Buget pentru vacanța în Elveția

Buget pentru vacanța în Elveția

by Anca @ 1001 călătorii
2388 views

Am petrecut o săptămână în Elveția pe traseul BaselBernaInterlakenLucernaZugSchwyzZürichLaufenburg – Basel. Elveția fiind o țară destul de scumpă, a fost o călătorie de tip backpacker style, cu stat la hostel, mâncare de la supermarket și bilete de tren cumpărate cu reducere. Chiar și așa n-a fost tocmai ieftin, dar a meritat!

Buget

CHELTUIALĂ SUMA ÎN CHF
Bilet de avion București-Basel 50
Transfer Euroairport-Basel 4.7
Cazare Basel BackPack, 1 noapte 29
Bilet de tren Basel-Berna 12.4
Cazare Berna Hostel 77 Bern, 1 noapte 39.44
Bilet de tren Berna-Interlaken 8.8
Cazare Interlaken Balmers Backpackers Hostel, 1 noapte 29.8
Bilet funicular Harden Kulm 12.5
Bilet de tren Interlaken-Lucerna 33
Cazare Lucerna Hostel Lion Lodge Luzern, 2 nopți 65
Plimbare cu vaporașul pe Lacul Lucerna, 1 oră 20.5
Bilet de tren Interlaken -Zug 7.6
Bilet de tren Zug-Schwyz 9.8
Bilet de tren Schwyz-Lucerna 15.4
Bilet de tren Lucerna-Zurich 13
Cazare Zurich City Backpacker Biber, 1 noapte 43
Bilet de tren Zurich-Basel 10.2
Cazare Basel BackPack, 1 noapte 29
Bilet de tren (day ticket) Basel- Laufenburg 18.7
TOTAL 452 CHF

Biletul de avion

Am zburat cu Wizz Air la Basel, biletul a costat 50 de Euro fără bagaje de cală sau alte servicii.

Elvetia02.JPG
Berna

Bani

Cum în Elveția se folosește francul elvețian, nu Euro, cel mai bine e să schimbi toți banii atunci când ai ocazia să o faci la un curs normal (nu în aeroport). Peste tot (mai puțin la aeroport) mi s-a oprit o taxă de 4 CHF pentru fiecare schimb valutar și am făcut vreo patru, într-o săptămână cât am stat acolo. La sosire am găsit un schimb valutar în gara din Basel, dar cursul nu mi s-a părut grozav, era 1,13 CHF Euro pentru 1 Euro și mi-am spus că sigur voi găsi un curs mai bun. Atâta doar că era sâmbătă și toate băncile erau închise, iar în oraș nu am găsit nicăieri alt schimb valutar. M-am întors la gară, am schimbat doar o parte din bani în ideea că mai târziu voi găsi alt curs, dar așa a fost peste tot: taxă de 4 CHF pentru fiecare schimb valutar, indiferent dacă era la gară sau la bancă. Nu am văzut ghișee de schimb valutar cum sunt la noi.

Elvetia03.JPG
Interlaken

Cazări

Cazarea mi s-a părut cea mai scumpă în Elveția, am stat peste tot la hostel și chiar și acolo am plătit între 30-40 CHF pe noapte pentru un pat într-un dormitor. Cel mai scump oraș din punctul ăsta de vedere a fost Zürich, mai ieftin de 40 CHF nu am găsit și pe lângă cazare am mai plătit și 3 CHF pentru așternuturi. O parte din hosteluri ofereau și micul dejun în prețul ăsta, dar nu toate.

Elvetia04.JPG
Lacul Lucerna

City cards

Aproape toate hostelurile (mai puțin cel din Zürich) mi-au oferit și un city card pentru perioada în care am stat la ei, card care îți oferă gratuitate pe transportul public și reduceri la altele – muzee în Basel, vaporaș în Lucerna, funicular în Interlaken și chiar la trenuri, pentru zona pentru care e valabil cardul. Au fost foarte utile aceste carduri, un bilet de autobuz costă peste 2 CHF de obicei, autobuzul care face legătura între Basel și aeroport costă 4,7 CHF.

Pentru că aceste carduri acoperă o zonă mai mare care se întinde în afara orașului, am beneficiat de mici reduceri și la biletele de tren. De regulă reducerile de care poți beneficia cu aceste carduri nu sunt prezentate la operatorii respectivi, cel mai bine e să întrebi. În Interlaken la funicularului care urcă pe Harden Kulm am plătit 12,5 CHF în loc de 16 CHF, în Lucerna o plimbare cu vaporașul m-a costat 20,5 CHF în loc de 27, un bilet de tren Lucerna-Zug a costat 7 CHF în loc de 10. Mi-au prins tare bine cardurile astea și m-am bucurat să aflu că oferă așa ceva în Elveția.

Elvetia05.JPG
Lucerna

Trenuri

Distanțele sunt mici (o oră, o oră și jumătate), prețurile mari, condițiile bune. Mi-am cumpărat aproape toate biletele de tren online și, pentru că nu am avut un card de reduceri precum Half-Fare travelcard care este foarte scump, am vânat bilete cu reduceri (Supersaving) care sunt disponibile doar online.

Sistemul elvețian de cumpărare a biletelor este destul de prost gândit: când cauți o conexiune îți afișează trenurile, dar fără să afișeze și prețul. La pasul doi faci click pe tren și afli prețul, dar nu ăla întreg, ci la jumătate, valabil doar pentru cei care au Half-Fare travelcard. Prețurile sunt aproape identice la trenuri diferite, însă reducerile diferă. Trenurile la care poți beneficia de aceste Supersavings un % în colț. Ca să vezi care e prețul final faci click pe tren, îți completezi data nașterii și alegi ”No discount” la secțiunea Discount card și de abia după aceeaa, în partea de jos, bigezi și reducerea la Options for outward journey! Reducerea poate fi jumătate din prețul biletului, așa că eu zic că merită să îți cumperi biletele online și din timp.

Am cumpărat și câteva bilete la fața locului și au fost mai scumpe decât cele cumpărate online. În Basel, pentru că m-am hotărât ad-hoc să merg la Laufenburg și pentru că Laufenburg e în afara zonei pentru care aveam gratuitate cu Basel City Card, a fost mai ieftin să cumpăr un bilet de o zi, deși biletul în cauză a costat 18,7 CHF. Un alt lucru la care să fiți atenți e acela că birourile SBB (CFR-ul lor) se închid pe la ora 17 și anumite bilete nu se pot cumpăra cu reducere decât de la ghișeu, nu și de la automatele care sunt peste tot. Mă refer la reducerile de care am beneficiat cu aceste city cards.

Elvetia06.JPG
Zug

Alte mijloace de transport (vapor, funicular)

De regulă sunt și mai scumpe, mai ales trenurile turistice, funicularele care urcă până în vârful muntelui sau vaporașele. Un bilet dus-întors cu funicularul care urcă pe muntele Pilatus costă 68 CHF, dar n-am mai avut ocazia să merg acolo pentru că în ziua respectivă se anunța furtună pe munte.

Elvetia07.JPG
Schwyz

Mâncare

O înghețată 5-10 CHF, o ciocolată 2-3 CHF, un sandviș în jur de 10 CHF, o salată de la supermarket 8 CHF, un cârnat cu muștar de pe stradă 6 CHF, o chiflă 1 CHF și tot așa. Produsele elvețiene pe care le au în abundență sunt o idee mai ieftine, gen untul (3 CHF), ciocolata sau brânza. Am cumpărat parmezan la un preț mai bun decât cel din România, iar o ciocolată elvețiană de 200 gr costa 2 CHF.

Din fericire un produs fără de care nu poți trăi – apa – se găsește gratis peste tot. Toata apa elvețienilor este potabilă, au fântâni peste tot (Berna are peste 100 de fântâni), iar apa este bună la gust și rece.

Elvetia08.JPG
Zürich

Suveniruri

Cei mai scumpi magneți se găsesc în Elveția, nu mi-a venit să cred că vor 6,8 CHF pentru un magnet amărât, dar promisesem să iau unul așa că am luat. O vedere costă 1,2 – 1,5 CHF, un timbru 1,3 CHF.

Toalete

Sunt curate și în general sunt gratuite, mai puțin cele din gări, dar chiar și acolo s-ar putea ca în afara gării să fie o alta cu acces gratuit. Culmea civilizației a fost să găsesc o toaletă gratuită într-un cimitir elegant din Zug – aveau acolo și o sală de conferințe, am intrat în clădire și era pustiu, toaleta lună, era totul aranjat ca la un hotel de 4 stele. Într-un cimitir!

Elvetia09.JPG
Laufenburg

Natura

Au niște peisaje incredibile în Elveția, cu mult verde, multe lacuri care se țin lanț unul după altul și munți înalți. Dar cel mai mult mi-a plăcut cum au integrat ruralul în urban, puteai vedea oi păscând vizavi de un muzeu din Berna, ferme la margine de oraș cu 1-2 vaci sau măcar un ponei, toate integrate natural într-un peisaj urban. Am rămas cu impresia că există mult respect pentru natură și oamenii știu să se bucure de ea: trasee de drumeție bine întreținute, piste separate pentru biciclete, mașini puține și case cu grădini îngrijite și pline cu flori. Nu am văzut nicăieri aglomerări de mașini, nici în orașe, nici în afara orașelor, elvețienii merg cu trenul sau cu bicicleta și e foarte bine așa!

Oamenii

În orașele mai mici, dar nu numai acolo, mă salutau oamenii pe stradă. Am găsit o atmosferă relaxată, de normalitate în care îți permiți să nu mai fii angoasat că ce vrea ăsta de la tine, că uite câte probleme sunt. Munte, soare și ciocolată și nu își mai trebuie nimic.

Elvetia10.JPG
Basel

Turiștii

Comparativ cu alte țări nu erau așa mulți turiști, poate în centrele orașelor era mai vizibilă prezența lor. Ce m-a frapat însă era câți indieni veniseră în vacanță în Elveția! Erau foarte mulți, la un moment dat în Lucerna, lângă podul de lemn, erau zeci de indieni! Mi s-a părut curios, pentru că indienii nu sunt printre cei mai bogați, dar probabil că cei care veniseră în Elveția în vacanță erau. După elvețieni urmau asiaticii, tot mai mulți chinezi gălăgioși, ahtiați să își facă selfies peste tot.

* * *

În concluzie, Elveția mi-a plăcut, dar cel mai mult mi-au plăcut munții: data viitoare o să merg acolo special pentru munți, pentru trenurile lor care se cocoață până în vârful muntelui și poate pentru Dolomiți, pentru că aș vrea să ajung și acolo cândva.

Vizitați Elveția și bucurați-vă de ea! 😊

4 comentarii
2

4 comentarii

Alexandra 4 iunie 2018 - 8:23 am

Foarte fain blogul tau, foarte utile informatii ne oferi.
Elvetia este o tara foarte frumoasa, tocmai am traversat-o in drum spre Italia si am ramas placut surprinsa.
Ce vroiam sa clarific e ca indienii care i-ai vazut cel mai probabil sunt cei care locuiesc si lucreaza in sudul Germaniei, au alt statut social ca cei din India 😀

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 4 iunie 2018 - 6:55 pm

Mulțumesc pentru clarificare 🙂

Răspunde
Ana 10 iunie 2019 - 8:58 am

Am vizitat și eu Elveția, anul trecut și am văzut Zurich, Geneva, Berna, Lausanne, Montreux și Interlaken.Eu am perceput Elveția ca pe o țară care știe să facă bani din turism pentru că are grijă de natură și pentru că cel puțin o parte din taxele plătite de turiști se reflectă în modul în care arată clădirile, drumurile, etc.În Geneva am fost mirată, ca să nu spun altfel, de arabii însoțiți de persoane învăluite în țesături negre din cap și până la tălpi.Spun persoane pentru că nu se vedea dacă erau femei sau bărbați.Și erau multe astfel de persoane.În rest a fost ok.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 10 iunie 2019 - 9:32 am

Oamenii sunt diferiți și au obiceiuri diferite, nu e nimic ciudat sau în neregulă cu asta. Acel costum se numește Burqa și e purtat de femei în public, nu e purtat de bărbați.

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: