Balene Azore Balene Azore

În căutarea balenelor din Azore

Insulele Azore sunt norocoase: au în jur de 28 de specii de cetacee în apele sale, rezidente și migratoare, așa că sunt unul din puținele locuri din lume în care poți vedea balene tot anul. Asta dacă le găsești, căci oceanul este mare.

În ultimul weekend pe insula São Miguel am încercat să le văd și eu, dar nu vă țin în suspans, n-au vrut să se arate în ziua aia, dar tot a fost o plimbare plăcută și am mai aflat câte ceva despre balene și delfini. Sâmbătă, când era programat turul, a fost foarte înnorat și n-am putut pleca în larg, așa că excursia a fost reprogramată pentru a doua zi.

Duminică a fost vreme mai bună și ape calme, așa că ne-am pregătit să ieșim în larg: am primit niște costume impermeabile cam largi și un colac de salvare, pentru că urma să călătorim cu o barcă rapidă, deschisă.

Balene AzoreBalene Azore

Nici n-am ieșit bine din port că s-au arătat primii rezidenți din Azore: delfinii. Erau la micul dejun, pescuiau împreună cu pescărușii și așa i-am și găsit, ne-au atras atenția păsările care plonjau în apă. Delfinii aveau pui care se născuseră în timpul verii, acum erau mai măricei și foarte curioși, unul dintre ei ne-a tot dat târcoale să vadă ce e cu noi. E greu să îi prinzi într-o fotografie pe frumoșii ăștia prietenoși, așa că i-am filmat de mai multe ori. Era ora micului dejun, se înfruptau dintr-un banc de pești și am putut să văd peștii de foarte aproape, când ne-am apropiat cu barca: wow, bancul de pești arăta ca o plăcintă în ocean, așa de mulți pești mici stăteau înghesuiți unul lângă altul.

Dacă ești în Azore e imposibil să nu vezi și câteva curcubeie, chiar și când ieși în larg:

Balene Azore

Dacă delfinii pot fi văzuți mai aproape de mal, pentru cașaloți trebuie să mergi 8 mile în larg, unde oceanul are deja 1 kilometru adâncime. Ne-am oprit de trei ori pentru ca biologii de pe barcă să bage în apă hidrofonul, un microfon care caută click-urile cu care comunică balenele, ne-am dus și în locul în care, cu doar câteva zile înainte, skiperul văzuse balene, dar degeaba, de data asta nu le-am găsit.

Azore are printre rezidenți un grup de cașaloți (sperm whales) femele care trăiesc în grupuri împreună cu puii lor. Masculii trăiesc singuri și de regulă se duc mai la nord de Azore, doar Mr. Liable, un cașalot mascul, a decis că e mai bine în Azore și a rămas acolo. Cei care organizează tururi de whale watching fac și cercetare în același timp ca să le înțeleagă mai bine comportamentul. Delfinii, de exemplu, au aripioare dorsale diferite și pot fi identificați după ele.

Balene AzoreBalene Azore

La întoarcere biologii au observat o meduză otrăvitoare – Portuguese man o’ war, care la maturitate are tentacule care ajung la 30 de metri lungime. Otrava ei îți arde pielea și dacă te întâlnești cu una adultă care te atinge cu tentaculele ei lungi, poți muri.

Cea pe care am zărit-o noi era încă mică, dar anul acesta au fost destul de multe care au eșuat pe plajele din Azore și mi-am amintit că am văzut și eu câteva meduze din acestea, moarte, pe plaja din Ribeira Grande, dar nu știam ce sunt, arătau ca niște balonașe ofilite.

Balene Azore

Lucruri utile

Am rezervat excursia la On travel Azores, iar operatorul a fost Futurismo, au biroul în portul din Ponta Delgada, prețul e același indiferent de unde cumpărați turul.

La sosirea în Azore am primit un voucher de 35 de euro pentru că am făcut testul Covid înainte de sosirea aici și nu pe aeroport – voucherul poate fi folosit la partenerii programului (agenții de turism, restaurante, hoteluri). Excursia a costat 60 de euro, am plătit cu acest voucher și diferența.

De știut înainte de face o rezervare: turul depinde foarte mult de vreme, vizibilitate, vânt și valuri, nu lăsați excursia pe ultima zi a vacanței, pentru că dacă nu se poate ieși în larg, nu mai ai când să reprogramezi. Aici e povestea celor de la Futurismo despre ziua respectivă, cu tot cu curcubeu 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *