Axente Sever Axente Sever

Axente Sever și-o cazare în incinta Bisericii Fortificate

Un weekend în Axente Sever și prin împrejurimi, cu o cazare chiar în incinta Bisericii Fortificate: Mediaș – Târnava – Copșa Mică – Axente Sever – Hășag – Ocna Sibiului – Sibiu.

Târnava

Cu câteva zile înainte de a pleca din țară într-o altă călătorie lungă, de data asta prin Asia, am vrut să petrec un weekend pe dealurile verzi din România și mi-am pus ochii pe câteva localități de lângă Mediaș. În cele din urmă nu le-am vizitat pe toate (Alma Vii, Valea Viilor), dar m-am hotărât pentru Axente Sever, via Copșa Mică.

Am început plimbarea în Mediaș, dar a fost o eroare: de la Mediaș până în Târnava nu e decât drum asfaltat, iar Mediașul îl mai vizitasem cu câteva săptămâni în urmă.

Am luat în taxi din Mediaș până la Biserica Fortificată din Târnava, care e părăginită și nu se poate vizita. Se făceau niște lucrări acolo și la întrebarea mea dacă pot fotografia biserica din curte, un localnic mi-a răspuns, cam înfumurat, că „Fotografiatul interzis!”.

TârnavaTârnavaTârnava

Târnava – Copșa Mică

De la Târnava la Copșa Mică e o bucată scurtă de traseu prin natură, peste dealuri, parte din Via Transilvanica. La startul traseului un cioban m-a așteptat să-mi zică să am grijă la animale, că sunt oameni răi pe acolo. Eu, dându-mi ochii peste cap în gândul meu „gata, sunt de la oraș, pericole, animale!” 🙄 L-am ignorat.

După 50 de metri lângă o curte m-au luat în primire doi dulăi mari. Îmi blocaseră drumul, am stat câteva minute pe loc, negociind trecerea, am regretat că nu mai era ciobanul pe acolo. Dar deodată a venit un grup mare de drumeți și am trecut cu ei!

Nu facem nici 100 de metri că ne-au înconjurat alți 7-8 dulăi mari, ne-am oprit toți. Ciobanul de mai devreme îi calmează pe câini, am trecut. Mă vede și-mi zice: „Doamnă, v-am zîîîîîîs că-s animale, nu m-aț’ băgat în seamă!” 😁 A mustăcit vreo 10 minute pe tema asta. A zis că trebuie să țină dulăii pentru că vin țiganii să fure oi.

După întâlnirea asta am continuat traseul în mare parte cu grupul. Într-o parte se zărea un nor de furtună, dar până am ajuns în Copșa Mică și mai departe, în Axente Sever, nu am avut parte decât de picături ocazionale.

TârnavaTârnavaTârnavaTârnavaTârnavaTârnavaTârnavaTârnavaTârnavaTârnavaTârnavaTârnavaTârnavaTârnava

Copșa Mică

Copșa Mică a fost mai mult de trecere, sunt două biserici drăguțe acolo, dar cam atât.

Copșa MicăCopșa Mică

Axente Sever

Căutând o cazare mai ieftină în sau pe lângă Copșa Mică am dat peste Medieval Apartments Frauendorf, chiar în Cetății Fortificate din Axente Sever. Îmi place să stau în astfel de locuri de oricâte ori am ocazia (exemple: El Chaltén, insula Roatan sau Managua), așa că am rezervat o noapte acolo.

Am ajuns după masa în Axente Sever și mi-am făcut self check-in, adică mi-am luat singură cheile dintr-un seif și am intrat în incinta bisericii. Am fost singură pe acolo, cel responsabil cu muzeul plecase deja.

Sunt vreo patru camere în fostele încăperi în care pe vremuri familiile din sat țineau slănina și alte provizii, acum fiecare cameră având baie și facilități moderne. Mi-a plăcut, habar nu aveam că sunt astfel de cazări în bisericile fortificate din România.

Axente SeverAxente Sever

Seara am auzit foșnit, m-am gândit că or fi șoareci sau ceva. Când mă uit, la o ferestruică era un motan: avea zgărdiță pe care scria Kitty Cat și era foarte lipicios, cu siguranță era a cuiva, dar mai făcea vizite și pe la turiștii cazați.

Dimineața am dat o tură în jurul bisericii fortificate, într-o parte erau câteva persoane la o masă, vorbind în germană. Am întrebat dacă pot vizita interiorul bisericii și a venit o doamnă să o descuie. Fortificația nu era încă deschisă pentru vizitatori, ea era responsabilă cu slujbele de la biserică, altcineva era responsabil de micul muzeu de acolo, dar nu venise încă. A stat câteva minute cu mine și mi-a povestit despre Biserica Fortificată din Axente Sever.

Biserica fortificată din Frâua, cum se numea mai demult Axente Sever (notă: Axente Sever este un pașoptist de acolo în onoarea căruia a fost numit satul), este menționată pentru întâia dată în 1322. Fortificațiile au fost construite mai târziu, prin 1500. Incinta are un traseu oval, curtinele, înalte de 6-8 metri, având metereze și contraforți prin care localnicii trăgeau cu arcul spre invadatorii tătari.

Este o biserică reformată și mi s-a făcut un sumar al procesului de reformare din secolul XVI. Enoriașii din Germania erau nemulțumiți de abuzurile Bisericii Catolice, care vindea indulgențe pentru a-și finanța propriul lux și construirea Catedralei Sfântul Paul.

Pe 31 octombrie 1517, MartinLuther, un călugăr, a publicat „Cele 95 de Teze”, în care critica abuzurile Papei. A fost excomunicat în 1521 și s-a ascuns în Castelul Wartburg, unde a făcut prima traducere a bibliei din latină în germană, plus alte scrieri. Mișcarea de reformă pornită de el a condus la separarea de Biserica Catolică și la formarea Bisericii Protestante.

În Transilvania, o parte dintre biserici, printre care și cea de la Axente Sever, au adoptat reforma și atunci au avut loc unele schimbări în interiorul bisericii. Altarul și orga datează din secolul XVIII, pe vremea când Baronul Samuel von Brukenthal era guvernatorul Transilvaniei și au fost finanțate astfel de lucrări datorită prieteniei sale cu Împărăteasa Maria Tereza a Austriei.

Sub orgă sunt picturi cu îngeri muzicanți, cu nuanțe alternate de verde și roșu. Doamna mi-a spus că la altar era pusă catifea roșie pentru că fuseseră Rusaliile de curând, dar în timpul verii totul e decorat cu verde.

Lângă altar era o placă numele celor morți în al doilea Război Mondial, în partea de jos fiind trecuți sașii trimiși la muncă silnică în Rusia. Au fost trimiși doar sași și câțiva români bogați, cei săraci fuseseră iertați.

La Biserica Fortificată din Axente Sever te poți urca și în turn, de unde ai o vedere frumoasă spre sat și peisajele din jur. Dacă mergeți acolo aveți grijă la bârnele joase și nu călcați prea aproape de peretele exterior, e o porțiune în care poți cădea în gol dacă cedează plăcile de lemn.

Axente SeverAxente SeverAxente SeverAxente SeverAxente SeverAxente SeverAxente SeverAxente SeverAxente SeverAxente SeverAxente SeverAxente SeverAxente SeverAxente SeverAxente SeverAxente SeverAxente Sever

Hășag

De la Axente Sever am luat trenul până la Hășag pentru Vulcanii noroioși, dar a fost o pierdere de timp, zona cu vulcani, despre care am citit că sunt mult mai puțin impresionanți decât cei din Buzău, e la vreo 17 minute de gară și nu am avut destul timp între două trenuri. Plus că nu se zărea decât câmp cultivat în jur, pentru vulcani noroioși trebuie să fie…noroi.

După o ședință foto cu niște maci, am zărit o cruce lângă calea ferată pentru cineva care a murit într-un accident de tren și am lăsat florile acolo.

HășagHășagHășagHășagHășag

Ocna Sibiului

Am fost curioasă să vizitez Băile Ocna Sibiului, chiar dacă nu aveam timp să mă relaxez acolo. Arată fain lacurile de tratament, sunt mai multe locuri în care poți înota și era mulți oameni care făceau asta. Cu altă ocazie mi-ar plăcea să petrec un weekend acolo.

În gara Ocna Sibiului am ascultat această conversație:

O țigancă tânără, mâncând semințe: Cât e intrarea la băi?
Un domn: 30 de lei
Ea: Cât e 30 de lei?
El: 3 milioane

De fapt erau 300.000 lei vechi, dar ce mai contează, au trecut aproape două decenii de la denominare!

Ocna SibiuluiOcna SibiuluiOcna SibiuluiOcna Sibiului

Sibiu

Mai fusesem la Sibiu cu doar două săptămâni înainte, de data asta am vizitat câteva obiective turistice importante, pe numele lor Tochitură, Vișinată și Gălușcă cu înghețată de vanilie, pere și dulceață de vișine. Am fost la restaurantul Sibiul Vechi, erau mulți străini, iar chelnerul s-a conversat cu niște spanioli despre muzica lui Julio Iglesias.

SibiuSibiu

Cum ajungi la Axente Sever

La Axente Sever poți ajunge și cu trenul din București, varianta mea a fost:

București – Mediaș tren
Mediaș – Târnava taxi (se poate și cu trenul)
Târnava – Copșa Mică – Axente Sever pe jos pe traseul marcat Via Transilvanica.
Axente – Hășag hc cu InterRegional 12.26-12.48
Hășag hc – Ocna Sibiului 13.33 – 13.58
Ocna Sibiului – Sibiu 14.48 – 15.06
Sibiu – București 16.40 – 22.26

InterRegional

Cazare la cetate

Am stat la Medieval Apartments Frauendorf, chiar în Cetatea Fortificată din Axente Sever. Alte cazări similare sunt în Moșna – Burg Apartments Meschen – și Valea Viilor – Unesco Apartments Wurmlochi.

Alte locuri din împrejurimi

Sibiu – Avrig – Cârța cu o oprire bonus la Codlea
De la Bazna la Mediaș pe Via Transilvanica
Templul Ursitelor de la Șinca Veche & Cetatea Făgăraș
Pe dealurile din Cisnădioara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *