În scurta mea călătorie prin Țara Bascilor mi-am stabilit reședința în Bilbao, principalul oraș al regiunii. Este o localitate liniștită, ceea ce este ironic, având în vedere istoria sa destul de agitată – ultimele atacuri teroriste comise de ETA au avut loc prin 2010, adică acum șase ani.
Însă nu ai bănui nimic de genul ăsta, plimbându-te pe malul râului Nervion, cu ochii după silueta metalică a Muzeului Guggenheim: cât am stat acolo m-am temut mai mult de ploaie decât de atacuri teroriste.
Bilbao
Bascii își numesc țara Euskadi, iar teritoriul locuit de ei se întinde în Spania și în Franța. Vorbesc o limbă ciudată, cu multe x-uri care se citesc „ci” când sunt după un t, și peste tot în Țara Bascilor am văzut indicatoare bilingve, cu fraze care sună cam așa:
„Oinezkoek izango dute lehentasuna” („Pietonii au prioritate”)
Pe stradă, însă, n-am auzit decât spaniola și, ocazional, alte limbi străine, căci mai erau turiști, dar nu exagerat de mulți. Am fost acolo în noiembrie, totuși.
Muzeul Guggenheim
Principalul obiectiv turistic din Bilbao este Muzeul Guggenheim. E o construcție bizară, ca o pasăre metalică înfoiată, proiectată de Frank Gehry și inaugurată în 1997. Mă așteptam să fiu mai impresionată de silueta futuristă a muzeului, dar n-a fost așa.
Nici clădirea nu mi s-a părut foarte mare, impresia păstrându-se și după vizitarea interiorului. După ce am văzut Centrul Heydar Aliyev proiectat de Zaha Hadid în Baku, e mai greu să mi se pară „Wow!” o construcție care are deja 20 de ani vechime.
La Guggenheim am văzut, totuși, câteva lucruri interesante, ca instalațiile lui Richard Serra, The Matter of Time, care constau în niște elipse care par că se prăbușesc peste tine sau, dimpotrivă, că se îndepărtează. Sunt uriașe și te poți plimba prin ele ca într-un film SF. Mi-au plăcut și lucrările lui Anselm Kiefer și expoziția temporară cu lucrările lui Francis Bacon.
Cum muzeul nu e foarte mare, nu îți ia mult timp să îl vizitezi. Nu uitați să luați ghidul audio, este inclus în prețul biletului – fără explicațiile din ghid e cam dificil să înțelegi unele exponate. E fain să vezi clădirea și din interior – are tot felul de unghiuri care se completează reciproc, la momentul inaugurării trebuie să fi fost ceva cu totul inovator.
Accesul și vizitarea: biletul de intrare costă 10 euro cumpărat online și 13 euro la fața locului.
Casco Viejo
Un alt loc de vizitat în Bilbao este cartierul Casco Viejo – se găsește la 30 de minute de mers pe jos de Muzeul Guggenheim. E înțesat de magazinașe și turiști care cască gura. În Casco Viejo se găsește și casa în care s-a născut Miguel Unamuno, dar n-am vizitat-o, nu sunt fan.
Mai sunt și alte locuri de văzut, dar nu mi-a ajuns timpul și nici nu m-am dat peste cap să văd tot – mi-ar fi plăcut să mă plimb pe Podul Vizcaya, e în Portugalete și se poate ajunge acolo cu metroul.
În schimb am preferat să mă rătăcesc în absolut fiecare seară în drum spre pensiune, cu tot cu GPS, să mă plimb prin magazine și să pierd vremea pe treptele dintr-o piațetă din Casco Viejo, cu un cornet cu cartofi prăjiți în mână. Deh, vacanță…
Bugetul unui city-break în Țara Bascilor
Cheltuială | Preț în euro |
---|---|
Bilet avion Ryanair București–Madrid | 62 euro |
Metrou aeroport–Madrid | 5 euro |
Cazare Madrid – Hostal Abaaly, 1 noapte | 20 euro |
Bilet autocar Madrid – Bilbao și retur | 32,6 euro |
Cazare Bilbao – Pension Vista Alegre, 3 nopți | 84 euro |
Bilet intrare Muzeul Guggenheim | 10 euro |
Două bilete autobuz Bilbao – Bakio și retur | 2,5 euro |
Bilet autocar Bilbao – San Sebastián și retur | 15 euro |
Metrou Madrid–aeroport | 5 euro |
TOTAL | 236 euro |
Biletul de avion
Am zburat cu Ryanair, biletul l-am cumpărat în iulie pentru luna noiembrie și a costat 62 de euro, fără bagaj de cală sau alte opțiuni. În ultimii ani, prețul unui bilet pentru Madrid a cam crescut și nu am mai găsit oferte așa bune, dar o dată cu venirea celor de la Ryanair lucrurile s-au mai schimbat. Cursa durează aproape 4 ore la dus și 3 ore și ceva la întoarcere.
Transfer aeroport
Am ales metroul, un bilet până în oraș costă 5 euro, e un preț special pentru cursa de aeroport și e bine să păstrezi biletul, pentru că va trebui să-l validezi și la ieșirea din metrou.
Cum ajungi la Bilbao
La Bilbao se ajunge din Madrid cu autocarele Alsa, drumul durează 4 ½ ore, iar Bilbao – San Sebastián o oră.
Cazare Bilbao
Am stat o noapte în Madrid (avionul aterizează seara) la Hostal Abaaly, o cameră costă 19 euro, dar trebuie să plătești separat prosopul (1 euro). E un hostel / pensiune la doi pași de Plaza Mayor, adică chiar în buricul târgului, dar mi s-a părut destul de gălăgioasă clădirea.
În Bilbao am stat la Pension Vista Alegre, 84 de euro pentru 3 nopți, pensiunea e într-un apartament într-o clădire „burgheză”, în zona centrală a orașului, de acolo până la Muzeul Guggenheim se fac 10 minute pe jos.
Mâncare locală în Țara Bascilor
În Țara Bascilor se face o specialitate de brânză maturată sau semi-maturată care seamănă cu brânza maturată Horezu, de la noi, motiv pentru care brânza noastră se exportă cu succes în Spania.
Am luat și eu o roată d’asta de 500 de grame, a fost în jur de 7–8 euro, merge bine cu un vin Rioja, care se produce tot în nordul Spaniei. La aeroport, roata de brânză a ieșit în evidență la scanarea bagajului, dar nu a fost nicio problemă să trec cu ea 🙂
De asemenea, dacă ajungeți în Madrid și treceți prin Plaza Mayor, la Cafetería Magerit au niște sandvișuri cu calamari prăjiți, calamarii sunt fragezi și buni, iar sandvișul costă 2,9 euro.
Tot în Madrid, lângă stația de metrou Sol, pasteleria La Mallorquina are toate bunătățile dulci pe care le poți găsi în Spania – dimineața devreme poți intra să îți iei ceva dulce și o cafea, dar după prânz încolo e omor, nu mai ai loc să arunci un ac, e plin de turiști. Neapărat să intrați și în magazinele care vând specialități din carne, pentru un tapas sau un suvenir afumat. Doamne, că bine mai e în Spania!
Cele mai populare preparate locale din Țara Bascilor:
– Pintxos – gustări servite pe pâine, similare cu tapas, dar mai sofisticate. Se găsesc în orice bar basc.
– Bacalao al pil-pil – cod gătit cu usturoi și ulei de măsline într-un sos emulsificat natural.
– Marmitako – o tocană de ton cu cartofi, ceapă și ardei.
– Tarta de queso vasca – celebra prăjitură cu brânză în stil basc, cremoasă și caramelizată la exterior.
– Txakoli – un vin alb ușor acid, specific regiunii.
Recomand barurile tradiționale din Plaza Nueva, unde poți face un tur de pintxos și vin 🍷. Prețurile sunt decente, iar atmosfera – foarte locală.
🗺️ Harta cu locurile vizitate în Țara Bascilor
📍 Bilbao – orașul de bază al excursiei
📍 San Juan de Gaztelugatxe – spectaculosul loc de pelerinaj de pe stâncă
📍 San Sebastián – oraș elegant pe coastă, cu plaje și gastronomie de top
📍 Madrid – punct de sosire și plecare
📍 Bakio – punctul de plecare pentru urcarea spre Gaztelugatxe
📍 Portugalete – orașul unde se află Podul Vizcaya
Google Maps:
🗺️ Vezi harta excursiei în Țara Bascilor
Vremea Țara Bascilor
În zonele de pe coastă din Țara Bascilor plouă frecvent, luați-vă la voi o umbrelă sau o pelerină, nu faceți ca mine, care aveam și una, și alta acasă, dar am plecat ca o floare și a trebuit să cumpăr de la chinezi.
Cam asta a fost cu Țara Bascilor, nu știu dacă o să mai ajung vreodată pe acolo, dar în Spania sigur vreau să mai ajung!
2 comentarii
Bine ai revenit.Fotografiile sunt, ca intotdeauna extraordinare.Multumesc pentru ca le impartasesti.Succes in continuare.
Multumesc, Ana 🙂