Buget pentru Țara Bascilor

La începutul lui noiembrie am fost într-o excursie de 5 zile prin Țara Bascilor, am vizitat Bilbao, San Juan de Gaztelugatxe, San Sebastián (Donostia) și Madrid. Tot bugetul acestei excursii s-a ridicat la 310 Euro (transport, cazare, mâncare), un motiv în plus să nu fiu chiar așa de impresionată de ofertele agențiilor care te duc într-un loc, te cazează acolo și apoi se laudă ce ofertă bună ți-au oferit, nu de alta, dar în bugetul meu intră totul, inclusiv umbrela de 4 Euro de la chinezi.

Bugetul

Cheltuială Preț în Euro
Bilet avion Ryanair București-Madrid 62 Euro
Metrou aeroport-Madrid 5 Euro
Cazare Madrid – Hostal Abaaly, 1 noapte 20 Euro
Bilet autocar Madrid – Bilbao și retur 32.6 Euro
Cazare Bilbao – Pension Vista Alegre, 3 nopți 84 Euro
Bilet intrare Muzeul Guggenheim 10 Euro
Două bilete autobuz Bilbao – Bakio și retur 2.5 Euro
Bilet autocar Bilbao – San Sebastián și retur 15 Euro
Metrou Madrid- aeroport 5 Euro
TOTAL 236 Euro

Biletul de avion

Am zburat cu Ryanair, biletul l-am cumpărat în iulie pentru luna noiembrie și a costat 62 de Euro, fără bagaj de cală sau alte opțiuni. În ultimii ani prețul unui bilet pentru Madrid a cam crescut și nu am mai găsit oferte așa bune, dar o dată cu venirea celor de la Ryanair lucrurile s-au mai schimbat. Cursa durează aproape 4 ore la dus și 3 ore și ceva la întoarcere.

Transfer aeroport

Am ales metroul, un bilet până în oraș costă 5 Euro, e un preț special pentru cursa de aeroport și e bine să păstrezi biletul, pentru că va trebui să-l validezi și la ieșirea din metrou.

Cazare

Am stat o noapte în Madrid (avionul aterizează seara) la Hostal Abaaly, o cameră costă 19 Euro, dar trebuie să plătești separat prosopul (1 Euro). E un hostel / pensiune la doi pași de Plaza Mayor, adică chiar în buricul târgului, dar mi s-a părut destul de gălăgioasă clădirea.

În Bilbao am stat la Pension Vista Alegre, 84 de Euro pentru 3 nopți, pensiunea e într-un apartament într-o clădire ”burgheză”, în zona centrală a orașului, de acolo până la Muzeul Guggenheim se fac 10 minute pe jos. Ca la alte pensiuni amenajate într-un apartament (tip de cazare întâlnit frecvent în Spania și Portugalia), baia e la comun. La nici una dintre pensiuni nu se oferă micul dejun, primești cazare și atât.

Biletele de autocar

Le-am cumpărat online de pe site-ul ALSA, călătoria Madrid-Bilbao durează 4 ½ ore, iar Bilbao – San Sebastián o oră.

Mâncare

În Țara Bascilor se face o specialitate de brânză maturată sau semi-maturată care seamănă cu brânza maturată Horezu, de la noi, motiv pentru care brânza noastră se exportă cu succes în Spania. Am luat și eu o roată d’asta de 500 de grame, a fost în jur de 7-8 Euro, merge bine cu un vin Rioja, care se produce tot în nordul Spaniei. La aeroport roata de brânză a ieșit în evidența la scanarea bagajului, dar nu a fost nicio problemă să trec cu ea 🙂

De asemenea, dacă ajungeți în Madrid și treceți prin Plaza Mayor, la Cafetería Magerit au niște sandvișuri cu calamari prăjiți, calamarii sunt fragezi și buni, iar sandvișul costă 2.9 Euro. Tot în Madrid, lângă stația de metrou Sol, pasteleria La Mallorquina are toate bunătățile dulci pe care le poți găsi în Spania – dimineața devreme poți intra să îți iei ceva dulce și o cafea, dar după prânz încolo e omor, nu mai ai loc să arunci un ac, e plin de turiști. Neapărat să intrați și în magazinele care vând specialități din carne, pentru un tapas sau un suvenir afumat. Doamne, că bine mai e în Spania!

Vremea

În zonele de pe coastă din Țara Bascilor plouă frecvent, luați-vă la voi o umbrelă sau o pelerină, nu faceți ca mine, care aveam și una și alta acasă, dar am plecat ca o floare și a trebuit să cumpăr de la chinezi.

Cam asta a fost cu Țara Bascilor, nu știu dacă o să mai ajung vreodată pe acolo, dar în Spania sigur vreau să mai ajung!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *