Capul Bunei Speranțe, Africa de Sud Capul Bunei Speranțe, Africa de Sud

Capul Bunei Speranțe & pinguinii de pe Boulders Beach

Capul Bunei Speranțe este pe lista tuturor celor care vizitează Cape Town, nu pentru că ar fi cel mai sudic punct al Africii (nu e, Capul Agulhas e), ci pentru că e un loc istoric și, mai ales, pentru că poți vedea pinguinii africani de pe Boulders Beach. Și cine nu vrea să vadă niște pinguini simpatici?

Peninsula Cape

Am cumpărat o excursie din Cape Town și într-o sâmbătă dimineață am plecat cu autobuzul spre Peninsula Cape, în regiunea Western Cape a Africii de Sud. După ce am ieșit din Cape Town și am ajuns în peninsulă, care e la mai puțin de o oră de oraș, am rămas…cu ochii lipiți de geam!

Turul meu nu a o oprit decât în trei locuri în ziua aceea, dar în mintea mea mi-am făcut imediat un plan să revin acolo cândva și să iau la rând toate plajele acelea superbe cu nisip alb, toate orășelele cochete din peninsulă – Muizenberg, Kalk Bay, Fish Hoek, Kommetjie, Noordhoek – și să stau pe îndelete, în loc să le admir dintr-un autobuz.

În orașele de pe coasta de est a peninsulei se practică surfing, în acea zonă ajunge curentul oceanic Agulhas, mai cald, apa oceanului are în jur de 22C. Curentul Agulhas este o ramură a curentului Oceanului Indian de Sud și aduce ape calde către sud, spre Antarctica. Este unul dintre cei mai rapizi și mai puternici curenți oceanici din lume.

În partea de vest, inclusiv în Cape Town, ajunge curentul oceanic Benguela, care vine din Antarctica și face ca apa Oceanului Atlantic să aibă 10C.

La Muizenberg se poate ajunge cu trenul din Cape Town, dar trenurile în Africa de Sud au un program ciudat (nu circulă duminica, de exemplu). Poți ajunge acolo și cu un Uber, care e cel mai popular mijloc de transport în Africa de Sud.

Farul din Cape Point

Cape Point este un promontoriu din Peninsula Cape, la 60 de kilometri sud-vest de Cape Town. Este parc național, cunoscut pentru Capul Bunei Speranțe, un loc istoric din peninsulă, mai celebru decât Capul Agulhas, promontoriul învecinat, unde cele două oceane – Atlantic și Indian – se unesc.

Regiunea a jucat un rol important în explorarea maritimă și comerțul din Africa de Sud începând cu secolul al XV-lea. A fost un punct crucial de oprire pentru navele care traversau Oceanul Indian, navele portugheze navigând în jurul Capului Bunei Speranțe, deschizând calea pentru rutele maritime către Orient.

Parcul Național Cape Point are multe atracții și trasee, dar cele mai populare locuri sunt farul și promontoriul Bunei Speranțe, iar pentru vizitarea parcului se plătește taxă de intrare. La far sunt o parcare mare, toalete, un restaurant și mai multe trasee: spre far, Keeper’s Trail și spre plaja Diaz, pe care o poți zări de peste tot.

Construit în 1859, farul din Cape Point e pe o stâncă înaltă și abruptă până la care se poate ajunge pe jos sau cu un funicular. În ziua vizitei mele funicularul nu a funcționat, dar cărarea pietonală e lejeră, iar priveliștea de sus superbă!

Capul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de Sud

Keeper’s Trail

Keeper’s Trail începe lângă far și ajunge până pe un promontoriu stâncos, pe o cărare ușoară cu priveliști panoramice. Pentru că în total oprirea la farul din Cape Point a fost de o oră și 45 de minute, nu am făcut decât traseul până la far în totalitate, Keeper’s Trail și traseul spre Plaja Diaz le-am făcut pe jumătate.

Capul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de Sud

Plaja Diaz

Diaz e o plajă cu nisip alb, într-un golf în care se face surfing. Traseul până acolo durează o oră și jumătate dus-întors și e superb! La un moment dat cărarea continuă cu un podeț din lemn care șerpuiește pe lângă vegetația pitică în care poți vedea struți.

Dacă ai mai mult timp, poți coborî pe plajă, poți petrece lejer o zi întreagă acolo.

Capul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de Sud

Capul Bunei Speranțe

De la far sunt două opțiuni: un traseu care te duce până la Capul Bunei Speranțe sau o șosea care se termină lângă promontoriu. Am mers cu autobuzul acolo, în timp ce o parte din pasageri au făcut traseul pe jos.

Mare lucru nu e de văzut la Capul Bunei Speranțe, e o zonă vântoasă, iar în ziua vizitei mele a început să plouă rece, așa că după câteva poze m-am retras în mașină.

Capul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de Sud

Boulders Beach

Cu ploaia picurând mărunt, am ajuns la pinguini. Pentru Boulders Beach se plătește intrare, există o pasarelă de lemn pe care te plimbi deasupra plajei, nu ai voie să atingi pinguinii (mușcă!), să le furi ouăle sau mai știu eu ce.

Pinguinii africani sunt o specie în pericol de dispariție, intervențiile oamenilor în mediul lor natural le-a redus simțitor numărul, iar faptul că sunt fideli pe viață partenerului ales probabil nu ajută specia să supraviețuiască.

Pinguinii sunt simpatici foc! Sunt curioși și vin singuri să îi vadă pe oameni, se uită la tine și aleargă caraghios încât e o bucurie să fii acolo și să îi poți vedea! „Just smile and wave, boys. Smile and wave.” (filmul Madagascar)

Boulders Beach găzduiește o mare colonie de pinguini africani (Spheniscus demersus), o specie endemică în regiunea Cape. Pinguinii africani sunt atrași de apele reci ale Oceanului Atlantic și au găsit în stâncile de granit și în cotloanele din Boulders Beach un adăpost bun pentru cuibărire. Plaja e destul de mică, mă așteptam să fie mai mare, dar chiar și așa, o vizită acolo te lasă zâmbind.

Capul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de SudCapul Bunei Speranțe, Africa de Sud

Cum ajungi la Capul Bunei Speranțe și la Boulders Beach

Cea mai populară excursie din Cape Town e cea pentru Capul Bunei Speranțe și Boulders Beach. Sunt mulți operatori, City Sightseeing are o cursă zilnică cu un autobuz roșu supraetajat. Aceeași companie operează și cele trei trasee hop on hop off din Cape Town.

Cape Point & Penguin Explorer Tour a costat 30 USD pe Viator, dar pe site-ul lor prețul e 499 ZAR (26 USD). Separat se plătesc taxa pentru Parcul Național Cape Point – 400 ZAR (21 USD) și intrarea pentru Boulders Beach – 190 ZAR (10 USD).

Taxa pentru Parcul Național Cape Point este obligatorie dacă mergi în acest tur, intrarea pentru Boulders Beach e opțională (nu toată lumea vizitează pinguinii).

La far, unde este oprirea mai lungă, există un restaurant, dar nu vă bazați pe el – coada era foarte lungă și nu vrei să pierzi timpul cu asta, în loc să vezi locurile din jur. Am avut ceva de mâncare de acasă și mi-a prins bine.

Excursia a început la 9.30 dimineața, sunt mai multe locuri de pick-up în Cape Town, unul din ele este V & A Waterfront. Turul include un ghid, eu am avut un domn în vârstă, alb, de șase generații în Africa de Sud (strămoșii lui erau din Germania).

Am aflat de la el că rata șomajului în Africa de Sud e 25-30%, ghidul fiind de părere că asta e din cauza educației, mulți sud africani fiind încă analfabeți. Excursia s-a încheiat înapoi la Waterfront pe la 5.30 – 6 PM.

Ce am vizitat în Africa de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *