Acasă » Barichara, cel mai frumos pueblo din Columbia

Barichara, cel mai frumos pueblo din Columbia

by Anca

Nu spun eu asta, o spune toată lumea, inclusiv columbienii 😊 Și pe bună dreptate, e senzațional! E un exces de frumusețe pe fiecare străduță, în fiecare casă, la fiecare punct panoramic încât îl adori instantaneu. Flori peste tot, fațade colorate, case impecabil îngrijite, străzi liniștite și frumusețe… frumusețe peste tot! Am fost de două ori acolo, atât de mult mi-a plăcut 😀

Barichara, el pueblo más lindo de Colombia

Am călătorit o zi întreagă prin Columbia ca să pot vizita orașul ăsta. După ce mi-am stabilit reședința în San Gil, a doua zi m-am dus la autogara mică (terminalito) și am luat autobuzul pentru Barichara. Circulă frecvent, cam la fiecare 30 de minute, așa că nu contează programul. Din San Gil ajungi acolo cam în 40 de minute, prin niște peisaje frumoase, cu dealuri și ferme prospere.

Nu știu dacă așa e de obicei la Baricahara, dar după-masa în timpul săptămânii și în timpul pandemiei străzile sunt foarte liniștite și pustii. Dacă în San Gil mă asurzeau camioanele de pe șosea, aici păsărele ciripeau prin copaci și am văzut un singur cuplu de turiști făcând poze.

Barichara e un oraș colonial spaniol păstrat impecabil ca acum 300 de ani. Nu doar centrul este așa, ci tot orașul, inclusiv la periferie casele sunt mai frumoase decât ce vezi de obicei prin Columbia. Se vede că e un loc iubit de localnici, nu sunt gunoaie nicăieri, nu e nimic dubios ca să te simți cât de puțin în nesiguranță, doar străzi pietruite, mici magazine și restaurante și multe locuințe încărcate de flori. Localnicii te salută cu ”Buenas” și îți zâmbesc, parcă ești într-o poveste păstrată într-o capsulă a timpului.

Ce poți să faci în Barichara? Să te plimbi peste tot, să explorezi fiecare colțișor și să te bucuri că ești acolo!

Barichara01.jpgBarichara02.jpgBarichara03.jpgBarichara04.jpgBarichara05.jpgBarichara06.jpgBarichara07.jpgBarichara08.jpgBarichara09.jpgBarichara10.jpgBarichara11.jpgBarichara12.jpgBarichara13.jpgBarichara14.jpgBarichara15.jpgBarichara16.jpgBarichara17.jpgBarichara18.jpgBarichara19.jpgBarichara20.jpgBarichara21.jpgBarichara23.jpgBarichara24.jpgBarichara25.jpgBarichara26.jpgBarichara27.jpgBarichara28.jpgBarichara29.jpgBarichara30.jpgBarichara31.jpgBarichara32.jpgBarichara33.jpgBarichara34.jpgBarichara35.jpgBarichara36.jpgBarichara37.jpgBarichara38.jpgBarichara39.jpgBarichara40.jpgBarichara41.jpgBarichara42.jpgBarichara43.jpgBarichara44.jpgBarichara45.jpgBarichara54.jpgBarichara55.jpgBarichara56.jpg

Bioparque Móncora

De parcă toate astea nu erau de ajuns, Barichara e plasată într-un decor spectaculos, pe un deal, înconjurat de văi și de munți. Sunt multe puncte de belvedere peste tot, chiar și un bio parc la marginea orașului, cu bănci de pe care poți privi apusul și copaci cu plăcuțe cu numele lor. Localnicii se plimbă pe acolo cu cățeii și poți merge până în capătul dealului, ca să privești valea care se întinde la picioarele tale.

Doamne, cât mi-a plăcut acolo! Atât de mult încât am mai venit o dată 😛

Barichara46.jpgBarichara47.jpgBarichara48.jpgBarichara49.jpgBarichara50.jpgBarichara51.jpgBarichara52.jpgBarichara53.jpg

Camino Real Barichara – Guane

În 1864 Geo von Lengerke, un inginer fugit din Germania în Columbia după ce a ucis un bărbat într-un duel, s-a stabilit în regiunea Santander și s-a apucat de negoț. După ce a câștigat mai multe licitații cu statul, a reconstruit vechile drumuri de piatră pentru propriul interes comercial. A folosit munca a sute de prizonieri furnizați chiar de către stat și a inaugurat drumurile de piatră pe care a transportat pânze din Londra, veselă din Franța, oglinzi din Veneția, chiar și un pian care a călătorit de la portul din Hamburg până în munții din Santander.

Drumurile au fost redenumite cu numele său de familie și sunt acum circuite pentru turiști. Sunt între 800 și 1.300 de kilometri de drumuri Lengerke prin Santander, majoritatea într-o stare precară. Camino Real, care merge de la Barichara la Guane, a fost refăcut recent și e într-o stare foarte bună. A fost declarat Monument Național în 1977.

Am aflat de traseu la prima mea vizită în Barichara, dar n-am mai avut timp și pentru asta, așa că am revenit peste două zile ca să fac traseul de cinci kilometri până în satul Guane. E un traseu lejer care coboară dealul, o prin văi și peste dealuri, traversează ocazional șoseaua și trece pe lângă ferme răzlețe.

Nu am văzut deloc turiști pe traseu, doar câțiva localnici care se întorceau la casele lor, o tipă care făcea jogging și niște capre. Deși am fost singură pe acolo, nu m-am simțit în nesiguranță, iar peisajele erau superbe, păcat că nu mi-am calculat timpul bine: aveam doar câteva ore de lumină după amiaza, insuficiente pentru un traseu de 5 km dus și întors, așa că pe la jumătatea drumului am decis să mă întorc, nu voiam să mă prindă înserarea acolo.

La întoarcere mi-a rămas un pic de timp pentru un alt apus în Barichara, înainte de a părăsi acest pueblo minunat.

Barichara57.jpgBarichara58.jpgBarichara59.jpgBarichara60.jpgBarichara61.jpgBarichara62.jpgBarichara63.jpgBarichara64.jpgBarichara65.jpg

Lucruri utile

Barichara e mai greu accesibilă decât alte orașe coloniale din Columbia, probabil de aceea e și mai puțin turistică. În timp ce Villa de Leyva geme de turiști sosiți din Bogotá, Barichara este izolată și probabil și asta a păstrat-o atât de bine.

Cum ajungi la Barichara: din Medellín trebuie să mergi la Bucaramanga și de acolo la San Gil. Drumul durează aproape 12 ore. Din San Gil biletul de autobuz până în Barichara costă 6.000 COP. Din Bogotá până în San Gil drumul durează vreo 7 ore.

S-ar putea să îți placă și

Leave a Comment