Cum cumperi bilet transsiberian Cum cumperi bilet transsiberian

Cât costă un bilet la transsiberian

Îmi doresc de mai multă vreme să merg într-o zi cu transsiberianul – deși mi-ar fi plăcut la nebunie să fac asta cât de curând, nu cred că se va întâmpla anul acesta și posibil nici anul viitor, din motive destul de obiective și personale. Dar știți cum e: never say never și dacă tot mi-am făcut o schiță a unei astfel de călătorii o împărtășesc și cu voi, poate vă ajută în planurile voastre.

Rutele transsiberianului

Sunt mai multe variante de transsiberian: cel clasic, de la Moscova la Vladivostok, și cele asiatice care o cotesc la un moment spre China (Trans Manchurian) sau spre Mongolia (Trans Mongolian). Calea ferată transsiberiană este singura care circulă pe teritoriul unei singure țări – Rusia – și la care se pot cumpăra bilete online, de pe site-ul RZD. La celelalte trasee internaționale biletele se pot cumpăra numai printr-o agenție sau direct din Rusia, dacă sunteți deja acolo, deși e preferabil să vă luați biletele din timp, căci se vând destul de repede.

Tipuri de tren pe ruta transsiberian

Pe ruta Moscova – Vladivostok circulă două tipuri de tren: unele mai rapide care fac tot traseul în 6 zile și unul mai lent (trenul 100) care face 7 zile de la Moscova la Vladivostok. Cel mai lent este, desigur, și mai ieftin. Cât despre clasele de confort de pe trenurile rusești există 3 clase, nu două, ca la noi: clasa I (spalny vagon), clasa a doua (kupé), clasa a treia (platskartny). Vagonul platskartny este un vagon deschis, fără compartimente – am mers cu așa ceva acum câțiva ani, de la Moscova la Sankt Petersburg, și vara trecută, prin Caucaz.

Cum îți cumperi bilet online

Dar cum putem călători cu transsiberianul? Păi destul de simplu: dacă nu vreți să vă bateți capul cu rezervări online puteți apela la o agenție specializată în așa ceva, cum este realrussia.co.uk, recomandată de cei de la seat61.com. Atenție, prețurile pot fi foarte diferite și destul de piperate în funcție de clasa la care urmează să călătoriți și de ce mai este inclus în pachet (mese zilnice, opriri, etc.). Pentru cei care vor să călătorească precum localnicii – la kupé sau platskartny vagon, se pot cumpăra bilete direct pe rzd.ru.

Mai nou site-ul RZD are și o variantă în limba engleză care nu exista pe vremea când m-am chinuit eu să-mi cumpăr bilet Moscova – Sankt Petersburg. Ca să vă cumpărați bilet trebuie să vă faceți întâi un cont, achitați biletul online, iar pe email veți primi o chitanță cu care trebuie să vă ridicați biletul de la o gară din Rusia (trebuie să aveți și pașaportul la voi, iar numele de pe acea chitanță și pașaport trebuie să coincidă). De asemenea, nu se pot căuta trenuri decât cu 3 luni în avans, nu mai mult.

Să zicem că ne interesează un bilet Moscova – Vladivostok pentru luna februarie (trenurile transsiberiene pleacă din Moscova joia). În caz că vreți un bilet dus-întors, bifați și căsuța respectivă:

Cum cumperi bilet transsiberian

Am găsit câteva trenuri la care se afișează și prețurile. Pentru a înțelege ce înseamnă terminologia RZD, reserved seat = platskartny (clasa a treia), compartment = kupé (clasa a doua), luxury = spalny vagon (clasa I). Cel mai ieftin bilet costă 7336 ruble (adică aproximativ 98 Eur sau 440 lei), pleacă pe 5 februarie din Moscova și ajunge pe 11 februarie la Vladivostok după o călătorie neîntreruptă de 163 ore și 42 de minute 😊

Cum cumperi bilet transsiberian

După ce vă alegeți clasa ajungeți la pasul următor unde trebuie să vă alegeți locul. ”Lower” înseamnă patul de jos, ”upper” este patul de sus unde trebuie să vă cocoțați singuri. Dacă aveți probleme de…agilitate, alegeți patul de jos, este mai comod (dar și un pic mai scump).

Cum cumperi bilet transsiberian

Pentru a continua rezervarea va fi nevoie să vă logați sau să vă creați un cont. Ulterior vi se vor cere datele din pașaport, patul pe care îl preferați (sus sau jos) și tipul de compartiment. Nu uitați să bifați căsuța ”Pay for bed clothes”, altfel o să rămâneți tot drumul fără cearșafuri și pătură, cum am pățit eu când am mers la Sankt Petersburg! Dacă nu vreți asigurare, debifați căsuța respectivă.

Transsiberian.jpg

Cât costă un bilet la transsiberian

La final vi se confirmă prețul care este 7,336.9 ruble, adică sub 100 euro pentru un bilet Moscova – Vladivostok, un preț aș zice eu decent având în vedere durata călătoriei, în nici un caz nu este nevoie de o avere pentru asta. Pe o cursă similară, dar la trenul mai rapid (care face ”doar” 143 ore și 20 de minute) un bilet la clasa a doua (compartment) costă 18,745.6 ruble, adică 250 Euro, iar la clasa I (luxury) costă 34,946.9 ruble, adică în jur de 465 Euro.

Cum cumperi bilet transsiberian

    1. Eu ma gandeam la un dus fara opriri si la un retur cu opriri. Dar iti trebuie si ceva timp, doar mersul cu trenul (cu sau fara opriri) iti ia vreo 2 saptamani.

  1. Woaw, nu m-as fi gândit că poți ajunge cu doar 100 eur la celălalt capăt la Rusiei. Asta da aventură. Ar fi interesant un drum cu opriri pe parcurs, plus legătura spre Japonia, după care Thailand&Loas&Cambodia, Malaezia, Indo, și de ce nu China.

    N-am fost niciodată în Asia, dar anul viitor aș vrea să fac un tur de vreo 3-4 luni.

  2. Ar fi o varianta sa faci traseul cu opriri si apoi sa iei avionul Vladivostok-Moscova sau chiar Vladivostok-Moscova-Kiev sau Odessa. Biletul costa sub 200 de euro, ceea ce e infim pentru un zbor intercontinental. Insa daca vrei sa zbori la intors pana pe un aeroport de pe teritoriul UE, costurile cresc substantial. Eu zic ca, daca la dus il faci cu opriri si e interesant, la intoarcere probabil simti ca nu mai ajungi in cele 6-7 zile pe tren pana la Moscova si apoi pana la Bucuresti.

    1. ”Problema” e ca mi-as dori sa fac si traseul intreg fara opriri, adica sa vad cum este sa mergi 6-7 zile non-stop cu trenul, insa asta depinde si de cat timp liber as avea. M-am gandit si la varianta cu zborul, care e mai convenabila din punct de vedere al timpului.

  3. Salut,

    Eu cred ca o iau razna dupa 6 zile de taca-taca. Chiar si cu opriri.

    Acu vreo 2 saptamani piratii vacantelor au avut o alerta despre o calatorie de genul asta. Traseul propus e Moscow (RU) – Irkutsk (RU) – Ulan Bator (MN) – Beijing (CN) si cica faci 7 nopti in tren, insa pt Februarie pretul doar pt biletul de tren (clasa a 2-a/coupe de 4 persoane) este de 579EUR!

    Versiunile mai scumpe ofera si cazare/zboruri si asistenta pt vize (pana la ~1560 pt 17 zile).

    Google Translate ca e in olandeza… Oferta originala e pe Groupon versiunea olandeza.
    http://www.vakantiepiraten.nl/vakanties/transsiberie-express-unieke-17-daagse-treinreis-door-rusland-mongolie-en-china-met-overnachtingen-in-de-trein-vanaf-euro579

    1. Au vagon restaurant pe astfel de trenuri, iar in statiile in care se sta mult ori poti cumpara ceva din gara, ori de la babushcile care vand mancare pasagerilor.

  4. Corect, trebuie sa traiasca si agentia, dupa ce zici tu oricum nu poti sa il cumperi online. Dar si traseul e altul, poate nu ajunge chiar la 100EUR cum ai gasit tu spre Vladivostok (sunt cam 8-9000km de parcurs).

    1. 100 de euro e la clasa a treia la trenul mai lent, la clasa a doua e 250 Euro si daca il faci cu intreruperi probabil e un pic mai mare pretul, n-am verificat pe bucatele.

  5. ciao.
    de vreo doua luni am inceput sa ma pregatesc/sa ma organizez pentru calatoria asta… planul meu e sa merg cu trenul timisoara-bucuresti-moscova, 2-3 zile la hostel apoi varianta "kupe" de la moscova la IrkutsK, 3zile la hostel plus ceva ture pe langa baikal. bus sau tren pana la ulanbator, avion spre beijing, 3zile plimbareli si avion inapoi probabil spre kiew…

    eu chiar am luat legatura cu cei de la real russia. foarte amabili si promti. mi-a raspuns chiar o fata in ramaneste… dar preturile lor sunt mai mult decat piperate… mai ales in contextul devalorizarii acceletare a rublei…
    ______________________________________
    Vezi preturile bieltelor mai jos:

    Moscow-Irkutsk

    070Ч

    13 Aug 15 la 13:05

    17 Aug 15 la 08:28

    clasa a II-a fara masa: £255.00 de persoana
    clasa a II-a cu masa (5 la numar): £275.00 de persoana

    Irkutsk-Ulan Bator

    362Ы

    20 Aug 15 la 22:02

    22 Aug 15 la 05:40

    are doar clasa a II-a: £140.00 de persoana

    Pentru orice intrebari, nu ezita sa ma contactezi.
    __________________________________________

    bugetul aprox fara mancare si alte cele :1000 euro ! +50 euro viza rus + 30 euro invitatia pentru viza (cam toate hostelurile mai rasarite pot trimite o invitatie si un vaucer valabile la ambasada)

    IMPORTANT: pana la 31.12.2015 mongolia nu ne cere viza iar beijingul are politica de 72 ore tranzit IN ORAS fara viza… cu conditia sa aterizeri si sa decolezi de pe acelasi aeroport din beijing

  6. Acum 3 luni am platit 550 euro din moscow pana in beijing dar m am oprit in Irkutsk si in Ulan Bataar. Biletul moscova-irkutsk din gara, restul Real Russia

  7. Am verificat acum email urile Anca…Irkutsk-Ulaanbataar 129£ si Ulaanbataar-Beijing 122£…dar din UB pana Beijing poti sa mergi cu trenuri locale…trebuie doar sa schimbi la granita…e ridicol de ieftin

  8. Buna
    Cum crezi ca se procedeaza cu viza pentru o calatorie cu trenul? Spuneai ca viza pentru Rusia nu este cu 2 intrari … deci nu poti merge pana in Coreea sau Japonia si dupa sa te intorci pe acelasi drum ?
    Coreea de nord nu te tenteaza?

    1. Ba da, exista vize pentru Rusia cu doua intrari si chiar cu intrari multiple, vezi aici detalii. In Coreea de Nord nu se poate merge decat cu o excursie organizata, momentan nu ma tenteaza foarte tare, sunt alte tari in care imi doresc mai mult sa ajung 🙂

  9. Eu am mers aproape nonstop pe ruta Cracovia-Bratislava-Budapesta-Bucuresti, 4 trenuri in 26 de ore cu cate 1-2 ore transfer intre ele, iar prin Ardeal simteam ca nu mai ajung odata. Am o vaga impresie ca peisajul devine repetitiv si ca te saturi doar sa stai la geam, vrei sa si cobori in vreo gara, eventual sa-ti iei de mancare, etc. Plus ca, banuiesc ca ti-ar parea rau apoi sa treci prin diverse orase fara sa le vezi.In 3 saptamani de concediu eu zic ca ar fi timp si de opriri si urcat in alt tren, nu cred ca doar Transsiberianul trece pe linia aia ci sunt si trenuri locale, iar cu avionul esti apoi intr-o zi la Moscova. Eventual, daca ai buget, poti lua inca un avion inapoi la Bucuresti.

    1. Am mers 2 zile cu trenul de la Bucuresti la Moscova si nu m-am plictisit, in schimb ma plictisesc 3 ore cu trenul de la Bucuresti la Brasov. Chestie de perceptie. Prin Rusia peisajul e foarte monoton, nu prea ai ce sa vezi pe geam, dar iti gasesti alte ocupatii, vorbesti cu rusii (mai mult prin semne, in cazul meu), citesti, mananci si… trece timpul.

  10. Pot sa spun ca dupa 4 zile de mers din Moscova pana in Irkutsk am fost foarte trist cand m am dat jos din tren….poti sa legi foarte usor prietenii, timpul zboara….plus ca era toamna si copacii erau frumos colorati deci nu te plictisesti daca te uiti pe geam…plus ca nu e vorba de destinatie, gandeste-te la cei care traiesc pe ISS 🙂

  11. Intamplator…sau nu, o calatorie cu transiberianul este de mult timp si pe "bucket-list"-ul meu, Este o experienta in sine si din ce am observat din investigatiile mele de pe net(asa am ajuns si aici pe blog:) ) – una cu o popularitate in continua crestere…in ciuda situatiei politice tensionate actuale. Ma gandeam ca daca sunt si alti cititori interesati am putea sa ne organizam intr-un mic grup…si daca(cand) o fi sa fie ma ofer cu placere sa fiu traducator :).

  12. Buna tuturor…numele meu este Alin si sunt din Timisoara…si as dori si eu poate anul viitor sa fac o chestie de genul asta…dar nu as dori sa merg singur…eventual cum zicea cineva mai sus…sa ne strangem un grup si sa mergem…ar fi interesant..

    1. buna ma numesc Fabiola sunt din Timisoara 🙂 si pe mine m-ar interesa:) Moscova-Lacul Baikal-Mongolia 🙂 …Dc va strangeti,as fi interesata

  13. Salutare! Voi pleca din Bucuresți spre Beijing via Moscova, Ulaanbaatar, opriri intermediare, în jur de 10-15 august. Intenționează cineva să meargă în aceeași perioadă? Mi-ar face plăcere să călătoresc cu un tovarăș de drum. Studiez în Beijing așa că îi pot prezenta orașul ca un localnic și pot oferi cazare câteva zile.

    1. Buna seara, Doresc daca se poate sa purtam o discutie pentru o calatorie ca cea propusa de tine . Astept un semn. Noapte buna.

    1. Mda, văd că nu le merge site-ul, dar nu prea am găsit alte informații despre vreo ”înmormântare”. Mai caut 🤨

      Later edit: RZD nu e mort.

  14. Bună, din păcate nici acum nu merge RZD.
    Pare foarte interesant articolul și călătoria.
    Eu vreau sa merg pe un traseu și mai lung: cu trenul pana în Tailanda. Dar acum studiez opțiunile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *