Cărările albe din Ios

Cărările albe din Ios

by Anca @ 1001 călătorii
926 views

Gialos

Din Santorini am luat un feribot rapid spre insula Ios. La momentul acela primisem deja un email care mă anunța că urma să aibă loc o grevă de trei zile a personalului navigant, timp în care nu prea mai circula nimic, așa că mă hotărâsem să stau o zi în plus pe Naxos, cea mai mare insulă din Ciclade, și o zi mai puțin pe Paros, însă greva se suprapunea și cu plecarea din Ios, cu un feribot de la Sea Jets.

Le scrisesem încă din Santorini și mi-au răspuns foarte prompt (în weekend!), asigurându-mă că feribotul lor va circula în prima zi de grevă. ”Mai vreau eu în cazul ăsta să mai îmi schimb biletul și să stau pe Ios doar o zi?” M-am gândit că o zi e prea puțin ca să vizitezi o insulă, fie ea o insulă mai mică, și am decis să plec în ziua pentru care aveam bilet și în care începea greva.

În Ios nu am stat în Chora, ci în portul în care opresc feriboturile – Gialos (Yialos). Cazarea a fost mult mai ieftină decât în Chora (18 Euro pe noapte), eram la 2-3 minute de plaja cu nisip fin a orașului, iar din Gialos puteam ajunge rapid în mai multe locuri, inclusiv în Chora, cocoțată pe un deal, în apropiere.

Ios01.JPGIos02.JPGIos03.JPGIos04.JPG

Plajele Tzamaria & Koumbara

De la Galini Pension, unde stăteam eu, am luat-o pe jos pe dealuri spre două plaje din apropiere: Tzamaria și Koumbara. Tzamaria are pietriș și mi s-a părut cam urâtă (deh, la momentul ăla îmi ridicasem standardele în ceea ce privește plajele!), așa că nu am oprit. Koumbara mi-a plăcut mai mult: am descoperit acolo o peninsulă legată de insulă printr-un pod de lemn construit recent și o plajă decentă unde m-am bălăcit și eu. Peninsula s-a dovedit a fi în mare un teritoriu privat: puteai intra doar în capăt, după care urma un gard cu camere de supraveghere, iar în interior se zăreau o vilă mare undeva în spate și o biserică mică chiar lângă intrare. Bisericuța era și ea dincolo de gard, astfel încât doar proprietarul să se poată ruga acolo.

Ios05.JPGIos06.JPGIos07.JPGIos08.JPGIos09.JPGIos10.JPG

Chora

A doua zi am luat autobuzul spre Chora. Se poate ajunge acolo și pe jos, pe niște trepte ridicate special pentru accesul pietonilor, dar m-am gândit să fac asta la întoarcere. Chora nu e foarte mare, dincolo de faptul că am bâjbâit pe niște alei căutând poșta și apoi am descoperit că unele restaurante erau închise în septembrie, am nimerit pe drumul care ducea sus pe un deal, la o bisericuță. De acolo am avut o vedere fantastică asupra orașului, cu un cer pictat cu nori albi și pufoși. Nu m-aș mai fi dat dusă de acolo!

Ios11.JPGIos12.JPGIos13.JPG

Dar mai rămăsese un deal de explorat, cel pe care îl privisem mai devreme și unde am găsit nu una, ci 5 biserici și capele îngrămădite în vârful dealului. Erau închise toate, dar urcând tot mai sus am ajuns într-un loc din care se vedea aproape toată insula. Splendid! Nu mă așteptasem ca Ios să fie atât de frumos…

Ios14.JPGIos15.JPGIos16.JPGIos17.JPGIos18.JPGIos19.JPGIos20.JPGIos21.JPGIos22.JPGIos23.JPGIos24.JPGIos25.JPG

Plaja Mylopotas

Din Chora șoseaua te poartă mai departe, spre plaja Mylopotas. Plaja e foarte aproape, are nisip fin și multe șezlonguri pe care să lenevești, iar în jur sunt destul taverne ca să nu mori de foame pe acolo. Pe Mylopotas am renunțat la orice altă plimbare și am petrecut mare parte din zi citind, înotând și lenevind.

Ios26.JPGIos27.JPGIos28.JPGIos29.JPG

Blocată în Ios

După masă, în drum spre stația de autobuz, a început să sune telefonul. Până să răspund, a închis, dar uitându-mă la număr am realizat că este un număr din Grecia. ”Cine să mă sune din Grecia, când nu cunosc pe nimeni aici?” Și deodată mi-a picat fisa: să vezi că feribotul de a doua zi a fost anulat până la urmă din pricina grevei! M-am panicat destul de tare, pentru că dacă rămâneam pe Ios încă trei zile toate planurile mi se dădeau peste cap. Aveam rezervări făcute, bilete de feribot cumpărate și un traseu pe care trebuia să îl urmez, dacă voiam să văd tot ce îmi propusesem și să ajung și acasă!

Când am intrat pe email, temerile mi s-au confirmat: feribotul de a doua zi fusese anulat și trebuia să merg în port la o agenție de turism ca să îmi schimb biletul. Și autobuzul ăla care nu mai venea odată! În fine, în port am intrat în agenție cu inima strânsă, daar…am aflat că mai exista un feribot a doua zi, la 7 dimineața, care nu fusese anulat. ”Voiam eu să plec cu feribotul ăla?” Ba bine că nu! Însă chiar și așa mi-era teamă că voi primi un telefon mai târziu și voi afla că și feribotul de la 7 a fost anulat, așa că le-am spus și celor de la hotel că s-ar putea să mă întorc, în caz că am probleme, însă m-au liniștit spunându-mi că sunt șanse mari ca feribotul de la ora 7 chiar să circule, pentru că vasul înnoptează în Ios, în port, și trebuie să elibereze locul a doua zi.

Aproape că nu am dormit noaptea aia și am plecat de la hotel când cerul era încă liliachiu. Însă când am ajuns în port și am văzut feribotul acolo și alți oameni așteptând, parcă-parcă m-am mai liniștit, cu toate că n-am fost sigură că plecăm până nu ne-au invitat să urcăm la bord. O dată plecați, am constatat că sunt și pasageri care nu știu nimic despre schimbările din ultimele zile. În mod normal feribotul ar fi mers până în Mykonos, dar fiind grevă își încheia cursa pe o altă insulă de pe parcurs. La un moment dat un tip care stătea în apropiere a fost chemat să vorbească cu angajații de pe feribot – aceștia, după ce strânseseră toate biletele pasagerilor, văzuseră că cineva avea bilet pentru Mykonos, unde noi nu mai ajungeam…

Lucruri utile

Autobuz: un bilet Gialos-Chora costă 1.8 Euro.
Plaja Mylopotas: un șezlong cu o umbrelă costă 5 Euro.

Ios30.JPG

2 comentarii
0

2 comentarii

Anonim 29 noiembrie 2016 - 4:50 pm

poti sa precizezi de unde ai cumparat biletele de feribot si cam la ce pret
multumesc

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 29 noiembrie 2016 - 5:11 pm

Am scris despre toate detaliile in articolul despre bugetul vacantei, il gasesti pe blog la Bugete.

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: