Acasă » Buget pentru Umbria

Buget pentru Umbria

by Anca

Cele câteva zile petrecute în Umbria la începutul lui februarie au fost un city-break extrem de ieftin în care toate cheltuielile logistice (transport, cazare) au însumat fix 120 de Euro.

Bugetul

CHELTUIALĂ SUMA
Bilet avion Wizz Air 30.67 EUR
Transfer aeroport 8 EUR
Bilet Mini-Metro 1.5 EUR
Cazare Ostello din Perugia, 3 nopți 51 EUR
Bilet tren Perugia-Foligno-Spoleto 5 EUR
Bilet tren Spoleto-Perugia 5 EUR
2 bilete Mini-Metro 3 EUR
Bilet tren Perugia-Assisi 2.5 EUR
Bilet tren Assisi- Perugia 2.5 EUR
2 bilete Mini-Metro 3 EUR
Transfer aeroport 8 EUR
TOTAL 120 EUR

Biletul de avion

Wizz Air București-Perugia, l-am cumpărat în noiembrie și a costat 138 lei (fără bagaj de cală și alte chestii “utile”). A fost unul din cele mai ieftine bilete de avion “ever”, până și un bilet de tren București-Timișoara costă mai mult. “Vina” o poartă, probabil, și perioada – februarie – când lumea nu se prea înghesuie să meargă în vacanță. Păcat, pentru că februarie în Umbria nu seamănă cu februarie în România, ba chiar poate fi un avantaj, căci sunt mai puțini turiști care să te calce în picioare.

Transferul de la aeroport

Aici am luat marea țeapă, pentru că pe net – nu mai știu exact unde – găsisem informația inexactă cum că există un autobuz la 1 Euro sau așa ceva. Fals. Aeroportul din Perugia este foarte mic, are doar două porți de îmbarcare și ca transfer nu există decât taxiuri și un shuttle care circulă la anumite ore, când sunt zboruri. Biletul costă 8 Euro un drum și mașina are două opriri, una la gară și alta în Centro Storico. Eu credeam că circulă non-stop, dar la întoarcere, când am vrut să plec mai devreme la aeroport pentru că ploua mocănește și mă murasem deja, mi s-a spus că numai la 14.00 e cursă (avionul era pe la 16). Deci, atenție.

Cazarea

51 de Euro pentru 3 nopți de cazare la un hostel în Centro Storico. Ostello di Perugia e amenajat într-un fost palat Borgia din care au supraviețuit un tavan pictat și o bibliotecă. Nu vă așteptați la lux, camerele sunt renovate și au mobilierul de bază din hosteluri. Pentru cine are buget redus, this works just fine.

Mini-metro

Este un…mini metrou, firește, un vagonel fără conductor care face legătura între centrul istoric din vârful dealului și orașul (gara) de la poalele sale. Biletul costă 1 Euro o călătorie, iar drumul e foarte amuzant, merge și pe la suprafață, și prin tunel. Fun, fun, fun 😊 De la ultima stație de mini-metro din Centro Storico se poate lua un lift înclinat, o altă premieră pentru mine. Asta pentru că tot centrul vechi are multe etaje, ca un tort de nuntă.

Biletele de tren

Pentru orar și prețuri verificați Trenitalia (alegeți tab-ul cu Tutti i treni, altfel nu vă afișează și trenurile regionale). Biletele se pot cumpăra de la ghișeu sau de la automate (care acceptă și cardul) și sunt ieftine, poate și pentru că distanțele nu sunt prea mari. Atenție: în Italia bilete de tren trebuie validate înainte de urcarea în tren, pentru că nu sunt emise pentru o anumită dată sau oră. Cu toate astea nu toate orașele au gări: de exemplu Gubbio, în care n-am mai ajuns, nu are gară, trebuie să iei un autobuz.

Mâncarea

N-am ținut o socoteală exactă aici, fiind în țara brânzeturilor le-am testat în principal pe astea, mai ales că în România altceva decât parmezan rar găsești. Ciocolata specifică zonei e Bacci di Perugino, pe care, am constatat apoi, o știam mai demult, e cea cu ambalaj albastru închis. Cu toate astea nu prea am văzut multe magazine numai cu ciocolată, cum vezi în Belgia, ce am văzut mai „specific” erau niște recipiente din ceramică, pictate, pentru ulei, le-am văzut în multe locuri, mai ales în Assisi.

Vremea

În februarie jumătate de timp a plouat, jumătate a fost soare și cald. Nici urmă de zăpadă, temperaturi de primăvară.

S-ar putea să îți placă și

3 comentarii

Dana Giuvelea martie 22, 2014 - 10:48 AM

Este un autobuz care sa ia din fata aeroportului, cam la 35-40 de minute de la aterizarea avionului, 3 euro biletul. la intors intr-adevar, singura optiune e microbuzul de 8 euro. Biletele pentru Perugia sunt mai mereu asa ieftine, eu am fost in octombrie si am dat cam 115 ron dus-intors( logic, fara bagaj), luat cu 2 luni in avans. e o varianta mai ieftina si de a ajunge in Roma, trenul porneste de la 5 euro ca pret. Perugia acoperita cu frunze de toamna este superba 🙂

Reply
Anca martie 22, 2014 - 1:49 PM

Am intrebat mai multe persoane din aeroport despre un autobuz si nimeni nu stia nimic 🙁 E bine daca exista, macar la dus.

Toamna in Umbria? Ar fi o idee 🙂

Reply
dana martie 24, 2014 - 12:21 PM

Da, eu am avut noroc cu un nene roman care isi vizita familia acolo, fiind deja la a 'nspea vizita le stia pe toate :))) octombrie inseamna festival de ciocolata 😀 cu Choco Train si tarabe care vand kebab de ciocolata :)))

Reply

Leave a Comment