Buget belgian

Belgia mi se pare o destinație perfectă pentru un city break – biletele de avion nu sunt deloc scumpe dacă se zboară cu Blue sau Wizz (de fiecare dată am plătit în jur de 200 / 250 lei pentru un bilet dus-întors), dar e de preferat să mergi cu Blue Air care aterizează pe aeroportul din Bruxelles, nu pe Charleroi, ca Wizz.

Ce îmi place în Belgia e că au reducerile de weekend de 50% la biletele de tren și poți face excursii de o zi din Bruxelles în toată țara, care și așa nu e foarte mare. Poți merge chiar mai departe, fie cu trenul în Olanda, Franța, Luxembourg, fie cu avionul (Jetairfly sau Ryanair) în nordul Africii sau la Atena, ca să menționez doar câteva posibile destinații.

În ceea ce privește cazarea, în Bruxelles ofertele sunt mai multe și ieftine decât dacă alegeți să stați într-unul din orașele mai mici. Eu am stat la un hostel / hotel în Bruxelles Ixelles (15 Euro / noapte, pat în cameră cu 4 paturi; avantaje: foarte ieftin și relativ curat; dezavantaje: la mama naibii față de centru, fără mic dejun inclus – care era 15 Euro, cât tariful pe o noapte -, baia era la etajul 1 și eu stăteam la 3, etc.; dar când călătoresc cu un buget amărât nu prea fac nazuri).

CHELTUIELI TRANSPORT SUMA
Bilet autocar dus-întors Charleroi – Luxembourg 29 Euro
Bilet autobuz aeroport Charleroi – gară Charleroi 3 Euro
Bilet tren Charleroi – Bruxelles 8.6 Euro
Bilet tren dus-întors Bruxelles – Leuven 5.6 Euro
Bilet autobuz din Ixelles până la Bruxelles Central 2 Euro
Bilet tren Bruxelles – aeroport 5.2 Euro
TOTAL 53.4 Euro

Mâncarea: frites, frites, frites; pentru simandicoși – sandviciuri baghetă cu brânză brie sau asemenea; desert: ciocolată belgiană, gaufre, eu zic că toate astea-s de ajuns chiar și pentru cel mai pretențios gurmand.

Belgia valonă versus Belgia flamandă: imediat ce ieși pe ușa aeroportului din Charleroi te lovește un miros proaspăt de balegă. Vaci, aici? te întrebi cu inocență. Ooo, da, și încă ce de vaci! Albe, bej, maro, cu sau fără picățele. Vaci și brazi și pășuni pentru vaci, cam asta găsești în Belgia valonă. A, și plăcuțe bilingve, care nu se mai regăsesc deloc în Belgia flamandă. Încearcă acolo să pricepi ceva din indicatoarele afișate peste tot!

În nord – șes, în sud – dealuri. La 10 seara era lumină afară de mă tot întrebam ce se întâmplă, a uitat cineva să stingă lumina? Una peste alta Belgia (și mai extins Benelux) e o destinație care n-ar trebui ocolită de nimeni.

Așa că mergeți acolo, e ieftin, e bun și e colea, la două ore jumate de București 😊

  1. In mare parte ai dreptate. Acuma vara soarele apune pe la ora 9 seara, si mai e lumina pana aproape de 10. Dar iarna :(, la 4 e deja intuneric, si se face lumina dupa 8 dimineata.

    N-as recomanda trenul intre Bru si Lux. De la aeroport pana la Lux se fac intre 3:30-4h (schimbat la Bru Central + timp de asteptare). Si nu exista decat un tren/h, in anumite intervale (cine pleaca spre tara din Bru dimineata cu Tarom-ul de 10:20 vine cu trenul in seara dinainte, ca la 4-5 dimineata nu-i nici un tren). Mai degraba se poate inchiria o masina (sunt cam 220km, in medie 2h), cred ca se gasesc si sub 50E/zi.

    Data viitoare poti sa treci si prin Namur si Dinant :). A da, si e un mare castel la Bouillon (si imediat peste granita in Fr e Sedan, tot imens), vezi linkul.

    1. Aaa, Mihai… daca la 4 se intuneca nu mai e asa distractiv. Acum ca zici de tren imi dau seama ca nici n-am luat in considerare varianta asta pentru Lux. La Namur m-am gandit si eu, de Dinant nu stiu nimic, trebuie sa cercetez sa vad daca mi-ar placea 🙂 Ma uit acusi si la linkul tau, mersi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *