Acasă » Buget pentru Canada

Buget pentru Canada

by Anca

Vacanța din Canada a fost cea mai costisitoare de până acum: am cheltuit aproape 2,000 euro pentru un concediu de două săptămâni în care am vizitat ambele coaste ale țării. Am călătorit pe traseul MontrealQuebecOttawaTorontoNiagaraVancouverVictoriaBanffLacul MoraineLacul LouiseCalgary – Montreal și înapoi.

Buget

Cheltuială Suma în CAD Suma în EUR
Bilet de avion București-Frankfurt-Montreal (Lufthansa) 660 440
Cazare Montreal – Le Gîte du Parc Lafontaine, 2 nopți 76 51
Bilet tren Montreal-Quebec 43 29
Cazare Quebec – Auberge de Jeunesse Maeva, 1 noapte 27 18
Bilet tren Quebec-Ottawa 55 37
Cazare Ottawa – Ottawa Backpackers Inn, 2 nopți 68 46
Bilet tren Ottawa-Toronto 54 36
Cazare Toronto – Höstel Toronto, 2 nopți 82 55
Bilet intrare CN Tower 42 28
Bilet tren Toronto-Niagara și retur 50 34
Bilet intrare White Water Walk 15 10
Bilet autobuz Niagara Falls – Niagara on the Lake și retur 14 9
Transfer aeroport UP Express 12 8
Bilet de avion Toronto-Edmonton-Vancouver (Flair Air) 219 147
Transfer aeroport Sky Train 9 6
Cazare Vancouver – Cambie Hostel Gastown, 4 nopți 196 131
Abonament autobuz pentru o zi 10 7
Bilet feribot Vancouver (Tsawwassen) – Victoria (Swartz Bay) 34 23
Abonament autobuz pentru o zi în Victoria 5 3
Bilet avion Vancouver-Calgary (WestJet) 79 53
Transfer aeroport – autobuz 300 3 2
Bilet autocar Calgary-Banff și retur (Greyhound) 51 34
Cazare Banff – YWCA Banff Hotel, 2 nopți 85 57
Bilet shuttle Banff- Lacul Moraine Lake și retur 25 17
Bilet shuttle Banff- Lacul Louise și retur 10 7
Bilet autobuz Roam 2 1
Bilet avion Calgary-Montreal (Air Transat) 231 155
Cazare Montreal – Hostel Alexandrie, 1 noapte 35 24
Bilet avion Montreal-Toronto-București (Air Canada)
Total 2193 CAD 1467 EUR

Electronic Travel Authorization (eTA)

Nu mai este nevoie de viză pentru Canada, dar înainte de plecare trebuie să obții o autorizație electronică de călătorie, pentru care se completează un formular online și se plătește o taxă modică (7 CAD). Aprobarea vine pe email, eu am primit-o după câteva minute de la aplicare.

De știut: e obligatoriu să obții eTA înainte de plecarea în Canada. Nu e nevoie să tipărești nimic, dar vei fi întrebat la aeroport dacă ai eTA, iar la sosirea în Canada vor verifica în sistem dacă primit aprobarea. eTA e legată de pașaportul pentru care ai făcut cererea, astfel încât dacă îți schimbi pașaportul între timp trebuie să mai aplici încă o dată pentru eTA (în Canada vor verifica aprobarea după numărul pașaportului).

Chiar dacă nu mai este nevoie de viză, tot am petrecut peste o oră la sosirea pe aeroportul din Montreal. Întâi trebuie să mergi la un automat care îți scanează pașaportul, îți face o poză și îți eliberează o chitanță cu care te plimbi pe la 3 ghișee, la ultimul având parte de un mini-interviu în care ești întrebat ce cauți pe acolo, dacă ai rude în Canada, dacă ai bani suficienți etc. La mine tipul care mi-a luat acest interviu a vrut să vadă și biletele de avion interne și pentru că acestea erau împreună cu toate rezervările a stat și s-a uitat prin toate documentele tipărite. Încă o dată s-a dovedit o idee bună să îmi tipăresc rezervările și biletele cumpărate online, n-a mai trebuit să răspund la întrebări suplimentare.

Biletele de avion

Am zburat București – Frankfurt – Montreal cu Lufthansa și Montreal – Toronto – București cu Air Canada, biletul a costat 440 euro – unul din motivele pentru care m-am hotărât pe nepusă masă să îmi fac concediul acolo, deși Canada nu fusese niciodată în wishlist-ul meu. Mai târziu am constatat că prețul mic pentru acest bilet de avion m-a indus în eroare, pentru că am cumpărat alte bilete pentru zboruri interne care aproape mi-au dublat costul: trei bilete de avion pe ruta Toronto – Vancouver – Calgary – Montreal m-au costat 354 de euro în total și încă asta a fost destul de puțin.

Dacă vă bate gândul să luați trenul de pe Coasta de Est până pe Coasta de Vest, să știți că drumul durează trei zile și costă mult mai mult decât cele trei zboruri interne de care ziceam mai sus.

La întoarcerea din Canada am zburat Montreal – Toronto – București, zborul Toronto – București este unul direct, cred că este singurul zbor intercontinental care aterizează pe Otopeni. E un avion mai mic, care mi-a lăsat senzația de low cost – scaunele din avion nu aveau ecrane pentru filme, exista o aplicație pe care ți-o puteai descărca cu wifi-ul intern și cu care puteai urmări filme pe tableta proprie; dacă nu aveai una…well, ghinion.

Buget01.JPG

Trenuri

Pe Coasta de Est am călătorit între orașe cu trenul, biletele le-am cumpărat online de la VIA Rail Canada. Ca o particularitate față de trenurile din Europa, în Canada accesul la tren sau pe peronul pe care se află trenul se face cu îmbarcare ca la avion, sunt niște angajați care îți verifică biletul și te îndrumă spre vagonul tău. Asta presupune cozi, câteodată destul de lungi – în gara din Montreal am fost șocată să văd ce coadă lungă era la trenul pentru Quebec, ajunsesem la gară cu 30 de minute înainte de plecarea trenului și m-am temut că pierd trenul la câte persoane erau la coadă, dar angajații Via Rail s-au mișcat repede și nu a pierdut nimeni trenul.

Datorită acestor îmbarcări lungi, în gările mari trenul stă destul de mult: trenul de la Ottawa la Toronto s-a oprit și în Montreal unde am stat aproape o oră. Există și trenuri turistice care sunt destul de scumpe, ca Rocky Mountaineer în Parcul Național Banff.

Buget02.JPGBuget03.JPGBuget04.JPGBuget05.JPG

Transport local

Peste tot am folosit transportul în comun, în unele orașe turistice, ca Banff, există și trasee de autobuze turistice care leagă diverse obiective turistice din afara orașului. Tot în Banff exista și un shuttle gratuit care făcea legătură între diverse parcări mari și obiectivele turistice, ca Lake Louise, sau un shuttle cu plată, pe distanțe mai mari.

Transportul public nu e foarte ieftin în orașe, un bilet de autobuz sau metrou costă 3-4 CAD, probabil e mai rentabil să îți faci abonament. Se poate plăti cash șoferului, dar trebuie să ai bani ficși la tine, nu îți dă nimeni rest. Ca o excepție, în Banff pe unul din autobuzele turistice, pentru că șoferul nu avea rest și eram în afara orașului (nu puteam rămâne acolo), mi-a dat un voucher cu care m-am dus la unul din magazinele partenere și mi-am recuperat banii. O idee foarte bună….

Buget06.JPGBuget07.JPG

Cazare

Cazarea în Canada mi s-a părut cam scumpă, așa că am stat la hosteluri: de la caz la caz am plătit între 30-40 CAD / noapte.

Mâncare

La capitolul ăsta mi-am făcut de cap cu poutine – mâncare originară din Quebec care constă în cartofi prăjiți cu o brânză cronțănitoare deasupra și un sos gros. Clătite americane cu sirop de arțar. Cafele și dulciuri de la Tim Hortons. Înghețată.

Numai mâncare sănătoasă…

Buget08.JPGBuget09.JPG

Taxe

Prețurile afișate nu includ TVA, care se adaugă în momentul în care plătești produsul. TVA-ul e format din taxele federale și cele locale, iar totalul – Harmonized Sales Tax (HST) – ajunge la 13%. Foarte rar prețul afișat era și cel final și asta doar la produse cu prețuri mici, de genul o sticlă cu apă etc. Altfel până și la o banală înghețată trebuie să mai adaugi 13% la prețul afișat. Toate costurile din bugetul de mai sus includ și taxele aferente.

* * *

În concluzie, să călătorești pe acolo nu este complicat, dar e cam scump – există și locuri mai ieftine decât America de Nord, asta cu siguranță. Cam atât despre bugetul pentru Canada, dacă aveți întrebări, întrebați 🙂

S-ar putea să îți placă și

6 comentarii

karina martie 1, 2019 - 8:19 AM

când ai cumpărat biletele de avion?

Reply
Anca martie 1, 2019 - 8:27 AM

În iulie pentru sfârșitul lui august, iar zborurile interne din Canada le-am luat cu 3-4 săptămâni înainte.

Reply
karina mai 17, 2019 - 7:43 AM

asigurare de călătorie nu faci?

Reply
Anca mai 17, 2019 - 9:00 AM

Până acum nu am făcut.

Reply
Iulia iunie 17, 2019 - 2:42 PM

Pentru cine nu are la dispozitie 2 saptamani, recomanzi Coasta de Vest sau Est?

Reply
Anca iunie 17, 2019 - 2:55 PM

Coasta de Vest – Vancouver și parcurile naționale – are cele mai frumoase peisaje. Pe Coasta de Est ai, în schimb, Niagara, deci…depinde ce vrei să vezi.

Reply

Leave a Comment