Înainte de a exista turiști au existat exploratori – unii faimoși au rămas în istorie, despre mulți alții nu-și mai amintește nimeni. Adelbert von Chamisso a fost într-o astfel de expediție, mai puțin cunoscută, despre care a scris după aceea o carte: Călătorie în jurul lumii cu expediția de descoperiri Rumianțev în anii 1815 – 1818 pe bricul Rurik, căpitan Otto von Kotzebue.
În 1815 Chamisso se îmbarcă pe vasul rusesc Rurik ca naturalist titular și pleacă într-o călătorie în jurul lumii, fără să știe exact care era scopul acesteia și ce se aștepta de la el (căpitanul, un rus, avea ceea se cheamă în epoca noastră ”probleme de comunicare”). Scopul se dovedește a fi descoperirea unei treceri spre nord, prin strâmtoarea Bering. Că până la urmă nu s-a descoperit nicio trecere e și motivul pentru care toată călătoria a fost, de fapt, un fiasco, chiar și la vremea respectivă, adevărata reușită fiind, până la urmă, exemplarele de plante, vietăți și schelete cu care s-a întors naturalistul, dar și jurnalul de față, care povestește cei 3 ani de peregrinări.
Pentru că interesul expediției era legat de nordul înghețat nu puteau sta acolo decât vara, iarna trebuind să se retragă în sud, prin Hawai și Oceania în special, unde socializau cu băștinașii și le plantau semințe de pepene. Chamisso, din când în când, se ducea să erborizeze, adică să strângă tot felul de buruieni pe care ulterior căpitanul vasului sau vreun alt matelot brav le aruncau peste bord. Așa se făceau descoperirile pe vremea aia, dar chiar și în condițiile astea Chamisso are șansa să vadă niște locuri pe care nu le-ar fi putut vizita altfel: arhipelagul Radak (actualul Marshall), Hawaii, Kamceatka, Insulele Aleutine. După 3 ani de plimbări s-a întors acasă și s-a însurat.
Cartea am găsit-o pe raftul cu cărți de călătorii de acasă, n-am auzit să se fi retipărit, așa că dacă vreți să o citiți s-ar putea să n-o mai găsiți decât prin anticariate. În ciuda vechimii și a informațiilor depășite, o astfel de carte e ca o vedere care-ți sosește din trecut – e bine din când în când să ștergi de praf cărțile vechi și să lei mai dai o șansă…