Acasă » Buna vestire din Nazareth

Buna vestire din Nazareth

by Anca

Nazareth, satul copilăriei lui Isus, este acum un oraș predominant arab și cel mai mare oraș din partea de nord a țării. Bisericile creștine sunt ca niște boabe de rodie rătăcite în mijlocul unei populații musulmane, care beneficiază și ea de turismul cultural pentru care e celebru orașul. Vin până acolo valuri de oameni în pelerinaj să vadă Biserica Catolică Buna Vestire, care domină Nazarethul cu domul său de peste 50 de metri.

Biserica Catolică Buna Vestire

Biserica Catolică Buna Vestire a fost construită pe ruinele unei biserici bizantine. În interior se găsește grota în care Fecioara Maria a primit vestea că îl va naște pe Isus (de unde și numele său), iar în curtea bisericii se găsesc ruinele satului din acea vreme. Dar această biserică catolică este foarte modernă, construită pe mai multe niveluri – la subsol este grota, iar deasupra este biserica propriu zisă, decorată cu multe mozaicuri ale Fecioarei Maria, dăruite de țările în care există o biserică catolică, de la Japonia la America de Sud sau Africa și Europa, fiecare imaginându-și o fecioară în stilul propriu (latino, cu piele neagră sau palidă ca o gheișă).

Nazareth01.JPGNazareth02.JPGNazareth03.JPGNazareth04.JPGNazareth05.JPGNazareth06.JPGNazareth07.JPGNazareth08.JPGNazareth11.JPGNazareth12.JPGNazareth13.JPGNazareth14.JPGNazareth16.JPG

Biserica Sfântului Iosif

Alături de această biserică mare se găsește Biserica Sfântului Iosif – în subsolul bisericii se găsesc urmele unei așezări umane foarte vechi, care era locuită pe vremea lui Isus. Cel mai important obiect de acolo este un vas baptismal folosit de către iudeo-creştini, un bazin cu o scară din piatră cu șapte trepte și un mic canal săpat în piatră, care simbolizează Iordanul.

În general, pelerinii care ajung în Nazareth vizitează cele două-trei biserici importante și apoi pleacă mai departe, însă orașul e interesant de văzut la pas, mai ales că centrul orașului este în fundul unei ”căldări” înconjurate de dealuri, pe care te poți sui ca să privești Nazarethul de sus. Eu am luat-o pe străduțele de lângă Biserica Catolică Buna Vestire, pustii la ora prânzului, și am urcat tot mai sus, până am ajuns în vârful dealului.

Nazareth09.JPGNazareth10.JPG

Pe străduțele din Nazareth

Nazareth15.JPG

Bazilica lui Isus Adolescentul

Ținta mea era Bazilica lui Isus Adolescentul, construită în curtea École Jésus Adolescent, o școală a ordinului catolic Salezienii lui Don Bosco. Școala este una activă, cu un paznic la poartă care te lasă să intri în curte (dar nu te lasă să te urci pe treptele școlii). Văzând că poarta bisericii era încuiată, am dat să plec, dar portarul m-a întrebat dacă am venit să vizitez biserica și mi-a spus că intrarea în biserică se face din interiorul școlii, așa că am traversat un culoar cu școlari chicotind și am ajuns acolo. Interesant e că în sălile de clasă erau scrieri în arabă, iar școlarii păreau să fie toți arabi, probabil erau arabi creștini, unul din paradoxurile din Israel 🙂

Chiar dacă Bazilica lui Isus Adolescentul este un loc auster în care nu găsești nimic pe care să nu-l fi văzut deja, merită să mergi până acolo pentru priveliștea excepțională asupra Nazarethului. În afară de mine, singurii turiști care s-au aventurat până sus au fost niște doamne din Rusia.

Nazareth17.JPGNazareth18.JPGNazareth19.JPGNazareth20.JPGNazareth21.JPG

Cartierul arab din Nazareth

Dacă tot ajunsesem în vârful dealului m-am aventurat și mai departe, pe cealaltă parte a dealului, în cartierul musulman. Era atât de cald (deși era de abia luna mai), încât m-am bucurat foarte tare când am găsit o țâșnitoare cu apă rece, iar mai târziu niște cireșe mari și dulci. Am coborât toate străduțele acelea în pantă ca să îmi închei plimbarea lângă Biserica Ortodoxă a Bunei Vestiri, unde în grec în vârsta a început să cânte, ad-hoc, niște cântece religioase ortodoxe.

Nazareth22.JPGNazareth23.JPG

Biserica Ortodoxă a Bunei Vestiri

Creștinii ortodocși au și ei o Biserica Ortodoxă a Bunei Vestiri, la mică distanță de cea catolică, deasupra unui izvor subteran. Conform tradiției ortodoxe, Fecioara Maria a primit vestea Arhanghelului Gabriel atunci când s-a dus să ia apă de la izvor. Dar pentru că două biserici nu erau de ajuns, în Nazareth există 18 biserici ale Bunei Vestiri, astfel încât toată lumea să fie mulțumită.

Nazareth24.JPGNazareth25.JPG

Lucruri utile

Accesul și vizitarea: la Nazareth se ajunge cu autobuzul 331 sau 332 din Haifa, drumul durează o oră, iar biletul costă 16 NIS. Autocarele pleacă din Autogara Centrală din Haifa (Merkaz Hamifratz), care e la marginea orașului, există curse regulate operate de arabi (G.B.T. Tours și Nazarene Tours). Mai există niște curse care pleacă din Palmer Circle stop (Merkaz Hashmona), dar eu nu am reușit să aflu care e orarul acestora. Nu există tren până la Nazareth. Intrarea în biserici este gratuită.

Alte locuri din împrejurimi: Tiberias și Capernaum (la Marea Galileei).

S-ar putea să îți placă și

Leave a Comment