Cannes & insula Sainte-Marguerite

Cannes & insula Sainte-Marguerite

by Anca @ 1001 călătorii
1749 views

Cannes nici măcar nu fusese pe listă când îmi făcusem planul de vacanță pentru Coasta de Azur. Dar când, pe nepusă masă, m-am hotărât că în lungile zile de iunie merg înghesuite două orașe, în loc de unul singur, cele 5 zile de concediu s-au transformat în zece și Cannes a primit ziua lui pe care urma s-o împartă cu Antibes. N-a fost să fie așa, căci am sfârșit prin a sta o zi întreagă în Cannes, iar vina este în întregime a insulei Sainte-Marguerite!

În apropiere de Cannes se găsesc insulele Lérins: Sainte-Marguerite (mai mare și având un fort) și Saint-Honorat (mai micuță și având o mănăstire). Ei bine, ajungând în Cannes am fost imediat atrasă de ideea unei plimbări cu vaporașul până pe insula Sainte-Marguerite: prea era frumoasă ziua și nu apucasem să mă plimb deloc pe mare în mini-vacanța de pe Coasta de Azur. Insulele Lérins sunt la mică distanță de Cannes, ajungi acolo în 10-15 minute, iar plimbarea este excelentă, lucru care se poate observa cu ușurință și din fotografiile de mai jos.

Pe insula Sainte-Marguerite a fost întemnițat Omul cu masca de fier, un prizonier a cărui identitate a rămas până acum un mister. Fortul se poate vizita cu taxă de intrare, însă aș zice că nu asta e atracția principală, ci insula în sine. Un țărm stâncos pe care este o plăcere să faci plajă, eventual la umbra unui chiparos. Insula este foarte populară, iar asta face dificilă găsirea unui loc mai retras, dar nu vă dați bătuți! Cine știe unde vă puteți găsi colțișorul vostru în care să uitați de toate și să vă bucurați ochii cu priveliștea a zeci de iahturi care staționează la 10 de metri de voi. Nu am văzut nicăieri, niciodată, așa o aglomerație de bărcuțe, vaporașe, iahturi – de toate mărimile, cu sau fără vele. Unii dintre cei de pe vase își luau bărcuța gonflabilă și trăgeau la mal, pentru plajă și repaus, alții veneau de pe continent cu coșul de picnic și puneau de o masă în aer liber (peste tot erau mese din piatră cu scăunele pentru așa ceva), niște copii se pregăteau pentru nu știu ce concurs cu niște bărcuțe mici în care încăpea o singură persoană – era, pe insulă, un aer de vacanță molipsitor, cu soare cald și apă cu nuanțe azurii, încât nu aș mai fi plecat niciodată de acolo.

Îmi găsisem un colț retras cu stânci care formau un fel de fotoliu la poalele unui chiparos ca o umbrelă de soare. La picioarele mele plescăia apa răcoroasă, în timp ce un pescăruș cu tupeu care stătea la un metru de mine mă urmărea să vadă dacă am de gând să mănânc ceva. Acolo, pe stâncile alea, m-am ales cu bronzul arămiu cu care m-am întors acasă.

Înapoi în Cannes, în Le Suquet, pentru o panoramă a portului. Orașul vechi e fermecător, în schimb faimoasa Promenade de la Croisette nu mi-a lăsat o impresie deosebită. Clădirea care găzduiește celebrul festival de film mi s-a părut…banală, iar amestecul de pe străzi, de lume înstărită și vagabonzi care dorm pe bănci, agitația turistică și numărul prea mare de vizitatori mai taie din frumusețea locului. Spre deosebire de Menton, Cannes este foarte căutat de turiști din toate colțurile lumii, lucru care se observă chiar de la urcarea în autobuz, când dai peste o mare înghesuială. E de mers acolo pentru cele două insule, pentru soare și orașul vechi.

Cum se ajunge la Cannes: din Nisa se ajunge cu autobuzul 200 Ligne D’Azur din stația J. C. Bermond (lângă piața Massena), biletul costă 1 Euro, iar călătoria durează aproximativ o oră și jumătate (da, este la ceva distanță de Nisa). Atenție, abonamentele Ligne D’Azur, cum este cel de 7 zile, sunt valabile doar până la Cagnes!

Cum se ajunge pe insula Sainte-Marguerite: cu vaporașul luat din port, biletul dus-întors costă 12 Euro.

Cannes01.JPGCannes02.JPGCannes03.JPGCannes04.JPGCannes05.JPGCannes06.JPGCannes07.JPGCannes08.JPGCannes09.JPGCannes10.JPGCannes11.JPGCannes12.JPGCannes13.JPGCannes14.JPGCannes15.JPGCannes16.JPG

8 comentarii
0

8 comentarii

Bia 2 iulie 2012 - 9:52 am

Foarte graitoare pozele, cele mai "fotogenice" locuri vazute prin ochii tai 🙂 Imi dau o stare de vacanta de nu-i adevarat 😛

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 2 iulie 2012 - 3:49 pm

Ehe, la iarna exact la pozele astea o sa ma uit ca sa-mi amintesc cum a fost asta vara 😀

Răspunde
Mira 2 iulie 2012 - 11:05 am

Superbe fotografii, chiar ai făcut o plimbare pe cinste pe acolo 🙂

Răspunde
nickro 2 iulie 2012 - 9:40 pm

Cam câte ore ia turul insulei, fără fort şi fără pauze prea lungi? De ce aţi ales Marguerite şi nu Saint Honnorat? Aţi fost în alta zi şi la (Cap d') Antibes în altă zi?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 3 iulie 2012 - 12:06 pm

Turul insulei se face in jur de o ora – o ora si jumatate. Vaporasele merg pe Sainte Marguerite, daca erau si pentru Honorat eu nu le-am vazut, mi se pare ca Honorat e mai degraba accesibila celor cu barci personale.

Nu am mai fost la Antibes, nu am avut cand (era penultima zi, iar in ultima am fost la Eze Village).

Răspunde
nickro 3 iulie 2012 - 2:42 pm

Se merge si spre Saint Honnorat (nu stiu daca se debarca asa usor cu barca personala :), e proprietatea calugarilor cisercieni si controleaza traficul turistic):
http://www.cannes-ilesdelerins.com/index.php
Nu stiam ce insula sa aleg pentru ca nu exista nicio cursa care sa lege cele doua insule! O sa dau cu banu' :)!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 3 iulie 2012 - 2:48 pm

Honorat e mult mai mica, iar tarmul nu e prea fain – as zice ca Marguerite e mai placuta pentru explorat, dar alegerea ramane a ta. Vezi si la fata locului care ti se pare mai frumoasa.

Răspunde
Larisa 3 iulie 2012 - 2:49 pm

Foarte frumoase fotografii si foarte frumos loc! Asa mi-ar place si mie o vacanta pe Coasta de Azur, sa ma plimb prin mici orasele, sate, dincolo de marile orase. Poate la anu'..sau cine stie cand se iveste o ocazie :).

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: