Bojentsi, un sat-muzeu în aer liber

Bojentsi, un sat-muzeu în aer liber

by Anca @ 1001 călătorii
991 views

La mică distanță de Tryavna se găsește satul Bojentsi, care te impresionează cu casele sale bine conservate din epoca renașterii bulgare. Se spune că satul a fost fondat de o femeie de viță nobilă din Veliko Târnovo care s-a refugiat aici în timpul incursiunilor otomanilor. Pe femeie o chema Bozhana, de unde și numele satului. În timp s-au mutat aici mai mulți oameni înstăriți, care și-au construit case cu două-trei nivele, case care s-au păstrat foarte bine și au ca element specific, printre altele, acoperișul de ardezie care le proteja de incendiile puse de turci.

Foarte multe nu sunt de făcut în Bojentsi – în centrul satului sunt mai multe mehane care au și meniuri în limba română și la care se acceptă și plata cu cardul (o problemă prin alte părți ale Bulgariei), mai sunt câteva magazine cu suveniruri, dar mult mai puține decât în Tryavna, de unde și dezamăgirea unor vizitatori care ajung la Bojentsi, că nu sunt foarte multe de făcut pe acolo. E adevărat, Bojentsi trebuie descoperit la pas, casele sunt împrăștiate pe dealuri, iar locuințele fiind majoritatea locuințe private trebuie să te mulțumești să le admiri de la distanță, dar asta nu le fură din farmec, dimpotrivă, Bojentsi e un loc încântător și merită vizitat.

Câteva case au fost transformate în muzeu, precum casa Babei Rayna pe care eu nu am găsit-o deschisă, iar undeva pe dealul pe care se află biserica am văzut un indicator către Tryavna, înțeleg că sunt și trasee pe acolo pentru cei care rămân mai mult în zonă.

Lucruri utile: aflați mai multe informații pe site-ul dedicat satului Bojentsi.

Bojentsi01.JPGBojentsi02.JPGBojentsi03.JPGBojentsi04.JPGBojentsi05.JPGBojentsi06.JPGBojentsi07.JPGBojentsi08.JPGBojentsi09.JPGBojentsi10.JPGBojentsi11.JPGBojentsi12.JPGBojentsi13.JPGBojentsi14.JPGBojentsi15.JPGBojentsi16.JPGBojentsi17.JPGBojentsi18.JPGBojentsi19.JPGBojentsi20.JPGBojentsi21.JPGBojentsi22.JPGBojentsi23.JPGBojentsi24.JPGBojentsi25.JPG

2 comentarii
3

2 comentarii

Mihaela Herbei 26 noiembrie 2018 - 4:32 pm

Frumoase mai sunt satele cu case bătrânești. Păcat ca la noi sunt pe cale de disparitie.
Spor la colindat prin lume.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 26 noiembrie 2018 - 7:11 pm

Mulțumesc 😛

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: