Buget pentru Anglia

Anglia e o destinație cam scumpă, și ce dacă, am fost și-o să mai merg, indiferent dacă e „anul Olimpiadei”, când se presupune că nu te poți apropia de Londra fără un buget serios, sau nu. Uneori e mai bine să nu mergi pe presupuneri și să îți cauți singur cazare, s-ar putea să ai surprize și să găsești prețuri mai mici decât te așteptai. Trei zile în Anglia în perioada Paștelui ortodox au costat, fără cheltuielile cu mâncarea, 180 de lire.

Buget

CHELTUIALĂ PREȚ ÎN LIRE
Bilet de avion 75,25 lire
Cazare 2 nopți 20 lire
Bilet autocar Luton-Oxford 10 lire
Bilet autocar Oxford-Londra 15 lire
Bilet tren Londra-Bath 15 lire
Bilet tren Bath-Londra 15 lire
Bilet intrare Roman Bath 12.25 lire
Transfer Londra-Luton 10.5 lire
Bilet metrou Londra 1 zi 7 lire
TOTAL 180 lire

Cazarea

Prima surpriză a fost cazarea. Îmi amintesc perfect că acum aproape 2 ani, când am petrecut un weekend la Londra, am plătit pe o noapte de cazare la un hostel de lângă catedrala Sf. Paul 20 și ceva de lire, iar acum vreo 3 ani tot atât undeva lângă Victoria Station. Probabil între timp s-au mai deschis niște hosteluri căci de data asta am plătit, spre uimirea mea, 20 de lire pentru 2 nopți la un hostel din Bloomsbury. Jumătate de preț față de acum câțiva ani mi s-a părut incredibil, mai ales pentru o zonă centrală (am mers pe jos până la Waterloo Bridge și pe malul Tamisei până la London Eye).

Am stat, deci, la Generator Hostel London, adresa 37 Tavistock Place, Russell Square, Bloomsbury, un hostel aflat într-o clădire uriașă, spre deosebire de chichinețele în care stătusem până atunci. Probabil fusese cămin studențesc înainte, părea proiectat pentru așa ceva. Condițiile sunt bune, ți se dă un card de acces, iar noaptea, după o anumită oră, intrarea principală se închide și afară rămân niște „îndrumători” din ăștia precum controlorii de trafic de la noi care îți arată intrarea secundară. N-am înțeles de ce aveau angajați care stăteau toată noapte prin curte pentru asta. Micul dejun nu era inclus, iar internetul era cu plată, dar acum ce mai poți să zici, la prețul ăsta? Este foarte aproape de metrou – stațiile Russell Square‎ și Euston Square‎, ceea ce prinde bine dacă ai trenuri de luat dimineața.

Biletul de avion

Am zburat cu Blue Air, pe aeroportul din Luton. Biletul cumpărat în luna octombrie pentru luna aprilie a costat, cu toate taxele, 402 lei. Dacă vă pregătiți călătoria din timp puteți găsi și prețuri mai bune. Transferul Luton – Victoria Station din Londra (cu easyBus, National Express sau Green Line) costă de la 10 lire în sus, biletele fiind mai ieftine cumpărate online decât la fața locului, de la șofer.

Londra-Oxford cu autocarul

Oxford se găsește la 1 ½ – 2 ore de Londra. Dacă nu sunteți cu mașina puteți ajunge acolo cu autocarele National Express care au ca punct de plecare Victoria Station din Londra (plus alte stații de pe traseu), dar și aeroportul Luton, pentru cei care vor să meargă direct de la aeroport. Prețul unui bilet este de 10 – 15 lire, în funcție de punctul de plecare și data la care vă cumpărați biletul online. Biletul este fie livrat pe email și trebuie tipărit, fie se ridică de la unul din birourile National Express – de exemplu pentru returul din Oxford a trebuit să îmi ridic biletul de la ei, pe baza chitanței primite pe email. La Oxford se poate ajunge și cu trenul, din gara Paddington din Londra, uneori biletele sunt chiar mai ieftine cumpărate din timp (4 lire, cel mai mic preț).

Londra-Bath cu trenul

Din gara Paddington din Londra se ajunge cu trenul în 1 ½ ore, biletul costă 9.50 lire sau mai mult, în funcție de data la care se cumpără biletul. Eu am plătit 15 lire pentru un bilet luat cu 2 săptămâni înainte de plecare. Se poate ajunge în Bath și cu autocarul, prețul e o idee mai ieftin, dar durata drumului este de 3 ore.

Metroul londonez

Prima dată când am fost la Londra am fost șocată să aflu că o călătorie cu metroul costă 2 lire pentru Zona 1. Mi s-a părut enorm. Acum costă 4,30 lire. În condițiile astea nu merită să-ți cumperi o singură călătorie, e mult mai avantajos să ai Oyster card sau un abonament de o zi, care costă 7 lire.

Altfel metroul londonez m-a enervat îngrozitor: au o grămadă de linii și, dacă nu ești obișnuit cu ele, te uiți minute în șir pe hărțile respective până te dumirești. În plus au un sistem extrem de sucit care plasează peronul aceleiași linii, dar în direcție opusă, în cu totul altă parte decât te-ai aștepta. Sunt așa numitele North Bank sau South Bank și singurele indicatoare care să te ajute să le dibui sunt niște săgețele de-a lungul pereților, acolo unde în mod normal nici nu te uiți. Eu am întrebat un londonez cum să ajung pe peronul de care aveam nevoie, nu m-am descurcat singură.

Mâncarea

Găsești orice pe acolo, dar eu nu mai fac greșeală să cumpăr chestii tradiționale englezești. Am luat haggis, că deh, n-am vrut să fiu snoabă și să nu încerc ceva tradițional. Nu l-am putut mânca, a trebuit să îl arunc – este un fel de caltaboș în sânge, rău la gust și cam tare care se prepară din organe de oaie. Mai târziu mi-am adus că anul trecut, când am fost în Irlanda, am încercat haggis și acolo și nici atunci nu mi-a plăcut. Nu știu de ce nu mă învăț minte…

Turiștii

Anul ăsta am observat foarte mulți australieni veniți pentru cel puțin jumătate de an să viziteze Europa. Asta mi-a amintit de o fată cu care am stat în cameră acum vreo 2 ani – a fost uimită să afle că venisem la Londra doar pentru weekend, ea era din Argentina și un drum Buenos Aires – Londra nu era chiar de ici, de colo.

N-o să mă apuc să vă învăț cum să călătoriți, nu toată lumea stă la hostel și mănâncă din supermarket, pentru o bună parte dintre oameni vacanțele presupun și un anumit grad de confort pe care numai hotelurile și restaurantele ți le pot oferi. Dar dacă ăsta e un aspect mai puțin important pentru voi – puneți pe hârtie cât v-ar costa și vedeți dacă se încadrează în bugetul vostru. Vacanțele scurte pot fi mai accesibile decât s-ar crede.

  1. Ai mare dreptate cu vacantele scurte. 3 zile sunt suficiente sa bati in lung si-n lat un oras, chiar si doua, atat timp cat sunt apropiate.
    Primavara trecuta am fost in Belgia pentru patru zile, timp in care am vizitat patru orase: Brugges, Gent, Antwerp si Bruxelles (Charleroi nu-l pun la socoteala). Pentru bugetul pe care l-am avut la dispozitie (care includea mancare din supermarket, vizitat doua-trei obiective mai importante) si ritmul pe care l-am avut, perioada respectiva a fost suficienta. Mie mi-a placut, insa celelalte persoane au fost nemultumite ca "am fost pe fuga" in loc sa avem timp (si bani) sa ne trezim mai tarziu, sa ne oprim din ora in ora la terase.
    Din pacate, este dificil sa gasesti parteneri de calatorie care sa aiba acelasi stil "turistic" ca al tau, mai ales cand esti genul care se duce intr-un loc strain sa vada, sa cunoasca, sa ia pulsul lucrurilor si nu sa bea, sa manance si sa leneveasca. Pentru ca, daca ar fi preferat a doua varianta, ar fi ales all inclusive in Bulgaria/Turcia.

    Da, stiu, mai exista si varianta de a calatori singur. DIn pacate, pentru mine a expirat timpul in care as fi putut face asta (si, evident, nu am facut-o)

  2. Ai dreptate Anca… desigur, depinde de fiecare ce-si doreste de la o mini-vacanta, sa-i spun, dar daca nu vrei lux, cred ca nu e chiar imposibil de ajuns intr-un loc. Nici chiar in Londra cea scumpa…

  3. Ancule, am lipsit cam mult de la tine de pe moșie și acum să nu te mai recunosc după scris. 🙂

    cred că ajung și eu în Londra la sfârșit de iunie și recunosc că făceam parte dintre oamenii care cred că Londra e scumpă. deci nu-i chiar așa.

  4. oh, dar ce spui tu aici sunt veşti minunate! am fost la londra acum câţiva ani buni (2008 parcă) şi credeam că n-o să mai îndrăznesc vreodată. dar ceea ce ai povestit tu mă face să reconsider!
    hostelurile erau groaznic de scumpe şi proaste, mâncarea la supermarket e super ok dar mai există varianta "fastfood de cartier"- poate nu sună bine, dar noi ne-am împrietenit cu un indian care vindea fish&chips în colţul străzii şi am avut numai de câştigat – sfaturi, tipsuri, porţii generoase de mâncare 😉 din lipsă de timp am omis muzeele. probabil o să le iau cu asalt cândva. şi oxford sună bine. londra are un aer inconfundabil, extrem de relaxat…

    1. Cat, eu eram mereu pe fuga, de asta preferam sa “rezolv” totul intr-un supermarket. Plus ca descoperisem niste deserturi “chocolate sundance” si nu le gaseam decat in magazin 🙂

      Muzeele, cand am fost eu prima data, acum vreo 3 ani, erau gratuite, mai putin ala al figurilor de ceara, care nici nu ma interesa si era super-scump.

  5. Foarte util articolul tau! Ce bine era daca l-ai fi scris anul trecut prin octombrie :)). Dar, lasa, o sa ma inspir de aici data viitoare cand mai vizitez Londra!

    1. In anii trecuti nu prea scriam despre cheltuieli, dar se pare ca sunt utile informatiile astea, mai ales celor care nu au fost niciodata intr-un loc si se tem sa mearga pe motivul ca “este prea scump”.

  6. Citind articolul tau, mi-am adus aminte de calatoria mea in Londra… Eram studenta Erasmus in Franta, am gasit o oferta la Easy Jet , asa ca nu puteam rata;).. Si noi am gasit cazare tot la 10 euro (cei drept era un hostel intr-un peco), dar in zona 2, ne-am luat bagaj la cala ca sa avem loc pentru mancare si dozele de suc; am cumparat mancarea din Lidl si am luat indeajuns incat din Londra nu ne-am luat decat apa; am comandat de pe internet bilete la Muzeul Madame Tussaud – era mai ieftin si nu am stat la coada-, precum si cardul London Pass, pe care am dat 80 de euro si la finalul calatoriei am constatat ca daca nu il aveam trebuia sa scoatem din buzunare 150 de lire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *