, cat de putin se face pentru a salva substanta arhitecturala ramasa de pe urma tavalugului comunist.Mersi pentru reportaj, pentru fotografii
Mulțumesc și eu pentru vizită 😊