Bagaj de mână Bagaj de mână

Cum să călătorești doar cu bagaj de mână

Se poate călători în city-break-uri sau în vacanțe mai lungi doar cu bagaj de mână? Da! Am avut călătorii de câteva luni în America de Sud sau Asia cu un bagaj foarte mic, o călătorie de câteva zile n-ar trebui să ridice probleme. Iar diferența de preț la biletele de avion justifică asta, în special când ai multe zboruri și călătorești frecvent.

Câteva sfaturi din experiența mea cu mai multe companii low-cost de pe continente diferite.

#1. Stabilește de la început ce fel de bagaj de mână îți trebuie

Dacă te duci la ski sau călătorești iarna, vei avea nevoie de mai multe lucruri călduroase care ocupă mai mult spațiu în bagajul de mână decât la o călătorie de câteva zile, vara. Companiile aeriene au reguli diferite privind bagajul de mână, ce se potrivește la Wizz Air s-ar putea să nu fie acceptat la altă companie, documentează-te înainte dacă poți pleca doar cu un bagaj mic.

#2. Alege bagajul de mână potrivit

Prefer să îmi cumpăr bagajele de mână de la un magazin de accesorii călătorie. Pe eBagaje.ro ai secțiuni distincte pentru bagajele de mână, fie că vrei să îți cumperi un rucsac pentru Wizz Air, o geantă de voiaj sau un troller. Verifică dacă dimensiunile bagajului de mână corespund cu limitele impuse de compania aeriană cu care zbori.

Bagaj de mână Zburând peste Maldive

#3. Un bagaj de mână din material textil e mai flexibile decât un troller

Un troller este rigid și trebuie să iei în calcul și rotițele, pe când un bagaj de mână din material textil se mulează mai ușor pe diverse dimensiuni mici. Ia în calcul și deplasările între orașe: una e să mergi cu taxiul până la hotel și apoi înapoi la aeroport și cu totul altceva dacă vrei să stai în mai multe orașe și trebuie să mergi cu bagajul dintr-o parte în alta, în diverse mijloace de transport.

Am renunțat complet la troller la prima călătorie în Columbia când mi-am dat seama că am nevoie să fiu mai mobilă și un rucsac mediu mi-ar permite să iau orice tip de transport public, fără să ocupe prea mult spațiu sau să fie foarte greu de cărat.

#4. Din ce material este făcut bagajul?

Cu toții ne dorim ca bagajul să fie rezistent și din materiale de calitate, dar dacă asta vine la pachet cu o greutate mai mare și constați că bagajul de mână are 1 kilogram când e gol și tu vrei să zbori cu AirAsia, unde limita e de 7 kilograme…atunci ai o problemă. La plecarea din Noua Zeelandă a trebuit să renunț la rucsac, știam că nu voi trece de check-in-ul AirAsia de la aeroport.

Ulterior am căutat un rucsac mai mic, dar din materiale ușoare, însă am făcut greșeala să iau unul cu un suport metalic pe spate: erau doar două sârme subțiri, dar îi dădeau rucsacului o lungime rigidă și la un alt zbor low-cost unde dimensiunea bagajului de mână era foarte mică (Wingo), a trebuit să renunț și la rucsacul acesta.

Varianta cea mai bună pentru mine: rucsac din material ușor, fără suport rigid, dar suficient de rezistent pentru călătorit.

#5. Câte lucruri sunt absolut necesare?

Care sunt lucrurile de care ai neapărată nevoie sau sunt mai greu de înlocuit la fața locului? Electronicele, încălțămintea se pot înlocui mai greu și au o valoare mai mare, în schimb un șampon sau un tricou no brand găsești pe toate drumurile, nu are rost să îți încarci bagajul de mână cu așa ceva.

Pont: mai puține haine luate de acasă înseamnă că lași spațiu pentru cumpărături la fața locului. Până la urmă asta ne dorim și în vacanțe: să ne întoarcem cu ceva de acolo, o haină care îți amintește de zilele fericite e o amintire mai frumoasă decât un set de magneți.

Bagaj de mână Un cenote în Mexic. Lumea e un loc mult prea frumos ca să stai doar acasă

#6. Lucrurile mai voluminoase le iei pe tine, nu în bagaj

O regulă care m-a salvat de multe ori la zborurile low-cost a fost să iau pe mine hainele mai grele sau mai voluminoase. Bocancii/pantofii sport merg în picioare, geaca nu are ce să caute în bagaj când în aeroport sau în avion e oricum răcoare (uneori chiar frig), iar dacă vrei să iei o pereche de jeanși, poartă-i în timpul zborului, nu îți îngreuna bagajul cu asta.

Nu există nicio regulă despre limita de greutate a unui pasager (încă!), dar există nenumărate limite privind dimensiunile sau greutatea unui bagaj.

#7. Volum versus greutate

În general limitele pentru bagajul de mână se referă la dimensiuni, dar la unele companii aeriene se ține cont și de greutate, în unele cazuri aceasta fiind foarte mică. Cântărește-ți bagajul înainte de plecare, dacă știi că zbori cu o astfel de companie!

AirAsia permite doar 7 kilograme la bagajul de mână, dar biletele lor îți permit călătorii ieftine prin toată Asia de Sud-Est și chiar mai departe. E drept că în multe țări de acolo nu se verifică la check-in și greutatea bagajului, atâta vreme cât rucsacul tău are dimensiuni modeste. La aceeași companie aeriană, însă, dar cu plecare din Noua Zeelandă sau Australia, bagajul de mână este verificat la gram.

Pont: există companii aeriene care nu iau în calcul la bagajul de mână cumpărăturile din duty-free sau un sandviș cumpărat în aeroport, dar există companii care fac și asta (ex: Wingo). Verifică să nu ai o surpriză: să faci cumpărături scumpe din duty-free, apoi să trebuiască să plătești o suprataxă piperată pentru că ai depășit greutatea bagajului de mână.

#8. Învață să împachetezi cât mai compact

La un bagaj de mână care trebuie să se încadreze în anumite limite nu poți arunca tot felul de lucruri la nimereală, trebuie să le împacheteze cât mai strâns, să nu ocupe mult spațiu. În comerț există pungi de plastic care se închid ermetic, există huse și borsete de diverse dimensiuni în care să pui cablurile sau cosmeticele, iar încălțămintea poate sta într-o pungă ușoară.

După ce ai împachetat tot, mai uită-te o dată: chiar ai nevoie de toate lucrurile astea?

Bagaj de mână Medellin, Columbia, orașul în care am început să călătoresc doar cu un rucsac

#9. E permis să trișezi un pic (dar nu întinde coarda)

Dacă ai un aparat foto mic, ca aparatul meu Sony RX100 V, pune-l în buzunar, nu în bagaj. Eșarfa aia la care nu poți renunța pune-o la gât, n-o să obiecteze nimeni la asta. Iar pălăriile nu intră la categoria bagaj, le pui pe cap dacă vrei să-ți iei o pălărie cu tine.

#10. Un obiect = mai multe întrebuințări

Când călătorești cu puține lucruri, devine important să alegi cele mai potrivite obiecte: o geacă care are două fețe diferite e mai utilă decât una care arată într-un singur fel. O eșarfă care poate fi și prosop de plajă și batic și fular e mai utilă decât un șal cu o singură întrebuințare. Iar o rochiță ușoară poate să fie și cămașă de noapte și rochie de purtat în casă.

#11. Poți face din două bagaje mici unul singur?

Pe multe zboruri ai voie cu un bagaj de mână și un mic bagaj personal, ca un rucsac de oraș sau o poșetă, dar la unele companii aeriene ai voie doar cu un singur bagaj de mână și nu te lasă să treci cu două, chiar dacă ambele sunt mici.

Personal călătoresc cu un rucsac mediu plus un rucsăcel de oraș în care țin lucrurile mai valoroase, ca laptopul, portofelul, aparatul foto compact. La nevoie pot înghesui toate lucrurile în rucsacul principal ca să pot dovedi că am un singur bagaj (apoi în avion începe rocada inversă, când transform bagajul unic în două mici bagaje de mână).

Pont: nu pleca cu poșete voluminoase dacă vrei să călătorești cu buget redus.

#12. Un bagaj de mână mic, dar voinic

Câte lucruri poți lua într-un bagaj de mână? Suficiente! Am avut city-break-uri cu un rucsac mic de laptop care a fost suficient ca să-mi pun laptopul, ceva de dormit, 1-2 rochii sau ceva de îmbrăcat pentru vară și două borsete, una cu cosmetice / produse de igienă și alta cu cabluri și încărcătoare.

În general, la un bagaj minimalist cel mai mult spațiu e ocupat de electronice, cabluri și încărcătoare și produsele de igienă. După ce le-ai pus pe astea vezi că 2-3 rochii, tricouri sau alte haine de vară ocupă puțin loc și sunt cele mai ușoare.

Bagaj de mână McLaren Vale, Adelaide, Australia. În călătorii mergi pentru experiențe, nu ca să cari lucruri

#13. Ești pregătit să renunți la lucruri?

Oricât de bine te-ai pregăti, s-ar putea să constați la aeroport că la o verificare a dimensiunilor bagajului nu te poți îmbarca fără un cost suplimentar piperat. Companiile aeriene practică prețuri diferite pentru serviciile suplimentare cumpărate înainte de sosirea pe aeroport sau cumpărate înainte de îmbarcarea în avion. Cel mai mare preț întâlnit de mine a fost de aproape 200 USD pe un zbor Bogotá – Havana cu compania Wingo, asta în condițiile în care biletul de avion costase mai puțin de atât.

Mare parte din lucruri nu valorau așa de mult, așa că am preferat să arunc jumătate din bagaj, decât să plătesc o taxă exagerată. Lucrurile la care poți renunța ușor sunt cele care se pot înlocui oriunde și care nu au o valoare mare: produse de igienă, rochii de care te-ai săturat deja, șlapi ieftini, mâncare.

***

Nu uitați: scopul unor călătorii doar cu bagaj de mână e să îți facă viața mai ușoară, nu să transforme experiența călătoritului într-una neplăcută pentru că îți lipsesc lucruri pe care ai fi vrut să le ai la tine. Alegeți-vă bagajul în cunoștință de cauză și bucurați-vă de călătorie 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *