Sumar
Bhubaneswar
”Hurry, the lady wants to leave!” Am mai fost în locuri în care clienților le sunt oferite cele mai bune servicii – Japonia este un astfel de loc, politețea lor atinge perfecțiunea, însă oricine te servește acolo este egalul tău. În India am simțit pentru prima dată ce înseamnă să fii servit și, în același timp, să fii urcat pe un piedestal doar pentru că ai bani să plătești niște servicii.
E foarte ușor să devii arogant acolo: ești alb, ai un nivel de trai mult peste cel obișnuit din India și te-ai născut cu diverse avantaje doar datorită unui accident geografic. ”Hurry, the lady wants to leave!”, îl zorește șeful pe unul dintre angajați doar pentru că am cerut o Cola și eram pe picior de plecare.
De la Chennai la Bhubaneswar am schimbat două avioane: ajunsesem în Odisha, statul din estul Indiei. Pe tot drumul de la aeroport din cinci în cinci metri era câte un panou cu chipul unui indian cu părul alb, prim-ministrul din India. ”Cutărică Primărică, te iubim!” Cred că nimerisem în plină campanie electorală sau în Bhubaneswar se practica din greu cultul personalității.
Shanti Stupa de la Dhauligiri
Bhubaneswar este important pentru că aici Ashoka și-a scris edictele pe o stâncă. Ashoka a fost un împărat indian care a trecut la budism, așa că în Dhauligiri, în afară de edictele lui Ashoka, se găsește și o stupă budistă.
Am luat o ricșă până acolo și, după ce am ieșit din oraș, care e la fel de poluat ca toate orașele indiene, am simțit pentru prima dată un miros nou, care îmi lipsise în toate acele săptămâni: cel al naturii, al florilor și vegetației curate. E mult verde în Bhubaneswar, iar de sus, de la stupa budistă, priveliștea e minunată.
Templele lui Shiva
Cel mai important templu din Bhubaneswar este Templul Lingaraja, cel mai vechi din oraș, construit în stilul Kalinga. Turnul principal are 55 de metri înălțime, dar eu nu am apucat să văd nimic, nu m-au lăsat să intru. ”For hindus only” și asta a fost tot. Am plecat spre lacul pe care îl zărisem de pe drum și acolo am dat peste multe alte temple mai mici abandonate. Dacă templul principal mi-a fost refuzat, cele mici au fost doar ale mele.
Peșterile Udayagiri și Khandagiri
Peșterile au servit drept adăpost pentru călugării jainiști în timpul domniei regelui Kharavela și sunt săpate în două dealuri care stau față în față: după primul deal poți urca pe al doilea pentru a schimba perspectiva.
Mai văzusem maimuțe prin India, dar la peșterile Udayagiri și Khandagiri erau nenumărate! Și atât de răsfățate și arogante! Toată lumea se îngrămădea să cumpere conuri cu arahide pentru maimuțe, iar maimuțele erau prea sătule de atâta atenție și leneveau pe câte o stâncă. Maimuțele, stăpânele lumii.
2 comentarii
Tocmai ce ne-am cumparat si noi bilete pentru India! Abia asteptam toamna aceasta..sper sa fie mai racoare pentru ca nu prea ne impacam cu caldura in general.
Bravo! Există soluții și pentru căldură, atunci când te bucuri să fii undeva 🙂