Cum să călătorești ieftin și des

Mă întreabă lumea tot mai des care e secretul călătoriilor mele, cum reușesc să plec în străinătate aproape în fiecare lună. Mai în glumă le răspund celor care au familie și copii că eu nu m-a măritat și nici copii nu am făcut. Dar se pare că nici așa nu reușesc să îi conving că nu e nicio șmecherie la mijloc, așa că mă văd nevoită să scriu mai pe larg despre asta.

Pentru cei care au venituri lunare generoase cheltuielile de călătorie nu sunt în mod deosebit o problemă, deși mi s-a povestit de oameni cu venituri de 10 ori mai mari decât ale mele care se plâng că este scump să călătorești și și-au mai rărit plecările. Asta mi se pare mai degrabă o proastă gestionare a banilor și nu o scumpire a călătoriilor. La asta se rezumă, de fapt, tot „secretul”.

Aș zice că atunci când îți dorești să călătorești și nu ai un venit foarte mare sunt două lucruri la care trebuie să fii atent:

  • Bugetul casei
  • Bugetul călătoriei

În bugetul casei intră toate cheltuielile dintr-o lună: de la chirie, mâncare, haine, facturi, etc. De unele cheltuieli nu te prea poți atinge (de exemplu dacă chiria este prea mare nu poți decât să te muți în altă parte unde aceasta ar fi mai mică). Dar să zicem că nu poți face asta – nu-ți mai rămâne decât să „umbli” la celelalte tipuri de cheltuieli.

Secretul călătoriilor mele dese este de fapt o înșiruire de nu-uri:

  • Nu prea cheltui bani în oraș (în general nu mănânc/beau în oraș, nu-mi cumpăr fleacuri drăguțe, nu merg cu taxiul). Asta nu înseamnă nu fac lucrurile astea niciodată.
  • În general îmi cumpăr doar ceea ce am nevoie.
  • Nu îmi comand mâncare la serviciu, cam în 99% din timp îmi aduc mâncare de acasă.
  • Nu îmi cumpăr cărți, le iau cu împrumut de la bibliotecă le citesc pe Kindle, am o tonă de cărți în biblioteca electronică.
  • Gătesc și mănânc mai degrabă chestii simple, care se pregătesc ușor. Nu cumpăr pâine pentru că am o mașină de pâine care nu cere decât 3-4 kg de făină pe lună îmi fac singură pâinea.
  • Nu am vicii (nu fumez, beau „ocazional”).
  • Nu am cine știe ce abonamente de plătit prin casă – nu mai am cablu TV de jumătate de an câțiva ani, nu am telefon mobil personal și nici fix.

Faceți o dată de curiozitate un calcul al cheltuielilor mai puțin necesare și vedeți la cât se ridică. Dacă ați renunța măcar la unele dintre ele v-ar rămâne mai mulți bani pentru călătorii sau alte hobby-uri? Cam asta e întrebarea pe care trebuie să v-o puneți.

A doua parte privește călătoria în sine. Și aici sunt câteva categorii de cheltuieli destul de clare:

  • Transportul până la destinație
  • Cazarea
  • Masa
  • Alte cheltuieli

La transport ești destul de restricționat de costuri care uneori sunt fixe. Pe unele rute de avion pur și simplu nu ai ce face, decât să iei biletele foarte din timp sau să nimerești vreo promoție. Dacă poți merge cu autocarul în loc să iei avionul, poți lua și asta în considerare. În ceea ce privește transportul local – există autobuze, trenuri și metrou, nu-i musai să iei taxiul de fiecare dată.

La celelalte două categorii opțiunile sunt mai multe și mai variate. Cheltuielile cu cazarea, în special, sunt cele care ridică mult costul unei călătorii – înmulțiți 50 sau 70 sau 100 de Euro cu un număr de zile și vedeți cât vă dă. Pentru cei mai puțin pretențioși există varianta hostel, unde împarți o cameră cu mai multe persoane. Poate fi vorba de un „female dorm” (doar pentru fete) sau mixt, în ambele cazuri vei primi, în schimbul a 10-20 de Euro pe noapte, un pat curat, acces la o baie și la o bucătărie și, deseori, internet gratis, cafea și altele. De regulă prosopul trebuie să ți-l aduci de acasă, dar în rest îți dau ei tot. În țări mai sărace poți găsi hosteluri și la 5 Euro pe noapte, dar acestea sunt excepții, nu o regulă. În Europa de Vest cam 15-20 de Euro este media obișnuită. Se mai poate sta în sistemul de „couchsurfing” – la localnici, sau, și mai bine, la rude și prieteni, dacă îi ai.

Mâncarea: dacă vei călători în străinătate și vei lua masa la restaurant în mod regulat, așteaptă-te la costuri destul de ridicate. Am încercat și asta, e plăcut, dar nu e ceva fără de care să nu pot trăi. În ziua de azi găsești aproape orice în supermarket-uri, chiar și mâncare gătită. Nu sunt pretențioasă, așa că îmi fac de regulă aprovizionarea de prin magazine. Hostelurile îți pun la dispoziție și un frigider, acolo cam toată lumea mănâncă așa, unii chiar își gătesc singuri.

Alte cheltuieli sunt fie acele cheltuieli care n-au niciun rost (nu, shopping-ul nu intră la categoria „necesități”), fie sunt facultative. Dacă vei plăti taxa de vizitare la toate bisericile/muzeele dintr-un oraș, atunci nu te mira că banii se duc foarte repede. În afară de anumite obiective turistice pe care îmi doresc foarte mult să le vizitez, în rest prefer să mă plimb printr-un oraș, decât printr-un muzeu care nu mă interesează foarte tare.

Un alt „secret” este planificarea în avans și anumite plăți care se fac treptat. Biletul de avion, de exemplu, luat cu luni bune înainte este achitat pe loc și este o cheltuială care o dată făcută nu mai îți dă bătăi de cap. Uneori biletul poate reprezenta un sfert sau jumătate din costul total al călătoriei, deci nu este o sumă neglijabilă. Există hoteluri la care plata se face în momentul rezervării (pe care o alegi tu, poate fi cu 3 luni înainte), iar la hostel plătești obligatoriu un avans de 10% în momentul rezervării. Este o sumă mică, de câțiva Euro, dar fiecare bănuț contează până la urmă. Tot în avans se pot cumpăra online bilete de autobuz, de tren, de intrare la vreun muzeu. Practic când pleci efectiv în vacanță s-ar putea să nu îți mai trebuiască decât bani de buzunar 😊

În afară de lucrurile menționate mai sus intră în calcul și faptul că sunt cam nesăbuită. Îmi iau bilete de avion fără să știu dacă o să pot pleca, dau întâietate vacanțelor în detrimentul altor necesități și cheltui bani pe care uneori nu îi am. În ziua de azi se poate, motiv pentru care încă mai am datorii. Dar lumea e frumoasă și tentantă, iar biletele de avion sunt mereu la un click distanță.

  1. Ah… cat de bine spus si cat de adevarat si cat ma regasesc în unele aspecte, unele pozitive altele negative, dar toate conduc spre solutia ca daca vrei se poate si se poate si pe bani putini. Nu toate lumea gandeste insa asa…
    Ma bucur ca exista oameni ca tine care stiu ce vor si se comporta in consecinta 🙂

  2. Frumos scris si foarte util. Adevarul este ca multi oameni sunt sau au devenit si foarte pretentiosi, inclusiv cand este vorba de calatorii, de parca fara resorturi de 5 stele si mancare cu carul nu se poate.

  3. Ancuta draga, sunt de acord cu tine. Acum catva timp, am scris si eu un articol de pe aceeasi tema (http://hai-la-bord.blogspot.ro/2012/03/cum-sa-calatoresti-mai-ieftin-si-mai). Am acumulat si eu datorii luand, uneori, mai mult decat mi-am permis, dar asta nu ma impiedica, inca, sa tot plec de acasa. Daca as fi un pic mai deschisa si in privinta hostelurilor, ar fi si mai bine. La taxi nu am apelat decat o data, la Sinaia, ca sa scap de o zona plina de caini, dar in rest, atat in tara, cat si in strainatate, apelez la transportul in comun. Si in Budapesta, la Hotelul Charles (ti-l recomand,apropo), chiar mi-am facut singura supa. Un colt din camera era un fel de bucatarie, cu tot ce-ti trebuie. Am luat de la un supermarket ingredientele si a iesit o masa ieftina si buna (ma laud, deh:D), la 5 min de centrul capitalei Ungariei:D

  4. Nici eu nu-s pretentioasa, dar ratele lunare ma cam omoara si imi taie elanul. Dar, sper sa reusesc, ca pana acum, sa plec din tara macar de 2-3 ori pe an, iar pe aici sa vad cam tot ce se poate vedea. Nu-mi doresc decat putere de munca si chef de duca 🙂

  5. Multa lume nu intelege ca calatoriile noastre nu sunt vacante! Noi nu mergem sa bem vinuri si sa aruncam cu banii prin baruri cu muzica live, rareori asistam la spectacole si teatru, nu stam la hoteluri de 4-5 stele si nici nu ne plimbam cu autobuzele turistice sau taxiurile negre prin oras! Alea sunt intra-adevar vacante, unde sa dai banii sa sa traiesti momentul si dupa 10 zile sa revii la viata ta monotona pentru inca 1 an. Daca poti sa renunti la toate aceste luxuri si sa calatoresti modest, e mare probabilitatea sa imparti vacanta aceea la 3! Fiecare e liber sa aleaga ….
    In plus trebuie sa fii dispus sa urmaresti oferte, sa faci rezervari si sa mergi la risc! + multe ore de documentare …

  6. De-a lungul anilor, am invatat ca, mult ai- mult cheltuiesti, putin ai- putin cheltuiesti. Se aplica si in ceea ce priveste bugetul unei vacante, si, daca te multumesti cu ce ai, e bine. Altfel, n-am mai iesi din casa, n-am mai pleca nicaieri!

    1. Sunt proportionale cu veniturile, foarte adevarat. Si cred ca o data ce te-ai obisnuit cu un stil de viata e foarte greu sa treci la unul mai…modest, sa zicem.

  7. Eu zic că se poate călători des, chiar dacă ieşi în oraş şi chiar dacă mai dai banii şi pe cărţile pe care le citeşti. Norocul nostru o fi că nu mai dăm banii pe chirie şi nu avem rate de plătit. Nu ştiu cum o fi să stai fără telefon mobil personal – poate ai telefon de serviciu?

  8. Se pare ca eu sunt mai norocos 🙂
    Cam peste tot unde am fost am cel putin un prieten. E adevarat ca uneori e mai comod sa stai la hotel dar…DAR…adevaratele povesti se aud la "gura sobei". Si hotelurile nu au sobe 😉

  9. Nu trebuie sa stai tot timpul la 4-5 stele, totusi daca ai prieteni unde trebuie pana si-o noapte la Mariott poate sa coste sub 100E :D.
    Pt mine a manca ceva local e parte din experienta. Cand eram mai mic si cu buget redus mancam in mare parte pe la localurile fast-food, acum prefer sa caut un local unde sa gasesc ceva tipic zonei. De ex: "cotoletta alla milanese" mancat la Milan, sa nu mai zic de Bavaria :). Iar cu mancare luata de la super-market, asta se combina doar cu cazarea la un apartament unde sa-ti poti gati, sandwitch-urile merg pt dimineata dar nu m-as hrani o saptamana numai cu ele.

    Pana la urma fiecare isi alege stilul de viata care i se potriveste, eu am ales masina, credit la apt, iesit in oras, iesiri de weekend in tara si tot imi permiteam o iesire de 10 zile/2 pers in afara fara sacrificii.

    A, da, si suveniruri, trimis carti postale de peste tot pe unde ajungem si avem colectie de paharutze, magneti si halbe de bere :).

  10. Draga Monica, stii care e culmea?…ori de cate ori doream sa scriu un articiol filozofico- turistic, pe saitul "xy", stii tu care, un review ceva de genul "Cum sa calatoresti prin lume cu buzunarele goale", asa cum o fac eu de vreo 4 decenii, primeam cate o suspendare si-apoi, ma dezumflam…
    Daca esti un "dromo-man si un turismo-fun", pandesti fiecare oportunitate…bati ca un betiv, toate strazile orasului tau. in cautarea unei agentii turistice ce-ti da o idee noua, diferita fata de clasicele…"Aha!…dom'le draga, petru Dv,avem ceva "special", o excursie cu doar 599 euro…ocazie unica…"…sunt satul de din astea…excursiile, ca si viata, ti le faci singur, tu esti cel care alege,…asadar sa revin…bati orasul pana dai de un "revanzator" de sejur sau ciurcuit sincer…greu, dar nu imposibil, caci fiecare doreste comision mare…el iti va spune…"Haideti pana-n 15 februarie ca avem 40% reducere acolo si acolo…el te va anunta pe tel.mobil…ei, a aparut "un last miunute, nu va intereseaza?", sau…cel mai convenabil, cand intri la el in agentie te intreaba."cam de cati bani dispuneti domnu?, ca sa caurtam impreuna ceva" si daca mai are si un al doilea monitor indreptat inspre tine in timp ce el cauta, e si mai bine, vezi si tu cu ochii tai ca primesti oferta cea mai convenabila……
    Ei, uite ca eu dupa lungi peregrinari turistice prin urbea mea, am gasit 2-3 oameni de acest gen…care ma trimit in Thassos la o vila de 3 stele, cu 79 euro (sejur in iunie, autocar din Bucuresti, cazare, transport, fara masa), sau intr-un sejur in Zakynthos, cu 200 si ceva de euro pe saptamana, intr-un studio, in iunie, cu avionul din Cluj, sau intr-un hotel de 3 stele la Nisipuri cu 20 de euro pe zi (cu "all" cu tot)…eu nu sunt prea pretentios la cazare…
    Asadar, tot secretul e sa te misti… sa nu stai in fotoliul lenes, moale si comod de acasa si s-astepti sa-ti bata agentul turistic la use…si-apoi, de ce pleci la Paris, Roma, Barcelona, Venetia sau in Grecia? …sa "vizitezi" chiuveta, toaleta, cearceaful de pe pat, emisiunea TV din hotel?…(pe-astea le ai si acasa), ci pentru Notre Dame, Colosseum, Sagrada, Piata San Marco sau pentru mereu schimbatorul albastru turcoaz-smaraldiu al marii si al cerului elen…

  11. Da,asa este.E foarte interasant sa poti calatorii cu buget redus,multumesc si eu pentru unele informatii care le-am aflat de la tine in acest articol.Vreau sa-ti spun ca si eu am calatorit prin aproape toata EU,am fost si in UK,de ex la Londra nu am gasit cazare ieftina ca un hostel care l-am gasit nu aveau locuri,iar la 1hotel mai ieftin(40-50lire)camerele erau murdare,am preferat sa merg in aeroport si am dormit acolo.Acum vreu sa merg in Helsinki,dar m-am interesat deja de hosteluri.Calatorie placuta tuturor care vor sa viziteze Europa,eu mai am de atins tarile nordice.

  12. O varianta aproape la fel de ieftina ca hostelurile, dar cu avantajul ca poti avea (mult) mai multa intimitate sunt siturile care intermediaza inchirieri de camere/locuinte pe termen scurt. Am descoperit relativ recent (spre rusinea mea) airbnb si am reusit sa-mi reduc considerabil cheltuielile de cazare. Stiu ca citisem ca mai sunt niste situri care ofera acelasi serviciu, din pacate le-am uitat numele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *