America Latină America Latină

15 lucruri de știut despre călătoriile în America Latină

Am vizitat aproape toate țările din America Latină și în total am petrecut un an și jumătate acolo, așa că am ajuns să cunosc destul de bine regiunea și pot trage niște concluzii despre America de Sud (Brazilia, Columbia, Chile, Peru, Ecuador, Argentina, Uruguay, Paraguay, Bolivia), America Centrală (Costa Rica, Guatemala, Panama, El Salvador, Nicaragua, Honduras), Mexic și Caraibele vorbitor de spaniolă (Republica Dominicană, Cuba).

Ca de cele mai multe ori, am călătorit singură, cu lucrat remote de acolo și folosind transportul public (nu conduc). Dacă te interesează regiunea și vrei să știi cam ce presupune să călătorești acolo, am notat câteva păreri mai jos:

#1. America Latină nu e cea mai ieftină parte a lumii

Dacă vrei să călătorești câteva luni de zile pe un alt continent, dar ai un buget mai mic la dispoziție, alege Asia! Nu întâmplător cei mai mulți călători aleg Asia de Sud-Est pentru o escapadă lungă, nu se compară prețurile de acolo cu cele din LATAM.

Într-o regiune foarte mare cu un vecin bogat ca SUA prețurile diferă considerabil de la o țară la alta: alte prețuri sunt în Chile și altele în Columbia, alt nivel de trai în Argentina și altul în Mexic.

America LatinăBuenos Aires, Argentina

S-ar putea să ai surpriza ca în unele țări ”sărace” din LATAM să plătești la restaurant mai mult ca în România, mâncarea la supermarket să fie mai scumpă sau la fel, cazarea mai ieftină, biletele de avion scumpe și distanțele atât de mari încât să-ți ridice ceva probleme logistice.

#2. Regiunea e mai puțin periculoasă decât îi este faima

Temerea numărul unu când vine vorba de America Latină este ”nu e periculos acolo?” Nu mai suntem în anii ’80 când Pablo își făcea de cap în Columbia, a trecut ceva timp de la ultimele lovituri de stat, iar majoritatea oamenilor pe care îi vei întâlni sunt oameni muncitori, care cred în familie, religie și vor încerca să te ajute de fiecare dată.

America Latină
Insula Saona, Republica Dominicană

O mențiune specială merită Mexic. E una din cele mai periculoase țări din lume, cu un număr record de omoruri (într-un weekend din primăvara lui 2023 au avut loc 221 de asasinate la nivel național în Mexic; într-un singur weekend!).

Pe Riviera Maya poți lua accidental un glonț în cap stând pe marginea piscinei într-un resort de lux, dacă ești la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit, când se confruntă membri unor bande.

Cea mai periculoasă zonă e cea de la granița cu SUA, acolo vorbim deja de chestii hardcore ca trafic de oameni și trafic de organe. Ultima știre citită a fost despre un grup de americani care s-au dus acolo pentru niște operații chirurgicale mai ieftine și din 4 oameni au supraviețuit doar 2.

America LatinăUn cenote în Mexic

Am fost în Mexic de două ori și țara este fabuloasă, în locurile turistice nu m-am simțit nicio clipă în pericol, dar…țineți cont că riscul e mare acolo și depinde și de noroc.

În celelalte țări din America Latină măsurile sunt mai de bun simț: există zone mai periculoase în orașele mari, locuri în care nu te plimbi noaptea, dar și locuri perfect OK în alte părți ale orașului, de regulă în cartierele rezidențiale mai scumpe.

#3. Nu te baza pe engleză

Vrei să călătorești acolo, nu știi spaniolă, dar speri să te descurci cu engleza? Mult noroc! Foarte rar am întâlnit oameni care vorbeau engleza în America Latină, în general în orașe mai dezvoltate, ca Montevideo, în rest peste tot a trebuit să vorbesc în spaniolă.

La sosirea mea în Mexic, în ianuarie 2021, nu știam să spun decât ”Gracias”, acum primesc complimente de la localnici că vorbesc foarte bine spaniola (nu e adevărat, sunt la un nivel de începător). Am învățat limba călătorind și folosind Google translator ca să pot vorbi cu localnicii, căci nu știam să spun unde vreau să cobor din autobuz, printre altele, sau să comand mâncare.

America LatinăTulum, Mexic

Spaniola e foarte utilă, dar nu îți bloca planurile dacă nu o vorbești! Trăitul într-o țară pe termen lung face minuni la învățarea unei limbi străine, iar călătorind dintr-o țară în alta veți învăța și cuvinte regionale sau din alte limbi, ca quecha.

Fun fact: nici măcar latinos nu își înțeleg uneori vecinii, deși vorbesc aceeași limbă; un columbian care se duce în Argentina se va lovi de unele diferențe, cuvinte care exprimă lucruri diferite sau se pronunță diferit.

#4. Biletele de avion sunt scumpe

În America Latină nu există un Ryan Air cu bilete de avion la 5 euro, zborurile sunt scumpe, puține, și sunt doar câteva huburi de transport regional, în care de multe ori ai escală dacă vrei să treci din America de Sud în America de Nord: Panama City, Bogotá, Miami și Fort Lauderdale sunt principalele.

Există low-costuri, dar scumpuțe, și companii de linie ca LATAM cu bilete la peste 200 de dolari. În unele țări zborurile interne sunt ieftine (Bolivia, Columbia), în altele costă foarte mult (Argentina pentru zborurile spre Patagonia).

America LatinăZburând spre Roatan, Honduras

Distanțele sunt foarte mari, mai ales în America de Sud, așa că verifică înainte dacă reziști la drumuri extrem de lungi cu autobuzul sau e mai bine să investești într-un bilet de avion.

#5. Turiștii sunt mai puțini decât în Asia

Dacă în Asia e plin de turiști străini cam peste tot, în multe țări din America Latină s-ar putea să fii printre foarte puținii care vizitează un loc, în special în țările care nu sunt extrem de populare în rândul călătorilor, ca Paraguay, El Salvador, Honduras.

America Latină”Besitos” în Cusco, Peru

Mai puțini turiști înseamnă mai puțină aglomerație, locuri mai autentice, localnici care sunt de-a dreptul fericiți și mândri că le vizitezi țara, știind că, venind acolo, ai trecut peste anumite prejudecăți de care toată lumea e conștientă în America Latină.

#6. Localnicii sunt amabili și calzi

Oamenii sunt ”muy amable”, dornici să te ajute, fără fițe și fasoane și mult mai respectuoși decât ne-am imagina noi de acasă. Structura socială mi se pare mai solidă în America Latină decât în țările dezvoltate: familia e foarte importantă, oamenii se ajută între ei (te ajută și pe tine, ca străin, fără să le ceri ajutorul de cele mai multe ori), viața este mai simplă și mai grea, dar nu vezi pe nimeni pierdut și deprimat pe stradă, ca în unele țări dezvoltate.

America LatinăBaloo, asigurându-mă că are grijă de mine în Honduras

#7. Consumul de droguri nu e ceva vizibil

Dacă în Canada și în Germania am văzut oameni drogându-se pe stradă, cu mașina poliției parcată alături, în America Latină n-am văzut nici măcar o seringă aruncată undeva într-un an și jumătate acolo. Cu siguranță au și ei consumatorii lor, dar nivelul de trai este mai mic – când ai familie și bani puțini, îți faci griji să le poți cumpăra mâncare, nu cocaină.

America Latină
Guatapé, Columbia

Ca turist, e puțin probabil să nimerești accidental peste o întreprindere ilicită cu export în State, poate doar peste o plantație de coca cu vreun tur ghidat, genul ăla de coca din care se face ceai în Anzi.

#8. Nu e chiar așa de cald peste tot

Două continente, altitudini de peste 4000 metri, dar și plaje, deșert și pădure tropicală – clima este atât de diferită acolo încât poți avea diferențe foarte mari între două țări învecinate.

În timp ce am murit de cald în Nicaragua, în Honduras au fost cu 5-7C mai puțin din cauza munților care acoperă toată țara. Dacă în Paraguay erau 40C, în Buenos Aires a fost perfect, iar în Patagonia extrem de plăcut.

America LatinăPerito Moreno, Argentina

La tropice te poți aștepta la 28-30C, mai puțin dacă ești pe malul mării sau a oceanului, mai multă umiditate prin junglă și mai multă răcoare prin Anzi. Friguț este prin munții de lângă Cusco, dimineața devreme, în rest e plăcut. Aproape nicăieri nu există încălzire centrală, decât cel mult într-o clădire modernă dintr-un mare oraș, în care se închiriază apartamente europenilor sensibiloși.

#9. Se mănâncă mai sănătos decât în țările dezvoltate

Dacă iei masa în oraș la vreun ”comedor” de familie, vei mânca ceva gătit de gospodina familiei din alimente proaspete, cultivate local. Există și lanțuri de fast food, ca peste tot în lume, dar mâncarea ”home made” predomină. Dacă ești în Anzi, vei avea quinoa în supă. Dacă ești la tropice, vei avea banană verde gătită la felul principal. Și peste tot vor domni orezul și frijoles (fasole), fie boabe, fie pastă.

America LatinăPrânz în Ometepe, Nicaragua

Există produse specifice unei țări, ca pupusas în El Salvador, dar în general mâncarea e destul de asemănătoare ca stil. Diferența o aduce Mexicul, țara în care se gătește cu adevărat picant și au feluri diferite de la o regiune la alta.

#10. Poți lucra remote de oriunde

Am lucrat de la distanță din Galapagos, arhipelag cunoscut pentru conexiunea proastă de internet, din Patagonia, de pe litoral sau din junglă – internetul este decent peste tot și sunt foarte rare locurile în care nu e conexiune deloc.

America LatinăOmetepe, Nicaragua

Operatorii de telefonie mobilă au pachete speciale doar pentru internet pentru turiști și au chioșcuri pe aeroporturi, SIM card-urile sunt ieftine și acoperirea este bună (mai greu cu semnalul în Salar de Uyuni, dar nu te duci acolo să lucrezi, până la urmă).

Claro e cel mai mare operator, Tigo și alții sunt prezenți în mai multe țări. O excepție este Cuba, unde și Wi-Fi-ul este mai rar.

#11. Transportul public e bun

Când e vorba de autobuze, în unele țări vei găsi confortul din Europa, în altele circulă doar chicken bus-uri în care toată lumea se îngrămădește, dar poți călători cu bani puțin peste tot. Există autocare cu aer condiționat, altele cu fotolii largi în loc de scaune, biletele se vând uneori și online, iar rutele acoperă bine toată țara, cu multe curse între care poți alege.

America LatinăChicken Bus în El Salvador

#12. Banii cash sunt rege, dar cardurile vin tare din urmă

Ca orice țară care s-a dezvoltat mai târziu și în America Latină plățile cu cardul vin cu avantaje și cu dezavantaje. Dacă într-un mercado poți plătit doar cu ”effectivo”, în marile orașe plata cu cardul în magazine e ceva comun, și în multe locuri poți face și mobile payments.

America LatinăLaguna Colorada, Bolivia

Există bancomate peste tot, iar grija unora că trebuie să vină din România cu toți banii schimbați (eventual chiar cu pesos aduși de acasă!) e exagerată. Dolarii și euro se pot schimba oriunde în lume și în multe țări poți plăti direct în dolari (în unele țări, ca Ecuador și El Salvador, moneda națională e chiar USD).

#13. Viza de SUA e extrem de utilă

Chiar dacă n-ai în plan să treci și prin SUA, viza pentru această țară îți poate fi de folos: unele zboruri de conexiune sunt între Miami/FLL și alte țări din America Centrală sau America de Sud și e foarte ușor de tranzitat prin State, cu sau fără escală. SUA au câteva low costuri (Spirit, Frontier) cu prețuri bune, dar nu poți face escală ca la o companie de linie, trebuie să treci de Immigration și să faci din nou check-in, iar dacă n-ai viză, nu știu cum reușești asta.

America LatinăTorres del Paine, Chile

În alte țări, precum Mexic, viza de SUA în pașaport înseamnă că nu vrei să le vizitezi țara ca să treci ilegal granița spre America, e o garanție la unele interviuri pe care le țin turiștilor care aterizează în Cancun (dacă intri în Mexic dinspre SUA aproape că nu se uită la tine, dacă treci din Mexic în SUA s-ar putea să te ia americanii la întrebări, cum mi s-a întâmplat când am zburat în Las Vegas).

#14. Ca femeie n-o să se mire nimeni dacă vei călători singură

Nu există prejudecăți despre cum ar trebui să călătorească o femeie și n-am primit întrebări indiscrete nicăieri, întotdeauna cei din România sunt cei care se miră că nu ”mi-e frică” prin America Latină.

America LatinăFitz Roy, Argentina

Oamenii sunt foarte respectuoși și săritori, inclusiv bărbații, și nu există nota aia de ”ce mai faci, păpușică”, întâlnită în unele țări din Europa. Dacă îți răspunde un domn ceva de genul ”El autobús está aquí, amor”, o face pentru că așa se vorbește pe acolo, nu pentru că se dă la tine. O singură dată a exagerat un tip răspunzându-mi ”A la orden, mi amor!”, dar era beat.

America LatinăBarichara, Columbia

Violența fizică împotriva femeilor e o problemă în unele țări, dar e vorba de agresiuni între oameni care se cunosc sau sunt din aceeași familie. Dacă în Asia un localnic va fi de-a dreptul panicat să nu te atingă, chiar dacă tu ai căzut pe jos și ai nevoie de ajutor (istorie adevărată, din Tokyo), în țările din America Latină o să ți se ofere mâna să cobori din autobuz și o să ți se deschidă ușa cu politețe.

#15. Cazările costă mai puțin decât în România

Dacă biletele de avion sunt cam scumpe, mâncarea cam la fel, cazarea e, în schimb, la prețuri mai bune decât în România. Există cazări foarte faine la localnici și în unele orașe mari, ca La Paz, există clădiri în care toate apartamentele se închiriază prin Airbnb și au tot confortul modern.

America LatinăAirbnb în La Paz

Spre deosebire de SUA sau vestul Europei, unde să stai o lună de zile prin Airbnb poate fi costisitor sau exorbitant, în America Latină șederile pe termen lung sunt perfect posibile. Alegeți gazdele care sunt superhost și au recenzii bune, până acum au fost o alegere excelentă pentru mine și am întâlnit numai oameni buni, de la care am aflat informații locale.

***

Dacă încă vă chinuie întrebarea cum ar putea cineva să călătorească pe acolo în siguranță, mai adaug doar atât: am întâlnit în America Latină fete (dar și băieți) la 20 și ceva de ani care călătoreau singuri/e luni de zile și e plin de călători pe cont propriu, în cuplu sau nu, cu copii sau nu, cu experiență în ale călătoritului sau nu.

În loc să vă gândiți cât de periculos e, gândiți-vă cât de frumos e și amintiți-vă că nici țările din Asia nu sunt un monument de siguranță, e doar o interpretare pe care o dăm noi lumii, bazându-ne pe zvonuri și mai puțin din experiență.

America LatinăUvita, Costa Rica

  1. Anca, multumesc pentru toate articolele minunate.
    Iti doresc sa descoperi cat mai multe locuri frumoase.
    Nu cred ca voi ajunge vreodata acolo, dar ma simt ca si cum as fi fost. :-}

  2. Tare mult aș vrea să văd Barichara și Villa de Leyva. Orașe din patrimoniul UNESCO. Poți să-mi povestești puțin despre ele? Mulțumesc. Te invidiez și admir pentru călătoriile tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *