Buget pentru Toscana Buget pentru Toscana

Buget pentru Toscana, în doi

M-am întors recent dintr-o scurtă vacanță prin Toscana, în care am revizitat Florența, Bologna, Siena, San Gimignano și am ajuns pentru prima dată la Pisa.

Inițial plănuisem să plec în excursie singură, dar ulterior am luat-o și pe mama, într-o variantă reînnoită a călătoriei de anul trecut în care am plimbat-o prin Franța. Anul ăsta a fost rândul Italiei și, dacă tot am mers împreună, am pus pe listă numai locuri în care eu fusesem deja, dar pe care îmi făcea plăcere să le revăd. Cu totul excursia a costat în jur de 700 de Euro pentru două persoane, 4-5 zile, ceea ce a și fost bugetul nostru inițial.

Bugetul

Cheltuială Suma în Euro
Bilete avion Ryanair pentru două persoane 63 Euro
Transfer aeroport Bologna-Florența pentru două persoane 40 Euro
Taxi 25 Euro
Cazare Florența Hotel Grifone, 4 nopți 200 Euro
Bilete de autobuz în Florența 17 Euro
Bilet intrare Grădinile Boboli 20 Euro
Excursie în Toscana pentru două persoane 130 Euro
Bilete de tren Florența-Bologna pentru două persoane 18 Euro
Cazare Bologna Hotel Fiera, o noapte 43 Euro
Bilete de autobuz în Bologna 10 Euro
Transfer aeroport pentru două persoane 12 Euro
Mâncare 96 Euro

Biletele de avion

Au costat 63 de Euro pentru două persoane, la Ryanair. Eu mi-am lua biletul pe 1 aprilie, când Ryanair a lansat noile rute și a avut bilete la 6.5 Euro pe segmentul de zbor. 13 Euro am dat în total, the cheapest flight ever! În iunie, când am cumpărat biletul pentru mama, am dat 50 de Euro pentru același zbor. Orice ați zice, e un preț foarte mic pentru un zbor cu avionul.

Transport regional

Transfer aeroport: de la aeroportul din Bologna am luat bilete de autocar până la Florența. Biletele au costat 20 Euro de persoană și le-am cumpărat online de la Appennino Shuttle, drumul a durat o oră și ceva. În Bologna de la Gara Centrală până la aeroport există un Aero Bus la care biletul costă 6 Euro.

Trenuri: de la Florența la Bologna am cumpărat biletele online de la Trenitalia, au costat 9 Euro de persoană. Cumpărate la fața locului costă 24 sau 29 Euro, în funcție de tren.

Buget pentru Toscana

Transport local

Taxiuri: a trebuit să luăm taxiul de vreo 2 ori, neplanificat. O dată când am ajuns în Florența, se înserase, și nu găseam autobuzul pe care știam eu că trebuie să îl luăm. Eram obosită și am intrat într-o stare de panică-silă-enervare și, după ce m-am învârtit de două ori, fără succes, în jurul gării Santa Maria Novella am cedat nervos și am hotărât să luăm un taxi. Mă temeam de vreo țeapă și prețuri piperate, dar taxiurile din Florența au fost cea mai decentă experiență avută cu taxiurile prin străinătate. Au prețuri fixe pe zone care sunt anunțate pe un panou, de exemplu până la aeroportul din Florența prețul era 20 de Euro, dacă nu mă înșel. Noi am mers destul de mult de la gară până la hotel și am plătit 15 Euro.

A doua oară am luat taxiul la plecarea din Florența, am mers la gară cu autobuzul, m-am uitat la panou după trenul nostru, m-am uitat la bilet și mi-a scăpat un „Fuck! Suntem în gara greșită!” Trenul la care cumpărasem eu bilet pleca din Firenze Campo Marte, iar noi eram în Santa Maria Novella. M-am repezit după un taxi (mai aveam 20 de minute până la plecarea trenului), l-am întrebat pe șofer „Firenze Campo Marte – is it far???”, la care acesta mi-a trântit un „Prego” galant și ne-a poftit în mașină, îl durea la bașcheți de disperarea mea. Cursa a costat 10 Euro.

Autobuze: un bilet de autobuz în Florența și Bologna costă 1.3 Euro, dacă îl cumperi de la ghișeele lor, și mai mult dacă îl iei din altă parte. De exemplu în Florența puteai plăti un bilet prin SMS și costa 1.5 Euro, dar asta mergea mai mult pentru localnici; cumpărat din autobuz a costat 2 Euro. Nu am văzut automate de bilete, ca în Bologna, iar singurul loc din care mi-am luat constant bilete a fost un ghișeu din Gara Santa Maria Novella. Atenție, acesta se închide duminica, iar seara e deschis până la vreo 8.

Cazare

Planul a fost să stăm mai multe zile în Florența și doar în ultima noapte să dormim în Bologna. M-am tot sucit cu cazarea din Florența, voiam să fie ceva aproape de centru și cu mic dejun inclus (de tip bufet, nu mic dejun italian care constă într-o cafea și o prăjiturică). Am sfârșit prin a rezerva un hotel departe de centru, cu o cameră mică și urâtă cu pardosea rece pe jos. Hotel Grifone se numește hotelul, nu îl recomand, este departe de centrul istoric, trebuie sa iei autobuzul 14 din Gara Santa Maria Novella ca să ajungi acolo și mergi cam multișor până la hotel. Micul dejun nu e foarte variat, dar e acceptabil, iar când am fost în excursia de o zi prin Toscana cei de la hotel ne-au dat micul dejun la pachet.

În Bologna am stat la Hotel Fiera, am avut o cameră mai drăguță ca în Florența și mai ieftină la 43 de Euro pe noapte, cu mic dejun inclus, hotelul găsindu-se la câteva stații de autobuz de Gara Centrală. Ce nu mi-a plăcut a fost că wifi-ul se plătește separat, ceea ce mi s-a părut o meschinărie în ziua de azi, când nu te costă mare lucru să le oferi clienților internet gratis.

Buget pentru Toscana

Day Trip prin Toscana

Pentru una din zile am cumpărat o excursie de o zi de la o agenție locală. Am ales Ciao Florence și excursia numită A special day in Tuscany: Pisa, San Gimignano, Siena. Îi recomand, a fost exact ceea ce aveam noi nevoie. Am avut un ghid care a vorbit în engleză și spaniolă (Antonio, very nice guy), transport cu autocarul (unul nou și comod, cu wifi la bord) și masa de prânz la o podgorie din Chianti, de lângă San Gimignano. Masa nu a fost ceva excepțional, a inclus un aperitiv, o porție de paste cam anoste și o degustare de vin Chianti și de ulei de măsline. La desert biscotti înmuiați în vin, că așa se mănâncă acolo.

Excursia a început la 8 dimineața și s-a încheiat la 8 seara, e potrivită pentru cei care nu au foarte mult timp la dispoziție să viziteze orașele respective. În Siena am stat aproape 2 ore, în San Gimignano o oră, în Pisa o oră, iar la masa de prânz cam tot așa. Dacă veți să vizitați orașele astea pe îndelete o oră sau două nu vă ajung, data trecută când am fost în Toscana am stat în Siena vreo 2 zile, iar în San Gimignano o zi și e cu altceva să ai timp la dispoziție să te plimbi în voie. Ce mi-a plăcut de data asta a fost regiunea Chianti, îmi doresc să revin acolo și, eventual, să stau la una dintre fermele care produc vin și ulei de măsline, ca La Marronaia, unde am fost noi.

Alte bilete

Am fost în Grădinile Boboli, intrarea a costat 10 Euro de persoană, nu au reducere pentru seniori. Nu prea am fost impresionată de data asta, poate și pentru că nu mai era vară, iar între timp am văzut destule grădini mai frumoase decât Boboli.

Galeriile Uffizi: am avut noroc să prindem prima duminică din lună când intrarea la muzeu este gratuită. Partea proastă e că am stat o oră la coadă și, în afară de tablourile de Botticelli și un portret al Meduzei, nu prea mi-a plăcut acolo. La fel ca în Prado din Madrid majoritatea tablourilor sunt cu temă religioasă, care mie nu îmi spune nimic, sau sunt portretele unor bogătași de pe timpuri. Nu spun că-mi pare rău că am fost, dar parcă îmi doresc să aleg mai cu grijă ce vizitez, nu doar să merg acolo unde se duce toată lumea.

Mâncare

Pentru masa de prânz ne-am oprit la câte un restaurant din centrul istoric, pentru cea de seară am făcut cumpărăturile la supermarket. La restaurante sunt prețuri acceptabile chiar și în mijlocul celor mai turistice zone, dar trebuie să țineți cont că în Italia la prețul mâncării se adaugă și „coperto”, care este un fel de taxă pentru pâine și tacâmuri, e un în jur de câțiva Euro de persoană. Singurul loc în care nu am plătit „coperto” a fost un restaurant în care am luat un meniu fix.

Prețuri pentru două persoane: 25 Euro (gnocchi cu gorgonzola și pere, lasagna), 20 Euro (meniu fix care a inclus bruschete, friptură pui / porc și cartofi prăjiți, vinul casei), 26 Euro (spaghetti bolognese, tagliatelle cu ciuperci și bacon, vinul casei). Înghețata e în jur de 2 Euro cupa, un espresso mic e 0.9 Euro, un timbru e 1.2 Euro, celelalte lucruri nu mai știu cât au costat, dar vă puteți face o idee la ce vă puteți aștepta acolo.

Alte cumpărături

Mama a cumpărat vederi, magneți, calendare, alți magneți, alte vederi, niște mingiuțe gelatinoase care se vindeau peste tot pe stradă, alte vederi și la final încă niște vederi. În Florența e plin de magazine care vând produse din piele, în general poșete, poșetuțe și portofele, și am văzut destul de multe magazine specializate în obiecte de scris (tocuri și penițe, călimări, hârtie specială). Eu m-am uitat la niște expresoare de cafea de la Bialetti, aveau o mulțime de modele, dar într-un final nu mi-am cumpărat nimic.

În sfârșit, dacă visați la Toscana să știți că e destul de accesibilă, biletele de avion până în Bologna sunt ridicol de ieftine, iar prețurile nu sunt chiar așa de mari la fața locului. Nici de data asta, însă, nu am ajuns în Val d’Orcia, dar nu e încă timpul pierdut 😊

  1. Super acest buget si vad ca nici zona, dar nici camera nu arata rau. Si totusi in el sunt incluse toate cheltuielile strict necesare. Multumesc mult, o sa-mi fie destul de util in cazul in care voi putea alege o vacanta. N-am bagat de seama daca mai sunt articole similare dar pentru alte destinatii, chiar o sa verific.

  2. Hehe! Mă prind la o întrecere pentru un buget şi mai mic! Având în vedere că am prins bilete din acelea ieftine pentru zbor şi cazare ceva mai avantajoasă, plus că nu mă voi atinge de taxi nici în ruptul capului iar cu muzeele voi fi cumpătată… am şanse. Numai să nu cad în ispite la mâncare 🙂

  3. Multumesc pentru descriere si povesti…Acum, de cateva ore calatoresc prin lume cu ajutorul tau, cu ochii mintii. Am mers la San Michel, am vazut refluxul, am simti nisipul si am fost si la Kotor si in Franta si in Grecia.
    Mi-a facut placere sa-mi amintesc o vacanta la Bologna, cu excursii la Florenta si Venetia. O varianta de cazare la Bologna ieftina, si curata este la http://www.we-gastameco.com/en/hostel-bologna/, aproape de gara.
    Multumesc si sa ne incanti in continuare cu povestirile tale! Vacanta placuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *