Acasă » Buget pentru Iordania

Buget pentru Iordania

by Anca

Am petrecut aproape patru zile în Iordania, o zi și jumătate în Amman și două zile în Petra. Ca să vedeți mai multe locuri ar trebui să stați măcar o săptămână: Wadi Rum merită 1-2 zile, dar merge și un city-break mai scurt, ca acesta 🙂

Bugetul

Cheltuială Suma în JOD Suma în EUR
Bilet de avion Ryanair București-Amman 42 52
Viza on arrival 40 50
Transfer aeroport 3.3 4.2
Cazare Amman Farah Hotel, 1 noapte 14 17
Autocar Amman-Petra 11 13.5
Cazare Wadi Musa Orient Gate Hotel, 1 noapte 19 24
Bilet acces Petra, 2 zile 55 70
Autocar Petra-Amman 11 13.5
Cazare Amman Sun Rise Hotel, 1 noapte 6 8
Transfer aeroport 3.3 4.2
TOTAL 205 JOD 255 EUR

Biletul de avion

Iordania a devenit destul de populară printre români după ce Ryanair a introdus zboruri directe între București și Amman. Dacă la TAROM un bilet costă 200 de euro, la Ryanair îl poți găsi și la 50 de euro, așa că da, poate acum e momentul să mergeți acolo, cât încă sunt curse directe destul de ieftine. Eu am dat 52 de euro pentru un bilet Ryanair fără bagaj de cală.

Viza

Pentru a intra în Iordania ai nevoie de viză, care se poate lua pe aeroport: costă 40 JOD și se poate achita cu cardul sau cash, în dinari iordanieni. Toată procedura de intrare în țară & plată a vizei durează puțin, în ciuda cozilor destul de lungi.

Bine de știu: e mai rentabil să îți cumperi de acasă Jordan Pass care include taxa de viză, intrare la Petra și alte bilete de intrare la obiective turistice.

Transfer de la aeroport

Aeroportul Queen Alia e la 30 de kilometri de Amman, așa că un taxi luat de acolo poate fi destul de costisitor, mai ales dacă nu negociezi prețul. De la aeroport până în oraș circulă un autobuz cam deșelat, dar ok – biletul costă 3.3 JOD și se cumpără de la un ghișeu din fața aeroportului. Autobuzul oprește în mai multe stații, ultima fiind Tabarbour Bus Station, o autogară mare unde așteaptă o grămadă de taxiuri. La Tabarbour nu există exchange office sau ATM-uri, trebuie să ai bani schimbați de la aeroport (unde te taxează 5 JOD pentru orice retragere de la bancomat sau orice schimb valutar).

Transport Amman-Petra

De la Amman se poate ajunge la Petra (Wadi Musa), cu un autocar care pleacă zilnic la 6.30 dimineața din Amman și ajunge la 9.30 în Wadi Musa. Autogara din Wadi Musa e chiar lângă Petra Visitor Center, așa că e foarte ușor să vizitezi Petra pe cont propriu. Biletele pentru autocar se pot cumpăra și online (trebuie să vă creați un cont, iar la completarea formularului, la nume, au niște cerințe ciudate, trebuie să treci patru cuvinte, așa că eu am adăugat Ms și încă ceva la numele meu ca să nu-mi dea eroare sistemul).

Autocarele Jett au mai multe puncte de plecare din Amman, majoritatea turiștilor pleacă de la Abdali Office. Poți cumpăra bilete și de la fața locului, dar riști să nu mai găsești locuri, dacă e plin sezon. Autocarele sunt noi, confortabile, iar dacă ți-ai cumpărat bilet online și nimerești un autocar dublu-etajat ai loc chiar în față, cu vedere perfectă asupra drumului 🙂

BugetIordania02.JPGDrumul de la Amman la Wadi Musa (Petra)

Transport local

În Amman am luat taxiul de câteva ori, prima dată după ce am ajuns în Tabarbour: nu aveam alți bani schimbați, așa că am luat un taxi care a oprit pe drum la un schimb valutar. Am plătit 7 JOD deși cursa făcea vreo 3 JOD. După aceea m-am familiarizat cu prețurile și am plătit cursa cât făcea: la Farah Hotel tipul de la recepție a ieșit cu mine în stradă să îmi găsească un taxi și să se asigure că plătesc doar 2 JOD până la JETT Bus Station, Abdali, de unde urma să iau autocarul spre Petra. La plecarea din Amman am luat alt taxi până la Tabarbour și am plătit cât a înregistrat taximetrul, adică vreo 3 JOD. Șoferul nu prea vorbea engleză și în loc de Tabarbour Bus Station a înțeles că vreau să merg la Tabarbour City Centre, noroc că urmăream cursa pe GPS și m-am prins la timp că o luase aiurea, a trebuit să oprim pe marginea drumul ca să îi explic încă o dată unde vreau să ajung.

Cazare

Este ieftină, în funcție de cât plătești ai parte de mai mult sau mai puțin confort. În Wadi Musa, orașul-satelit al Petrei, am stat la Orient Gate Hotel, e într-o zonă cu multe cafenele și restaurante și destul de aproape de intrarea în Petra. Ai cafea / ceai gratuit, fructe proaspete, iar micul dejun se plătește separat.

BugetIordania04.JPGOrient Gate Hotel, Petra

Bilete de intrare

Iordania nu este o țară scumpă, cu o mică excepție: bilete de intrare la obiectivele turistice. Ca să vizitezi Petra plătești 70 de euro pentru două zile (prețurile biletelor pentru 1-2-3 zile diferă foarte puțin). La casierie nu se poate plăti cu cardul, dar au un ATM în apropiere.

BugetIordania03.JPGPetra, traseul Al-Khubtha

Iordania

Prin comparație cu alte țări musulmane din Orientul Mijlociu pe care le-am vizitat (Egipt, Maroc), Iordania e o țară mult mai progresistă și mai puțin haotică decât suratele ei: femeile iordaniene umblă și cu părul descoperit (Regina Rania e primul exemplu în sensul ăsta), iar ca străin nu ești hărțuit non-stop pe stradă de tot felul de oferte și băgători în seamă.

În același timp am regăsit în Iordania obiceiul oriental de a cere unui străin un preț de 2-3 ori mai mare decât cel real. În special în Petra orice vânzător va încerca să te țepuiască, de la prețul unei sticle de apă până la o cursă cu taxiul sau o masă la restaurant. Prețurile sunt rareori afișate și pot fi negociate, se mizează mult pe tăcerea turiștilor străini care preferă să plătească cât li se cere, în loc să negocieze puțin.

Iordanienii vorbesc destul de bine limba engleză, cel puțin în Amman și Petra m-am descurcat ușor cu engleza, chit că vorbeam cu un vânzător, cu un șofer sau cineva de pe stradă. Am călătorit singură și dacă e să mă raportez la prima mea experiență într-o țară musulmană (în Egipt), Iordania e o experiență mult mai ușoară! Pe de altă parte, dacă n-ați fost niciodată într-o țară din Orientul Mijlociu, nu vă veți simți în largul vostru de la început, așa că setați-vă așteptările corect.

Patru zile e destul de puțin pentru o țară ca Iordania, așa că sigur voi reveni acolo pentru Wadi Rum, Jerash, Aqaba, Umm Qais și alte locuri în care nu am ajuns de data asta. Plus că mi s-a părut ușor de vizitat pe cont propriu, iar iordanienii sunt prietenoși și politicoși cu străinii, fără să devină sâcâitori ca musulmanii din alte țări.

S-ar putea să îți placă și

1 comentariu

Angela Tudose aprilie 14, 2019 - 1:40 PM

Ai facut putina lumina in capul meu. Planuiesc si eu Iordania… sa vad cum…

Reply

Leave a Comment