Călătoria unui romancier în jurul lumii

Călătoria unui romancier în jurul lumii

by Anca @ 1001 călătorii
1117 views

În 1923, la 56 de ani, Vicente Blasco Ibáñez, în momentul acela un scriitor de succes proprietar de locuință pe Coasta de Azur, în Menton, pleacă într-o călătorie în jurul lumii pentru câteva luni de zile. Era cu 5 ani înainte de moartea sa care l-a găsit în același loc – în vila sa de pe malul însorit al Mediteranei. Dar înainte de asta va petrece șase luni călătorind cu un vas de lux și cu trenul (călătoriile cu avionul nu erau încă accesibile turiștilor) și vizitând SUA, Cuba, Panama, Hawaii, Japonia, Coreea și Manciuria, China, Macao, Hong Kong, Filipine, Java, Singapore, Birmania și Calcutta, India, Ceylon, Sudan, Nubia și Egipt.

În urma călătoriei vor rezulta 3 volume considerate ”o opera majoră a literaturii turistice universale” – Călătoria unui romancier în jurul lumii. Cartea a apărut la noi prin 1983, la fosta editură Sport-Turism, și-mi amintesc că am citit-o la un moment dat când eram prin liceu – aveam, în biblioteca de acasă, un raft întreg dedicat cărților de călătorie și puteam face oricând înconjurul lumii alături de Blasco Ibáñez și alții – navigatori, scriitori sau aventurieri, într-o vreme în care trecerea graniței era aproape imposibilă.

Nu știu cât am înțeles la vremea respectivă din poveștile lui Ibáñez, dar le recitesc acum ca pentru prima dată. Între timp și eu și lumea ne-am schimbat, lumea noastră nemaifiind ca cea pe care a cunoscut-o scriitorul spaniol în peregrinările sale. Dar învățămintele cu care rămâi azi în urma unei călătorii nu sunt prea diferite față de cele cu care rămâneai ieri. Călătoriile ne învață câte ceva despre noi și locul nostru în lume, ne îmbogățesc cu experiențe și informații noi, ne vindecă și ne însuflețesc.

Și chiar dacă nu aveți la dispoziție luni de zile pentru a face înconjurul lumii nu uitați că: ”Zilele de călătorie ale unora fac mai mult decât lunile și anii altora”.

10 comentarii
0

10 comentarii

nickro 4 februarie 2012 - 12:22 pm

Cine ajunge la Menton (eventual venind pentru o excursie de o zi, de la Nisa) poate vizita grădina Fontana Rosa, realizată de Ibanez:
http://bit.ly/ljV8XK
http://bit.ly/AlOZlw

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 4 februarie 2012 - 12:24 pm

Sper sa ajung la Menton in iunie 🙂 Multumesc pentru linkuri.

Răspunde
Loredana 4 februarie 2012 - 3:09 pm

si eu, in mai 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 4 februarie 2012 - 3:25 pm

Am auzit 🙂

Răspunde
nickro 4 februarie 2012 - 3:11 pm

Astept, atunci, relatarile voastre :). Eu am bilete de avion pentru august, la Nisa.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 4 februarie 2012 - 3:26 pm

Si eu tot la Nisa voi zbura 🙂

Răspunde
diana 12 februarie 2012 - 2:40 pm

Buna,

Inca o carte de cautat pe  rafturile anticariatelor. Multumesc.
O intrebare: iti spune ceva titlul "Trilogia malaeziana" (sau Ziua cea mai lunga piere) de Anthony Burgess? Caut cartea asta cu disperare, nu a mai fost reeditata dupa `89, din cate stiu eu, doar daca o gasesc prin bibliotecile particulare sau anticariate, altele decat cele vizitate de mine. 

Diana

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 12 februarie 2012 - 3:00 pm

Nu, din pacate nu am auzit de ele. La biblioteci ai incercat, de exemplu la cea Metropolitana?

Răspunde
bgabriel 2 decembrie 2016 - 9:37 pm

… si in spanioleasca lui stricata, ii spune cucoanei " supa tie guzganu mie"

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 3 decembrie 2016 - 9:04 am

E din cartea lui Ibanez? Am citit-o demult, nu imi mai amintesc 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: