Bangkok, un lost in translation thailandez: Wat Phra și Palatul Regal, Lumpini, Jim Thompson, Wat Arun, Khlong Bang Luang, Wat Paknam Phasi Charoen, Phra Sumen, ICONSIAM, Khaosan, Terminal 21.
Ce poți vizita în Bangkok
Cross the boat!, îmi spune thailandeza amabilă de vizavi de mine, prin intermediul traducătorului Google. OK, îi răspund zâmbind. Probabil nu sunt foarte convingătoare, căci aplicația continuă să-mi dea indicații competente: Talk to the luggage! Take seat 57!
Sunt în unul din autobuzele AC (aer condiționat) din Bangkok și ca să pot plăti biletul trebuie să spun unde merg. Wat Arun! Brusc, taxatoarea este îngrijorată și-mi tot explică ceva. Eu nu sunt îngrijorată, căci GPS-ul îmi zice că merg bine, dar taxatoarea îmi face semne că trebuie să cobor și să merg în direcția opusă.
Începe o discuție lungă care la un moment dat angrenează jumătate din autobuz. Doamna din fața mea îmi vorbește prin Google, un domn din spatele meu, care știa ceva engleză, mă întreabă dacă n-am înțeles (And you don’t understand?, foarte util…), taxatoarea își zornăie cutia cu monede, un farang (străin) se bagă și el în vorbă și e singurul care până la urmă îi lămurește și pe ceilalți unde trebuie să cobor.
Nu înțeleg de ce atâta agitație, pot să cobor oriunde și să iau altceva. Singura problemă e că durează îngrozitor de mult! Am stat în afara zonei turistice și pentru unele locuri am făcut și două ore cu transportul în comun. Peste tot în oraș sunt tablouri cu regele și regina: în intersecții, pe case, pe pereții hotelurilor. Regele tânăr și serios în picioare, regele mai matur stând pe tron, regina singură sau împreună cu regele.
Tarabe cu mâncare, canale, feriboturi, șiraguri de flori galbene, însemne la metrou să cedezi locul călugărilor budiști, scriere thai din care nu înțeleg nimic și politețea incredibilă a oamenilor. Zâmbete și bunăvoință peste tot, de la cel mai umil vânzător până la angajații oficiali.
Wat Phra Kaew, Bangkok
Prima zi în Bangkok m-am dus să vizitez Wat Phra, cel mai sacru templu budist din Thailanda: acolo este Reclining Buddha, o statuie uriașă, lungită și acoperită cu aur, și temple cu decorațiuni bogate care te copleșesc.
Lucruri utile: biletul de intrare costă 200 baht (26 lei). Dacă ai umerii dezgoliți sau fuste/pantaloni scurți, primești niște baticuri să le acoperi.
Palatul Regal
Într-un ghid turistic despre Bangkok, nu poți ocoli Palatul Regal, aflat lângă Wat Phra: la intrare n-am mai primit o capă, ci a trebuit să-mi cumpăr un tricou pe care l-am îmbrăcat, căci aveam o rochie cu bretele.
Lucruri utile: biletul de intrare costă 500 baht (65 lei). La intrare se vând tricouri și pantaloni pentru turiștii cam dezbrăcați – un tricou costă 200 baht (26 lei).
Lumpini Park Bangkok
Lumpini, un parc central, înconjurat de blocuri înalte, dar destul de banal – în afară de un varan care mi-a făcut ochi dulci, n-am văzut altceva interesant.
Casa Muzeu Jim Thompson
Un loc foarte plăcut de vizitat în Bangkok, Thailanda, este Jim Thompson House Museum, casa unui om de afaceri american care s-a stabilit la Bangkok în secolul trecut. Tipul a dispărut undeva prin Malaezia, iar casa în stil thai a devenit muzeu.
Exteriorul se vizitează pe cont propriu, interiorul casei principale doar cu ghid. Am aflat că pragurile înalte dintre camere sunt specifice Thailandei și au rolul de a opri copiii mici să iasă din cameră și spiritele rele să intre. Ferestrele sunt mai late la bază, la fel și casa – este un stil specific țării, care conferă mai multă stabilitate.
Lucruri utile: biletul de intrare costă 200 baht (26 lei). Muzeul are și o cafenea și un magazin cu haine din mătase (Jim Thompson avea fabrici de mătase).
Wat Arun
Wat Arun e vizibil de pe malul râului Chao Phraya și are specific un turn (prang) foarte înalt și acoperit cu decorațiuni din porțelan.
Lucruri utile: intrarea este liberă.
Ce să faci în Bangkok: plimbare cu feribotul
Cel mai plăcut mod de a vedea Bangkok e cu feribotul: există și unele turistice, cu o platformă superioară, dar feriboturile normale au trasee mai lungi și poți vedea mai multe locuri. Feriboturile opresc ba pe un mal, ba pe altul, traversând râul în zig-zag.
Lucruri utile: biletul costă 30 baht (4 lei).
Comunitatea de pe canalul Khlong Bang Luang
Khlong Bang Luang e doar unul din canalele care străbat Bangkok: m-am plimbat puțin pe marginea canalelor, m-am oprit la un nene care apărea pe maps.me cu numele mango sticky rice 60 baht și chiar asta era specialitatea lui.
Am primit desertul, m-am uitat la peștii uriași care săreau din apă, la cele câteva bărci cu turiști care treceau pe canal și m-am bucurat că am venit pe jos, căci era mult mai frumos să hoinărești pe acolo.
Lucruri utile: am ajuns acolo cu metroul până la Bang Phai și după aceea am mers pe jos.
Wat Paknam Phasi Charoen
Wat Paknam Phasi Charoen e aproape de canalul Khlong Bang Luang, așa că l-am inclus în mini-excursia din aceeași zi. La Wat Paknam Phasi Charoen e un Buddha uriaș, cât o clădire.
Lucruri utile: intrarea este gratuită.
Phanfa Bridge-Pratu Nam
De la Phanfa Bridge pleacă un feribot care merge până la Pratu Nam; de acolo poți continua călătoria cu alt feribot sau să te întorci cu același.
E o ocazie să vezi micile comunități de pe malul canalului, oameni care trăiesc modest în mici căsuțe pe malul apei, în timp ce deasupra lor se înalță zgârie-norii din Bangkok.
Fortul Phra Sumen
De la podul Phanfa am mers pe jos, pe malul canalului, până la Fortul Phra Sumen. E o zonă drăguță și verde, cu câteva hosteluri și cafenele.
ICONSIAM
Tot auzisem de ICONSIAM ca de ceva deosebit, așa că m-am dus să văd ce e așa special acolo. ICONSIAM e un mall din Bangkok: la parter sunt zeci de tarabe cu mâncare, restaurante cu decoruri luxuriante și magazine de lux. Terasa are ieșire la râu și de acolo am luat alt feribot spre nordul orașului.
Khaosan
Cea mai turistică zonă de Bangkok și care mi-a plăcut cel mai puțin este Khaosan: mi-a amintit de Patong în Phuket, aceleași cafenele în care vezi farang tolăniți, fericiți că sunt în Thailanda, șoferi de tuktuk negociind vreo excursie cu străini abia sosiți și mult kitsch.
Are avantajul că, dacă vrei excursii organizate, Khaosan e una din zonele pentru care se oferă pick-up. Cum nu mi-a plăcut mai nimic pe acolo, am fotografiat doar mâncarea vietnameză de la un restaurant micuț.
Bangkok panorama: Terminal 21
Pentru o plimbare prin centrul de business și cumpărături din Bangkok, mergeți la Terminal 21. La ultimul etaj e o cafenea cu vedere panoramică.
Mâncare
Se mănâncă mult picant în Bangkok, așa că trebuie să ai grijă ce comanzi, să nu îți ia foc gura. Sunt multe cafenele drăguțe prin oraș, pretext să comand mango sticky rice de mai multe ori, căci nu se găsește peste tot. Favour Cafe e lângă Palatul Regal și, cum nu mai venea autobuzul, am negociat un tuktuk pentru 200 baht până la hotel. Mi s-a părut mie că șoferul a acceptat prea repede, săracul înțelesese 400 baht – a oftat puțin când i-am dat 200 😊.
Transport
În Bangkok, cel mai scump e cu BTS Skytrain: o călătorie costă 16-59 baht în funcție de distanță. Metroul e ceva mai ieftin, autobuzele AC costă în general 20 baht sau pe acolo, cele fără AC sunt 8-10 baht.
În autobuze și feribot, biletele se plătesc taxatorului – e bine să ai bani mărunți. Cum drumurile sunt lungi, m-am învățat minte să-mi iau și Kindle-ul la mine.
Cazare Bangkok
Bangkok cazare: Am stat la Pillow & Bread, un hostel cu coworking, unde pentru o cameră cu mic dejun inclus am plătit 2430 baht (317 lei) pentru 6 nopți.
E o afacere de familie și condițiile sunt bune, dar e cam departe de toate obiectivele turistice. Internet bun, camere curate, zonă sigură cu multe locuri în care poți mânca în jur, BTS la 5-10 minute și autobuze în jur, plus un cățel al casei care a ajuns la venerabila vârstă de 20 de ani și ofta mereu când nu își putea linge posteriorul 😊.
Care este cea mai bună zonă de cazare în Bangkok: alege între Sukhumvit (viață de noapte), Silom (business), Khao San Road (backpackeri), Siam (shopping).
București-Bangkok
Un zbor București – Bangkok costă de regulă peste 800 eur. Turkish Airlines și Qatar Airways au zboruri frecvente pe această rută.
Aeroport Bangkok: există două aeroporturi, Suvarnabhumi (BKK) și Bangkok Don Mueang (DMK), de pe ultimul operează de regulă AirAsia. Din București sunt multe zboruri către Bangkok sau Phuket.
Vremea Bangkok
Vremea în Bangkok e tropicală, cu temperaturi ridicate pe tot parcursul anului. Sezonul ploios e între iulie și octombrie. Cea mai bună perioadă pentru vizitare e între noiembrie și februarie.
Ce să vizitezi în Bangkok
În afara de locurile de mai sus, mai poți vizita Chatuchak Weekend Market, Erawan Shrine, Museum of Contemporary Art (MOCA), Golden Mount (Wat Saket), Bang Kachao, Train Night Market Ratchada, Sri Maha Mariamman Temple.
Ce am vizitat în Thailanda
- Cum vizitezi Thailanda în 2022
- Phuket, o săptămână în „sandbox-ul” thailandez
- Insulele miniaturale Khai
- Mi-am prelungit visa on arrival pentru Thailanda!
- O zi de splendoare: insulele Similan
- Kanchanaburi: cascadele de la Erawan și podul de pe râul Kwai
- Temple și Buddha în Ayutthaya
- Drumul spre nord trece prin Sukhothai
- Lampang, capitala templelor și a câinilor agresivi
- Chiang Mai: nordul meu cu temple și khao soi
- Prin munții Thailandei: Parcul Național Doi Inthanon
- Bonbon! În vizită la giganții blânzi din Thailanda
- Maya Bay și priveliști panoramice în Koh Phi Phi
- Zile lenevoase în Krabi
- Buget pentru o lună și jumătate de workation în Thailanda
- Patru luni prin Asia
Niciun comentariu