Brăila, România Brăila, România

Brăila interbelică

Brăila: un oraș surprinzător de frumos, cu multe case monumente istorice, cu străzi late și alei verzi în mijlocul lor (Grădina Publică), cu un cartier de case în fosta cetate a Brăilei și cu o faleză verde și liniștită pe malul Dunării.

Brăila azi

La noi la Brăila, la tanti Elvira, ușor se câștigă lira. Să dai miarul, deschizi buzunarul, așa e la noi la Brăila. Femeia muncește, bărbatul plătește, așa e la noi la Brăila.

Orașul, cu străzile sale înguste și clădirile istorice, m-a luat un pic prin surprindere. E un oraș mic, dar cochet, cu clădiri cu stiluri arhitecturale diferite:

  • Arhitectura Barocă și Renascentistă. Multe dintre clădirile istorice au influențe baroce și renascentiste: ornamente bogate, arcade și detalii arhitecturale elaborate.
  • Arhitectura Neoclasică. Clădirile din secolul al XIX-lea se remarcă prin simetrie, coloane și elemente decorative inspirate din Grecia și Roma antice.
  • Arhitectura Art Nouveau. În perioada de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, stilul Art Nouveau a câștigat popularitate: elemente organice și curbe decorative în designul arhitectural.
  • Arhitectura Interbelică. După Primul Război Mondial, în perioada interbelică, au fost construite clădiri moderne cu influențe ale stilului Art Deco și ale arhitecturii funcționaliste: linii geometrice clare, ornamente simplificate și utilizarea materialelor moderne.
  • Arhitectura Socialistă: monumentalitate și simetrie.

Mă plimbam prin Brăila de câteva ore când am ajuns aproape de port și un localnic, probabil nevorbit de atâta stat în casă, a început să-mi povestească despre locurile de vizitat în oraș, despre Strada Neagră, unde erau prostituatele frumoase, și Strada Roșie, unde erau cele urâte.

Despre strada albastră și cea verde, tot cu bordeluri, despre Casa cu Stafii și Piața Poligonului, probabil cel mai frumos loc din Brăila, și strada Republicii, acum Mihai Eminescu, o stradă pietonală cu case interbelice, pustie în vreme de coronavirus.

O mulțime de locuri de explorat, poate la vară, când ar merge un borș de pește și o plimbare cu barca pe Dunăre.

Ce mai poți vedea în apropiere: Galați, așezările rupestre din Munții Buzăului.

Brăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, RomâniaBrăila, România

  1. Mulțumesc mult pentru aceste fotografii! În copilărie petreceam o parte din vacanță pe-aici (bunica mea încă locuiește în Brăila), dar n-am mai vizitat orașul de ceva vreme și îmi era dor să văd cum e 🙂

  2. Dupa ce am citit articolul asta , am reusit si noi sa ajungem de Rusalii la Braila.Foarte frumos centrul vechi, multe case vechi, pacat ca unele sunt parasite sau distruse de timp.Seamana cu orase din Bulgaria in urma cu vreo 10 ani, parca te intorci in timp.

  3. Bună seara,
    Am avut ceva timp liber și am „răsfoit ” puțin blogul tău și am avut plăcută surpriză să văd că ai vizitat Brăila. Este orașul meu natal pe care nu l-am mai văzut de ceva timp.
    La următoarea vizită să încerci covrigii cu Chefir si plăcintele cu brânză sau mere.
    Este o locație pe colț între Bulevardul Independenței și Str.Mihai Eminescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *