Banff: în mijlocul munților Stâncoși

Banff: în mijlocul munților Stâncoși

by Anca @ 1001 călătorii
769 views

Printre cele mai frumoase locuri pe care le are Canada se numără parcurile sale naționale, 47 cu totul, dar care nu acoperă decât 3% din suprafața totală a țării. Banff a fost primul parc național înființat în Canada și asta hăt demult, prin 1885, și a devenit repede una dintre cele mai populare destinații turistice din Canada, faimos pentru izvoarele sale termale.

Calgary – Banff

Banff e pe coasta de vest a Canadei, dar la ceva distanță de Vancouver: cu avionul faci în jur de o oră, iar cu mașina 10-12 ore, așa că nu prea rentează să iei un tur din Vancouver, cum mă gândeam inițial, efectiv pierzi prea mult timp pe drum. Am ales să iau avionul până în Calgary, iar de acolo autocarul (Greyhound) până în Banff. Dacă drumul cu avionul, deși extrem de matinal, a fost relativ ok, mi-a luat ceva timp să ajung de la aeroport în oraș, iar de acolo să dibuiesc autogara Greyhound care e pe la marginea orașului. La întoarcerea din Banff am aflat că tramvaiul / trenul ușor care străbate centrul orașului Calgary oprește și lângă autogara Greyhound, lucru pe care localnicii nu au știut să mi-l confirme, de unde și timpul pierdut de mine în căutarea adresei. Autogara Greyhound este cel mai deprimant loc pe care l-am văzut în Canada, o chestie mare și urâtă, în care își făceau veacul și niște oameni fără căpătâi, personalul Greyhound e blazat, iar interiorul trist și murdar – efectiv începusem să mă întreb ce caut acolo, nu prea se mai vedeau alți pasageri (care au început să sosească mult mai târziu) și de abia așteptam să sosească autocarul și să plec cât mai repede!

Lucruri utile: biletul de avion Vancouver-Calgary (WestJet) a costat 79 CAD. Biletul de autocar Calgary-Banff (Greyhound) a costat 53.13 CAD pe segment. Am stat la YWCA Banff Hotel, 2 nopți, cazarea a costat 85 CAD.

Banff01.JPG

Banff

Drumul până la Banff durează o oră și jumătate, iar dacă în prima parte nu s-a zărit nimic interesant, doar banala preerie, o dată ce am început să ne apropiem de munții Stâncoși am început să mă trezesc și eu din moțăială și să mă minunez de ce văd pe geam. Pentru că Rocky Mountains sunt grozavi, cu vârfuri tăioase care încet-încet te înconjoară din toate părțile și șosele care șerpuiesc printr-un peisaj spectaculos, efectiv nu îți poți lua ochii de la munții ăștia, atât de frumoși sunt!

Banff02.JPGBanff03.JPGBanff16.JPGBanff17.JPGBanff18.JPGBanff19.JPGBanff20.JPG

Bow River Trail

Orașul Banff, un hub turistic cu multe unități de cazare și câteva străzi principale înțesate cu magazine și cafenele, este înconjurat din toate părțile de munți și nici măcar nu trebuie să mergi prea departe de oraș ca să ai parte de niște peisaje care te lasă cu gura căscată!

Întâmplător am avut cazare la YWCA Banff Hotel, lângă care începea un traseu foarte ușor pe malul râului Bow – Bow River Trail. Eram deja prea obosită pentru plimbări lungi, dar am plecat pe traseul ăsta fără să am prea multe așteptări: râul era drăguț și curgea liniștit, fără să te lase să bănuiești că jumătate de kilometru mai departe se prăbușea vijelios pe niște bolovani uriași, într-un loc în care râul face un cot și din care ți se arată în față alți munți înzăpeziți! Acolo, pe malul râului, e un punct de belvedere și o parcare în care opresc autocarele care fac tururi pe repede-înainte și își plimbă turiștii dintr-un loc în altul, cu pauze scurte pentru fotografii. Ce bine că nu am cumpărat un tur din ăsta și puteam pierde vremea acolo cât pofteam!

Banff04.JPGBanff05.JPGBanff06.JPGBanff07.JPGBanff08.JPGBanff09.JPGBanff10.JPGBanff11.JPGBanff12.JPGBanff13.JPGBanff14.JPGBanff15.JPG

Lacul Minnewanka

În Banff operează autobuzele turistice Roam cu care poți ajunge, la un preț foarte mic, la câteva obiective turistice din apropiere: Sulphur Mountain, Tunnel Mountain, Cave & Basin și Lacul Minnewanka. În ultima zi petrecută în Banff am ales să merg la Minnewanka, un lac poate nu la fel de spectaculos ca Moraine sau Louise, dar mai puțin aglomerat și, datorită acestui lucru, fermecător în simplitatea sa.

Lucruri utile: biletul de autobuz costă 2 CAD. La întoarcere, pentru că șoferul nu a avut să îmi dea rest, am primit un voucher cu care m-am dus la un magazin din Banff și mi-am ridicat banii de acolo.

Alte locuri din împrejurimi: Vermilion Lake.

Banff21.JPGBanff22.JPGBanff23.JPGBanff24.JPGBanff25.JPG

0 comentariu
1

Leave a Comment

O să îți placă și: