Buget pentru Egipt

Buget pentru Egipt

by Anca @ 1001 călătorii
2629 views

Pentru cine nu vrea atâtea bătăi de cap soluția este simplă: iei un pachet de la o agenție care te duce într-un resort la Marea Roșie și te mai plimbă ici și colo pe la vreo piramidă. Pentru ceilalți totul se poate organiza simplu de capul tău, unele lucruri se pot cumpăra online, altele la fața locului. Egiptul trăiește din turism, nu se poate să nu găsiți ”n” variante de tururi pe gustul fiecăruia. Bugetul meu pentru 10 zile în Egipt a fost: 214 EUR (biletul de avion) plus 500 USD pentru tot restul. Faceți voi socoteala cât iese în total.

Buget

CHELTUIALĂ SUMA
Bilet avion București-Cairo 214 EUR
Viza on-arrival Egipt 15 USD
Taxi aeroport-hotel 70 lire
Cazare Regenbt House Hotel, 2 nopți 100 lire
Bilet de intrare Muzeul Egiptean 60 lire
Camera mumiilor Muzeul Egiptean 100 lire
Bilet metrou 1 liră
Bilet intrare sit Giza 60 lire
Bilet intrare Marea Piramidă Khufu 100 lire
Două bilete autobuz 2 lire
Bilet intrare Saladin Citadel (Al-Qalaa) 50 lire
Taxi pentru o zi 160 lire
Bilet intrare Parcul Opera 2 lire
Două bilete metrou 2 lire
Bilet tren Giza-Luxor 20.00-05.00 60 USD
Cazare Bob Marley House, 2 nopți 65 lire
Teacher’s card 140 lire
Bilet intrare Karnak 35 lire
Tur Valea Regilor (transport și ghid) 70 lire
Bilet intrare Valea Regilor 3 morminte 40 lire
Bilet intrare mormântul lui Ramses VI 25 lire
Bilet intrare Templul lui Hatshepsut 15 lire
Bilet intrare Medinet Habu 25 lire
Bilet intrare mormintele nobililor 15 lire
Bilet tren Luxor-Aswan 47 lire
Bacșiș îndrumare Aswan 5 lire
Cazare Hotel Noorhan, 2 nopți 90 lire
Plimbare cu feluca pe Nil 24 lire
Excursie Abu Simbel și Templul din Philae (doar transport) 85 lire
Bilet intrare Abu Simbel 40 lire
Bilet intrare Templul din Philae 25 lire
Transport cu barca în Philae 10 lire
Două bilete de feribot în Aswan 4 lire
Închiriat barcă 3 ore, cu 3 opriri 40 lire
Bilet intrare Mormintele nobililor 20 lire
Bacșiș ghid 5 lire
Bilet intrare Grădina Botanică Aswan 10 lire
Bilet de tren Aswan-Cairo 60 USD
Bilet de tren Cairo-Alexandria 25 lire
Taxi în Alexandria 30 lire
Bilet autocar Alexandria-Cairo 50 lire
Taxi în Cairo 30 lire
TOTAL TRANSPORT, CAZARE, BILETE INTRARE 214 EUR, 135 USD, 1677 lire

Lira egipteană: 1 liră egipteană (EGP)=0.059 EUR sau 1 liră egipteană (EGP)=0.27 lei, adică împarți prețul în lire la aproximativ 3.

Avion

Am zburat cu Tarom, biletul, luat cu 3 luni înainte, a costat 214 EUR care e cam prețul de pornire pentru cursa asta. Totuși, nu vă bazați pe alea 3 luni, la mine a fost o întâmplare că am găsit la prețul ăsta, era ultimul bilet așa „ieftin”.

Viza

Se ia pe aeroport, costă 15 USD care se plătesc pe loc la un chioșc și cu chitanța aia cei de la pașapoarte îți lipesc un abțibild în pașaport și gata.

Bilete de tren Cairo-Luxor / Aswan – Cairo

Se pot cumpăra online, un drum costă 60 USD preț fix pentru străini și include un loc în cabină de 2 persoane, cină și mic dejun. Pentru 80 USD veți primi cabină cu un pat și aceleași servicii.

Cazare

Se găsește pentru toate buzunarele. Eu am stat la hoteluri ieftine și la un hostel – ar fi fost fain să fi avut parte de mai mult confort, dar aici fiecare are limitele lui…bugetare.

Tururi

E destul să mergi la recepție și să-l întrebi pe nenea ăla care stă degeaba acolo dacă are așa ceva de vânzare – toți au legături cu agenții de turism care te duc fie pe Valea Regilor, fie la Abu Simbel sau unde mai vrei tu. În Cairo m-a „rezolvat” un bătrânel care bodogănea și fuma tot timpul și m-a și lăsat baltă la final de plimbare.

Siguranță

Dacă eu, care m-am dus singură, femeie fiind, m-am descurcat acolo, nu văd ce scuze există pentru alții. Regulă de bun simț: dacă vezi că în Piața Tahrir se agită oamenii și blochează străzile nu te duci ca prostu’ să iei metroul de acolo, ocolești, că de aia ți-a dat municipalitatea multe străzi în jur. În rest, în special în sud, nu se întâmplă mai nimic în afară de eternele încercări de a-ți lua de 2-3 ori mai mulți bani pentru că ești turist și să-ți ceară bacșiș pentru te miri ce.

Bacșiș

Am plătit bacșiș și în aeroport, când m-am dus la toaletă, fiecare „locație” din asta avea fetele ei care întindeau mâna după o liră, două. Se așteaptă bacșiș și la Muzeul de Egiptologie, de fapt peste tot. Asta e, dai sau nu dai, oamenii așteaptă și se vor uita urât la tine dacă ești zgârcitul zgârciților, cum au fost francezii ăia chitroși din Aswan care n-au vrut să plătească 2 lire feribotul (prețul pentru străini) pentru că prețul pentru localnici era o liră. Băi, s-au zgârcit la o liră, incredibil! Și totuși, în Egipt e sărăcie, salariile sunt mici, pe unii îi înțeleg că sunt nevoiți să ceară.

Transport local

Pentru senzații tari încercați autobuzele din Cairo, sunt o experiență deosebită 😊 Da, se poate călători și cu autobuzul, și cu taxiul, și cu feribotul local și cu metroul și nu-i cade nimănui coroana dacă stă mai aproape de localnici. Metroul are vagoane rezervate doar femeilor, iar pe tren / autocar / autobuz oamenii sunt în mod simplu respectuoși cu o femeie, chiar dacă nu e de-a lor și are brațele dezgolite.

Bilete de intrare

Am plătit la bilete de intrare de mi s-a luat… Faceți buget separat pentru biletele astea, se va aduna o sumă frumușică. Un pont: în Luxor mi-am făcut un card ISIC – Teacher’s card – varianta pentru bătrânii care nu se mai pot drept studenți. E valabil un an și ai reduceri la biletele de intrare peste tot în lume, inclusiv în Egipt. De fapt mi-am recuperat banii – 140 de LE – chiar în vacanța aia. Cardul se poate face și în România, dacă poți dovedi că ești profesor sau student.

Mâncarea

Am mâncat ce mâncau și localnicii, în special falafel care e mult mai bun acolo. Dacă te prinzi care e prețul corect la toate cele ești în poziția de a cumpăra la prețul corect, altfel unii vor încerca să îți ceară de 2-3 ori mai mult doar pentru că ești turist. Nu vă lăsați! 😊 Să te târguiești e distractiv 🙂 Pentru prețuri fixe căutați un supermarket – sunt mai rare, dar se găsesc.

Limba

Engleza se vorbește binișor, având în vedere istoria țării și importanța turismului. Mai greu e cu scrisul, că aproape totul e scris în arabă, chiar și cifrele. Până la finalul călătoriei învățasem să citesc cifrele în arabă, dar numai bine că între timp am uitat tot.

Altele

Secretul e, cred eu, să te relaxezi o dată ce ajungi acolo și te „lovești” de cultura diferită. Eu m-am simțit stresată în primele zile în Cairo și asta mi-a influențat și modul în care am perceput orașul. Data viitoare n-o să mai fac la fel 😊

3 comentarii
0

3 comentarii

InLume turism 29 aprilie 2013 - 3:18 pm

Bine Cairo te si da peste cap la prima vedere, pana incepi un pic sa vezi cum se misca treburile . Cultura, agitatia si totul care pare ca o mare harahabura iti pot da ceva "dureri de cap"

Răspunde
july 2 februarie 2014 - 9:33 pm

E vreo problema la vama daca esti o femeie singura? Auzisem ca pot sa nu puna viza daca esti singura

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 3 februarie 2014 - 11:38 am

Eu am fost singura si nu am avut nici o problema. M-am uitat si pe site-ul MAE si nu am gasit nimic despre asta…

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: