Bogotá, capitala Columbiei, e o destinație completă în America de Sud, cu cartiere chic și mâncare foarte bună, muntele Monserrate la peste 3000 metri, muzee, oameni prietenoși, muzică bună și cafea excelentă, vreme constantă tot anul și o grămadă de locuri de vizitat în jur, de la orășele coloniale la drumeții prin munții de lângă Bogotá.
După 6 luni de la prima vizită în Columbia, m-am întors în America de Sud pentru o vizită de 10 zile în Bogotá. ”Ce îmi place cel mai mult în Columbia?”, am fost întrebată, și mereu mi-a fost greu să numesc un singur lucru.
Bogotá e un oraș dezvoltat din America de Sud, are avantajul de a fi geografic mai aproape de America de Nord și e un hub de transport în zonă. Aeroportul e mare și modern, Uber e foarte popular, sunt cartiere de afaceri cu blocuri turn și cartiere rezidențiale cu case elegante din cărămidă – dacă stai mai mult pe acolo o să fii surprins că Bogotá nu mai e demult stereotipul pe care ni-l imaginăm de acasă, e un oraș vibrant prin care te poți plimba fără grijă, dar cu multe straturi sociale, de la sărăcie extremă la oameni care trăiesc la standardele din SUA.
Sumar
Plaza Bolívar
În ziua în care am aterizat în Bogotá m-am dus iute în Plaza Bolívar, locul în care la prima vizită m-am simțit ca și cum de abia atunci ajunsesem în America de Sud. Plaza Bolívar e un loc tipic sud american, cu mulți vânzători ambulanți, lame plimbate pentru poze cu turiștii, copii cu baloane și turnurile catedralei acoperite de nori.
Bogotá are o temperatură constantă de 18C – așa a fost în februarie 2021, așa a fost și în august 2021. Diferența o fac micile schimbări de la o oră la alta: ieși din casă și e cam rece și plouă 2-3 minute, apoi iese soarele și pare așa de cald încât stai în tricou, apoi apar alți nori și e iar rece.
În ultima zi am trecut din nou prin piață, doar ca să stau nițel și să-mi odihnesc ochii. O doamnă mai cerșetoare a venit și a scos din geantă niște poezii scrise de ea pe niște hârtiuțe – era unica ei sursă de venit, așa că am acceptat una și i-am dat niște bănuți, fusese o conversație plăcută: ”de ce nu zâmbești?” (voiam să-i spun că sunt obosită, dar mi-am dat seama că e doar o scuză care ar trebui îngropată).
Acesta e universul din Bogotá: un oraș cosmopolit, care de multe ori îți lasă impresia că e un oraș european, dar cu multe straturi sociale: sărăcie, dar și blocuri luxoase de locuințe, mâncare fast food de 4-5 lei meniul și restaurante sofisticate, autobuze moderne, dar și oameni care urinează pe stradă.
Însă dincolo de toate astea, unul din lucrurile care îmi plac la Columbia și care nu se regăsește în orice țară din America Latină, e amabilitatea oamenilor. Orice interacțiune, fie că e vorba de o vânzătoare într-un magazin sau un om de pe stradă, e marcată de multe zâmbete și amabilitate. Columbienii au multe formule de politețe și vorbind mereu așa te simți și tu un om mai bun și începi să zâmbești mai des.
Citește și: Lacul Guatavita și legenda lui El Dorado
Monserrate
Mai vizitasem Monserrate și în februarie, e unul din principalele obiective turistice din Bogotá, dar atunci am fost un pic afectată de prima mea întâlnire cu răul de altitudine (Bogotá e la 2.640 metri, Monserrate la 3152 metri, iar Guadalupe, care se poate vizita doar cu mașina, la 3.260 metri) și am coborât tot cu telefericul.
De data asta am urcat până în vârf, am luat masa acolo – chicherone con papas (jumări cu cartofi, ceva tipic colombiano) și am coborât pe traseul pietonal.
Sunt mulți oameni care urcă până la Monserrate pe traseul ăsta, dar e destul de solicitant și nu vă recomand să faceți asta dacă nu sunteți obișnuit cu astfel de altitudini. La vizita asta nu prea am avut simptome, căci petrecusem destul timp în Peru la înălțimi și mai mari.
Ceea ce nu bănuiam e cât de frumos e traseul ăsta din Monserrate până în oraș: sunt multe scări cu puncte de belvedere, așa că m-am oprit de nenumărate ori doar ca să privesc orașul. Am prins și o zi extrem de frumoasă, cu mult soare, așa că a fost o încântare să fiu acolo.
Citește și: Sus pe munte în Villa de Leyva
Candelaria
Zona mea preferată din Bogotá rămâne Candelaria, partea veche o orașului care în weekend e un loc hippie și animat, cu mulți bogotani ieșiți la plimbare, o grămadă de cafenele și restaurante care te ademenesc să le treci pragul, dar și muzee de tot felul.
În Candelaria totul e colorat și încântător, dar trebuie să nu uiți că ești în Columbia și e preferabil să ai grijă de lucrurile tale. Am stat în Candelaria în ambele mele vizite acolo și noaptea se încuia bine ușa de intrare, ”for security reasons”. În afară de asta, Bogotá e un oraș prin care te poți plimba singur(ă) fără teamă, atâta vreme cât nu te duci prin cine știe ce periferie dubioasă unde n-ai ce să cauți.
Citește și: Zipaquirá, excursie de o zi lângă Bogotá
Muzeul Quinta de Bolívar
Sunt multe muzee în Columbia, gratuite sau cu prețuri modice. Dacă vizitați Monserrate, înainte sau după vizita acolo vă puteți opri la Muzeul Quinta de Bolívar, reședința ocazională a lui Liberator Simon Bolivar, un loc încântător, cu o grădină umbroasă.
Lucruri utile: intrarea costă 3.000 COP.
Citește și: Barichara, cel mai frumos pueblo din Columbia
Muzeul Botero
Tot în Candelaria este Muzeul Botero, în aceeași incintă cu Muzeul Casa de Moneda, ambele se vizitează gratuit. Botero e un artist din Medellin, celebru pentru personajele lui planturoase, ușor de recunoscut. Botero încă trăiește, are 89 de ani și locuiește prin New York, Paris și Toscana 😊
Lucruri utile: intrarea este gratuită
Citește și: Santa Fe de Antioquia, un orășel liniștit de lângă Medellín
Muzeul Colonial
Aproape de Plaza Bolívar este Muzeul Colonial, într-o clădire elegantă în care mai multe opere de artă spun povestea colonizării Noii Granada, cum s-a numit inițial Columbia, dar și povestea colonizării Americii.
E o poveste fascinantă, dacă stai să te gândești: o mână de spanioli au reușit să colonizeze un continent, să îi convertească la catolicism pe localnici și să impună o nouă limbă – spaniola, în ciuda faptului că America de Sud avea propriile populații indigene cu propriile limbi și culturi.
În Columbia cultura indigenă cea mai avansată la vremea colonizării era populația muisca – urmașii lor trăiesc și acum în zona de lângă Guatavita.
Lucruri utile: intrarea costă 4.000 COP.
Citește și: Ceva frumos, de prin Columbia: Piedra del Peñol & Guatapé
Flee market în Usaquén
Usaquén e în partea de nord a orașului și e cunoscut pentru un târg de weekend care atrage multă lume din zonă. E un loc fain pentru o plimbare de weekend, cu multe cafenele și restaurante, dar și un pavilion unde poți adopta un animăluț de casă 😊
Zona T – Andino Mall
La vreo doi kilometri de Usuque este Zona T, ceva mai posh, cu magazine cu branduri scumpe. Andino Mall e principalul centru comercial de acolo, iar dacă o iei pe străzile din jur e plin de magazine, oameni la plimbare și clădiri de birouri.
E cea mai scumpă zonă din Bogotá și locul de vizitat dacă vrei să faci cumpărături – Columbia are prețuri mai mici decât alte țări din America Latină, dar depinde și ce cumperi, unele produse au prețuri similare cu cele din România, altele probabil sunt mai ieftine.
Citește și: Viața adevărată din Medellin
Unde poți lucra remote în Bogotá
Bogotá are foarte multe huburi de coworking și mai multe modele de spații flexibile, de la coworkinguri foarte mari, precum Tinkko, care ocupă o clădire întreagă cu 7 etaje, până la huburi de cartier care au cafenea + coworking.
E o piață ceva mai dezvoltată decât în România, unde conceptul ăsta e încă ceva nou și sunt mai degrabă coworkinguri clasice. Acolo oamenii își iau laptopul și se duc să lucreze dintr-o cafenea de lângă casă, de exemplu, doar ca să mai schimbe peisajul.
Coworkingurile de cartier, precum Workzone, sunt fără membership, poți lucra gratuit din cafenea (plătești doar consumația) sau închiriezi un spațiu cu ora, dacă vrei să ai liniște sau ai întâlniri.
Citește și: Cartagena de Indias, splendoare colonială
Unde să mănânci în Bogotá
În Columbia mâncarea e foarte foarte bună (!) și Bogotá are o mulțime de restaurante cu mâncare tipic columbiană, peruană, mexicană sau mixtă. Am mâncat în mai multe locuri recomandate chiar de columbieni, dar și în locuri mai puțin pretențioase.
Crepes & Waffles e un lanț de restaurante foarte popular în Columbia, specializat în mâncărurile care îi dau și numele. Totul a fost bun acolo, de la o supă cremă de broccoli, la clătita cu ciuperci și sparanghel sau mini-înghețata de ciocolată. Waffles sunt foarte bune și ele (yam!)
Masa e alt lanț de restaurante specializate în salate și sandvișuri. În Columbia salatele sunt uriașe, cu tot felul de legume și semințe sau cereale precum quinoa.
În Candelaria am mâncat cazuela de mariscos (o mâncare cu fructe de mare) la Puerta de La Tradición. Alături e alt restaurant bun, La Puerta Falsa.
Dacă vreți o experiență cu totul deosebită, mergeți la restaurantul Andrés D.C.– e cel mai celebru restaurant din Bogotá, cu mâncare tipic columbiană.
Ce îi face faimoși de peste 10 de zile e conceptul restaurantului pe patru etaje, fiecare cu o temă: etajul 1 e Infernul, al doilea e Purgatoriul, apoi urmează Pământul și Paradisul. Atenția la detalii e impresionantă, de la cănile în care îți aduc băutura până la toate decorurile din interior.
Am mâncat arepas și patacones cu diverse salsa – inițial mă gândeam ce e așa special la arepa, e doar o turtiță din mălai alb? Dar trebuie să recunosc că a fost foarte bun totul!
Dacă ajungeeți pe acolo încercați lulazo, o băutură din fructul lulo, un pic alcoolizată. Mie mi-au adus o cană cât o halbă și era atât de delicios totul, ca o cremă rece, groasă, încât a fost unul din cele mai bune chestii încercate în ultima vreme.
La Andrés sunt și concerte și mici spectacole, de exemplu dacă e ziua ta sau un eveniment special, vin niște fete la masa ta și-ți cântă și fac un mic show 😊
Citește și: Cât costă să stai o lună în Columbia?
Cafeaua columbiană, cea mai bună cafea din lume
Ah, dacă vii în Columbia trebuie musai să încerci diverse varietăți de cafea! Eu nu mai beau cafea zilnic de multă vreme, dar cât am stat în Bogotá am luat la rând și cafenelele.
În Candelaria sunt multe cafenele boutique, cu cafea artizanală din diverse regiuni ale țării. M-am oprit la De Una Travel doar pentru că aveau măsuțe afară și era așa de frumos totul încât trebuia musai să mă opresc. Am cumpărat și o ”tarta” și m-a amuzat că înainte de a mi-o aduce, fetele de acolo s-au oprit să îi facă și ele o poză 😊
În Usaquén m-am oprit la Café Quindío, tot cu cafea columbiană. Majoritatea cafenelelor, fie mari sau mici, au și cafea boabe de vânzare, din diverse regiuni ale țării.
Juan Valdez e un fel de Starbucks local, dar numai cu cafea columbiană – sunt multe cafenele Juan Valdez prin tot orașul, unele mai simple, doar cu spațiu de cafenea, altele, precum Juan Valdez Origen, din Calle 70, are și o zonă de lucru – îți poți aduce laptopul și să lucrezi de acolo.
Eu aveam un Juan Valdez la câteva minute de hotel, așa că dimineața dădeam o fugă până acolo să îmi iau o cafea bună. O cafea extra grande cu lapte costă 6 lei.
Unde să te cazezi în Bogotá
Am stat în Candelaria, la Hotel City Bog Candelaria, un aparthotel doar cu studiouri de închiriat. Am avut un mic apartament cu bucătărie și baie, dar cu vedere spre curtea interioară – cele cu vedere spre oraș costau cu 200.000 – 400.000 COP mai mult.
E o locație foarte bună dacă vrei să stai în Candelaria, la două minute de Parque de Los Periodistas, cu un Juan Valdez la 3 minute și multe supermarketuri în jur. Mai multe linii de autobuz opresc în apropiere, în stațiile Agua sau Universidades. La parter e o spălătorie care în 3-4 ore îți dă hainele curate și uscate: pentru 2.5 kg de haine am plătit 5.000 COP (5.5 lei), probabil cel mai mic preț plătit vreodată. Cazarea la Hotel City Bog Candelaria a costat 765 de lei pentru 9 nopți.
Transportul în Bogotá
În Bogotá poți merge cu autobuzul, cu Uber sau cu taxiuri oficiale. De la aeroport am luat un Uber, mai convenabil decât să caut autobuzul și să merg pe jos prin ploaie – de la aeroport până în Candelaria am plătit 26 de lei.
În rest am folosit o combinație de Uber + autobuze. Uber ca să merg într-un loc în care nu mai fusesem până atunci, iar la întoarcere luam autobuzul până acasă.
Poți vedea cursele de autobuz în Google Maps (sistemul e integrat cu Google și îți spune exact ce mașină să iei și de unde) sau în aplicația Moovit, foarte populară în America de Sud, care îți spune exact ce autobuz să iei, de unde, cât costă și îți arată traseul pe hartă. Am folosit Moovit și în Peru, e foarte util.
Pentru autobuz ai nevoie de o cartelă care costă 6.000 COP, se emite în stațiile Transmilenio și tot acolo le poți încărca. Autobuzele sunt moderne și circulă frecvent, iar o călătorie costă aproximativ 2.300 COP (2.5 lei).
Uber e accesibil ca preț, dar depinde de oră, dacă nimerești o perioadă de vârf, cum e la prânz, prețul se poate dubla-tripla. În general am plătit 11-25 de lei pentru un drum din Candelaria până în Zona T, pentru că multe locuri pe care le-am vizita erau acolo, în apropiere de Andino Mall.
În Bogotá am aflat care e diferența dintre carrera și calle: carrera sunt străzile lungi, paralele cu muntele, iar calle sunt străzile perpendiculare care le intersectează.
Plata cu cardul, ATM-uri
Poți plăti cu cardul în magazinele mai mari, la supermarket, cafenele precum Juan Valdez și la restaurant. În localurile mai mici se acceptă doar cash, așa că trebuie să ai și așa ceva la tine. Majoritatea ATM-urile au comision de retragere (precum cel de la aeroport). În oraș am scos bani de la Davivienda fără comision și am citit că mai sunt câteva bănci care nu te taxează. Ăsta e doar comisionul băncilor din Columbia, desigur că banca din România îți mai ia niște bani pentru retrageri sau conversie valutară, asta dacă nu folosești un card Revolut.
Vremea în Bogotá
În Bogotá sunt în jur de 18C constant, trebuie să ai o jachetă la tine, nu merge să umbli în rochițe și doar când e soare la prânz poți sta în tricou.
Condiții de călătorie
În momentul de față nu există restricții de intrare în Columbia – nu se cere test PCR sau dovadă de vaccinare, intrarea e liberă, trebuie doar să completezi Check Mig Form și să ai pașaport valabil minim 6 luni.
2 comentarii
Bună, Intenționăm să mergem la sfârșitul anului în Columbia. Ne-au inspirat și postările tale, pentru care te felicit! Te rog sa-mi spui dacă se poate închiria o mașină pe baza permisului de conducere românesc. Mulțumesc mult.
Bună, eu n-am carnet de șofer, așa că nu știu nimic despre regulile din alte țări pentru închirierea unei mașini. Dar agențiile care închiriază îți pot spune exact care sunt condițiile. Călătorie frumoasă acolo 🙂