Acasă EuropaGrecia Buget pentru insulele grecești

Buget pentru insulele grecești

Publicat: Last Updated on

Vacanța mea pe cont propriu prin insulele grecești (în Ciclade) a avut ca scop ”un pic de relaxare, pentru că anul ăsta n-am chef să alerg de colo-colo”.

Prin urmare am alergat prin opt insule (Mykonos, Syros, Folegandros, Santorini, Ios, Naxos, Paros și Milos), timp de trei săptămâni, m-am bronzat pe ”n” plaje mai mult sau mai puțin pustii, am făcut și drumeții pe jos (cine ar fi crezut?) și în fiecare zi am cheltuit bani, pentru că nimic nu-i gratis pe lumea asta, nici măcar soarele din Grecia. Cât a costat această vacanță? În jur de 1000 de Euro, cu totul.

Insulele

Insulele sunt foarte frumoase, iar navigarea pe marea Egee, chiar și cu feribotul, te lasă uneori cu gura căscată. Cu toate astea insulele din Ciclade seamănă mult între ele și la un moment dat devine monoton: câte insule stâncoase, aride, cu sate albe cocoțate pe dealuri, poți admira?

Când am ajuns în Naxos, în interiorul insulei, și am văzut verdeață m-am simțit de parcă luasem o gură de aer proaspăt. Nu mai văzusem atâția copaci la un loc de nu știu când! În rest vegetația constă în rotocoale de scaieți, câțiva copaci piperniciți, și, dacă aveți noroc, niște măslini. Naxos e cea mai mare insulă din Ciclade și singura care trăiește din agricultură și nu depinde atât de mult de turiști.

Buget pentru insulele grecești

CHELTUIALĂ SUMA
Bilet avion Ryanair București-Atena 40 Euro
Transfer aeroport-Pireus 6 Euro
Cazare Pireus, Stacs Athens Port, 1 noapte 13 Euro
Bilet feribot Pireus-Mykonos, 7.30-12.45, Blue Star 36,5 Euro
Cazare Mykonos Paradise Beach Camping, 2 nopți 56 Euro
Bilet feribot Mykonos-Syros, 14.15-15.30, Blue Star 11,5 Euro
Cazare Syros – Pefkakia Park Ermoupoli, 2 nopți 56 Euro
Bilet feribot Syros-Folegandros 12.40-19.00, Hellenic Seaways 13,5 Euro
Cazare Folegandros – Irene Rooms, 2 nopți 54 Euro
Bilet feribot Folegandros-Santorini, 11.10-11.50, Seajet 44,4 Euro x 2
Cazare Santorini – Fira Camping, 2 nopți 50 Euro
Bilet feribot Santorini-Ios, 11-11.35, Hellenic Seaways Highspeed 31 Euro
Cazare Ios Galini Pension, 2 nopți 36 Euro
Bilet feribot Ios-Naxos, 7.15-10.30, Sea Jets Champion Jet 32,3 Euro
Cazare Naxos – Soula Hotel, 3 nopți 36 Euro
Bilet feribot Naxos-Paros, 9.30-10.15, Blue Star 10,5
Cazare Paros – Jimmy Hostel, 2 nopți 22 Euro
Bilet feribot Paros-Milos, 8.40-13.50, Hellenic Seaways 13 Euro
Cazare Milos – Galanis Private Rooms, 2 nopți 45 Euro
Bilet feribot Milos-Pireus, 12.20-19.40, Zante Ferries 40,88 Euro
Cazare Pireus, Stacs Athens Port, 1 noapte 13 Euro
Transfer Pireus-aeroport 6 Euro
TOTAL cazare și transport 711 Euro

Restul de 300 de Euro s-au dus pe mâncare, bilete de autobuz și câteva suveniruri luate din aeroport.

Biletul de avion

Am zburat cu Ryanair de la București la Atena, biletul a costat 40 de Euro (fără bagaj de cală sau opțiuni suplimentare) și l-am cumpărat în iunie pentru luna septembrie.

Transferul de la aeroport

Cum destinația mea erau insulele, nu am mai trecut prin Atena, pe care o vizitasem deja, și am luat, de la aeroport, autobuzul spre Pireus (X96). 6 Euro costă biletul, iar drumul durează o oră.

Cazare

Am stat la o combinație de hoteluri-camping-hosteluri, în funcție de ce oferte am găsit pe Booking cu o lună-două înainte de plecare. În insulele mai scumpe m-am cazat la camping, fie într-o căsuță (Mykonos), fie la cort (Santorini) – ambele variante au fost acceptabile. Pe celelalte insule am găsit cazare decentă la aproximativ 25 Euro pe noapte, cea mai ieftină a fost în Ios unde am plătit 18 Euro pe noapte. Cazarea nu inclus și micul dejun, însă camerele aveau toate frigider.

Insulele grecești

Feriboturi

Între insule am călătorit cu feribotul, biletele le-am cumpărat online de la fiecare companie în parte, dar nu e deloc nevoie să faceți asta, se găsesc bilete și luate la fața locului. Pentru că nu am fost atentă când am cumpărat biletele online, unul dintre bilete l-am cumpărat pentru luna august, când eu călătoream în septembrie, așa că a trebuit să-l mai cumpăr o dată (45 de Euro plătiți de două ori, ce bucurie!).

Recomandare: dacă vreți să faceți island-hopping, faceți-vă traseul după rutele feriboturilor. Eu am avut surpriza să trec prin același port de 2 ori pentru că nu m-am uitat pe unde trece feribotul. De exemplu Pireus-Mykonos trece prin Syros, așa că am călătorit Pireus-Syros-Mykonos, după care m-am întors înapoi în Syros.

Puteți vedea toate cursele AICI, dar e bine să le verificați și pe site-ul companiei mamă – am constatat că o cursă care apărea pe Paleologos nu exista, de fapt, pe site-ul operatorului. Toate biletele de feribot au fost ”on-deck”, biletele la navele rapide sunt mai scumpe decât cele la un feribot obișnuit.

Insulele grecești

Transport pe insule

Pe toate insulele există autobuze, biletul costă între 1,8 Euro și 2,3 sau mai mult, în funcție de insulă și de destinație. Cu toate acestea, este mult mai avantajos să închiriezi un scuter sau un ATV la fața locului – peste tot sunt magazine care închiriază așa ceva, un astfel de mijloc de transport îți oferă o mare mobilitate. Eu nu am carnet, așa că varianta asta a căzut. Nu pot să spun că i-am simțit chiar așa de tare lipsa – acolo unde nu exista mijloc de transport am compensat cu…cele două picioare.

Pick-up din port

Cam toate hotelurile oferă și pick-up gratuit din port, chiar dacă acesta se află la 5 minute distanță de hotel. Singurele excepții întâlnite de mine au fost în cazul acelor hoteluri aflat la ceva distanță de port, ca în Folegandros, unde Chora e în vârf de deal, la 3-4 km de port și a trebuit să aștept, seara, autobuzul. Dar în general hotelurile oferă pick-up gratuit și e bine să întrebați de asta, dacă nu scrie pe site.

Mâncare

Un fel principal de mâncare costă de la 8-9 euro în sus la o tavernă, varianta mai ieftină fiind omniprezentul gyros (un fel de kebab), care costă 2,5 Euro.

Vremea

Am fost în insule în luna septembrie, când insulele se golesc (mai puțin Mykonos și Santorini, unde am găsit puhoi de lume și atunci), temperaturile sunt ceva mai mici, plajele mai pustii, apa caldă și bună de bălăceală, și unele hoteluri și restaurante se închid. La final de septembrie începe să bată un vânt nervos care îți strică cheful de stat la plajă, dar în rest vremea este bună. Am prins ploaie o singură dată, în Santorini, și toată lumea se extaziase că a plouat, ultima dată când se întâmplase minunea asta fusese prin aprilie.

GSP și hartă offline

Înainte de a pleca în Grecia mi-am descărcat harta țării pe telefon. Chiar dacă Grecia nu e Maroc și nu riști să te rătăcești prea tare, mie mi-au fost utile harta offline și GPS-ul, m-am plimbat mult pe jos și am fost uimită să constat că apar pe hartă tot felul de drumeaguri neamenajate. De asemenea, pe multe insule nu există străzi și numere, adresa unor hoteluri fiind Insula cutărică, Grecia. Mai găsește ceva în cazul ăsta!

Insulele grecești

Greve

Cât am fost în insule am prins o grevă a personalului navigant care, cu puțin nenoroc, mi-ar fi dat toate planurile peste cap. Greva a ținut 3 zile și majoritatea curselor au fost anulate. Cum eu aveam două bilete în decurs de trei zile, eram direct interesată să nu rămân blocată pe undeva. În cele din urmă mi-am prelungit șederea pe Naxos, iar de pe Ios am prins ultimul feribot de la răsăritul soarelui (până nu m-am urcat pe vas n-am fost sigură că mai pleacă barca aia!).

Economia

E prima dată când, în străinătate fiind, m-au întrebat localnicii cum merge economia în România, ”merge bine?”. Citisem la un moment dat niște relatări din Grecia ale altor călători care povesteau cât de puțin li se rupe grecilor de criză, dar uite că nu e chiar așa.

Religia și familia

Sunt principalele valori în Grecia și nu spun eu asta, ci alții care trăiesc acolo. Dacă vi se pare exagerat gestul de a-ți face cruce când treci pe lângă o biserică, atunci în Grecia o să vă iasă pe nas! Sunt biserici peste tot, chiar și în mijlocul pustietății, și nu de puține ori am văzut câte un șofer de autobuz făcându-și cruce, m-am uitat în jur și nu era nimic, m-am mai uitat o dată și am zărit o mică, dar foooarte mică bisericuță la 1-2 kilometri depărtare, pe un deal! Altfel, grecii sunt și catolici, nu numai ortodocși, moștenire de la venețienii care și-au lăsat urmele peste tot.

Cât să stai pe o insule?

Cât vrei tu! Eu am stat cam două zile pe fiecare insulă, mai puțin pe Naxos unde am stat trei. Pentru mine două zile au fost suficiente, insulele sunt mici și peste tot în jur erau atâtea insule care așteptau să fie vizitate, încât nu m-a lăsat inima să nu merg și-acolo!

4 comentarii

Paul 6 ianuarie 2017 - 8:09 AM

am gasit… arata intr-un mare fel…se poate face baie la final se septembrie?

Răspunde
Anca 6 ianuarie 2017 - 8:15 AM

Da, in insulele Ciclade sau alte insule mai la sud. Nu stiu daca e valabil si pentru insula Thasos sau zona de nord.

Răspunde
karina 28 iulie 2018 - 2:28 PM

cu cât timp înainte de plecarea feribotului ți se permite îmbarcarea (minimul)?

Răspunde
Anca 28 iulie 2018 - 4:26 PM

La feriboturile care fac legătura între insule îmbarcarea durează puțin: 5-10 minute e debarcarea pasagerilor (dacă e cazul), apoi te lasă să urci; feriboturile nu staționează mult în porturi, opresc în mai multe de pe traseu.

Răspunde

Lasă un comentariu