Astana, Kazahstan, capitala Capitală sau Nur-Sultan, orașul cu 10 nume, bulevarde cu 5 benzi pe sens și șocant de puțini oameni pe stradă (eu venind din aglomerata China). M-am simțit ca în Valencia sau Brasilia cu arhitectura lor și un pic ca în Tbilisi sau Baku.
Sumar
China – Kazahstan
A fost o ușurare să trec din Urumqi, China, în Kazahstan: web fără restricții, oameni care vorbeau și lima engleză, mâncare pe gustul meu și o vreme ideală, cu 25-28C.
La prima vedere orașul mi s-a părut foarte vast, cu bulevarde largi, clădiri cu mult spațiu între ele, un oraș dezvoltat și modern. Ajunsesem unde trebuie.
Astana futuristă
Astana, cunoscută sub numele de Nur-Sultan între 2019 și 2022, a devenit capitala Kazahstanului în 1997, mutându-se din Almaty, fostul centru administrativ al țării.
Primul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a inițiat mutarea din Almaty în Astana, pentru a ajuta la dezvoltarea economică a nordului țării, așa că în 2019 orașul a fost redenumit Nur-Sultan în onoarea lui, după care în 2022 s-au sucit din nou și au redenumit orașul din nou Astana, nume care înseamnă capitală. Capitala capitală.
Astana e obsedată de arhitectură futuristă, tot orașul e cu forme geometrice și clădiri cu forme surprinzătoare. Am avut cazare lângă Monumentul Kazakh Eli, așa că am început vizita acolo, printre spații imense cu puțini trecători și foarte mult alb. Mi-a plăcut.
Pentru că Astana este un oraș nou, zonele importante au legătură între ele și e o anumită logică urbanistică, nu sunt bucăți fragmentate. Centrul se poate vizita și pe jos, chiar dacă sunt câțiva kilometri dintr-un capăt în altul.
Palatul Păcii și Reconcilierii este o piramidă proiectată de arhitectul Norman Foster, dar mi s-a părut că s-a învechit deja, deși a fost construit în 2006. Parcul din jur e mai mult șantier, am ajuns prin niște șanțuri acolo ca să fotografiez Palatul Prezidențial de dincolo de râu.
Locul principal de vizitat în Astana este Turnul Baiterek, în care te poți urca pentru o priveliște panoramică. Turnul simbolizează un copac care ține un ou de aur, inspirat de o legendă kazahă despre arborele mitic al vieții și pasărea fericirii, Samruk.
Dacă mergi mai departe de Baiterek ajungi la Khan Shatyr, alt proiect semnat de Norman Foster – arată ca un cort gigant și este un centru comercial foarte mare.
A doua zi am luat-o spre Grădina Botanică. Când am ajuns acolo am găsit un parc mare cu iarbă și copăcei și nicio Grădină Botanică. S-a dovedit că toată grădina consta în câteva rânduri de panseluțe lângă un arc. Realmente, asta era tot! Probabil au vrut și ei o Grădină Botanică într-un oraș nou și atâta s-a putut 🙂
E simpatică dorința de a impresiona la nouveau riche, rezultatul e ca un parc de distracții. Muzeul Nur Alem e în formă de sferă și are 8 etaje în care te poți urca, pentru altă vedere panoramică asupra orașului. E un muzeu de știință drăguț de vizitat dacă ai copii, dar la ultimele etaje era cumplit de cald și n-am mai stat.
Lucruri utile: biletul de intrare pentru Turnul Baiterek costă 2.000 tenge, iar pentru Muzeul Nur Alem este 1500 tenge.
Kazahstan la prima vizită
Kazahstan: 70% din populație e musulmană, dar o formă tolerantă de islam. Femeile mai în vârstă poartă batic, uneori și cele tinere, măritate. Nu am văzut burqa, dar în Astana se poartă și pantaloni scurți pe stradă.
La hostel m-a întrebat o fată din Kazahstan de unde sunt.
„Romania”
„Oh, wow, and you came from there…?”
„Not directly, but yes”
Mi-a zis că turismul nu e dezvoltat în Kazahstan, de asta m-a întrebat. Din ce am văzut pe străzi, turiștii străini sunt foarte puțini, dar asta face Astana și mai interesantă, nu găsești aglomerație nicăieri. Plus, mulți localnici vorbesc limba engleză, măcar la nivel basic.
Mâncare
La supermarketuri au produse pe care le găsești și în România, cu mici diferențe, de exemplu la Small făceau în fiecare dimineață clătite, care par foarte populare în Kazahstan.
Bucătăria lor se bazează pe carne, așa că nu e ceva neobișnuit să vezi cal în meniu, dar și miel, vită sau cămilă.
Cazare în Astana
Am stat la Sulu Hostel, cazarea pentru 8 nopți a fost 100 USD cu o cameră mică privată, mică însemnând fără ferestre, dar cu acces la un living-coworking și o bucătărie mare. M-am simțit bine acolo, e un spațiu modern, curat, cu internet bun.
Pentru transport am folosit taxi comandate în aplicația Yandex, cu autobuzele nu m-am lămurit deloc de unde se cumpără bilete. Am cumpărat SIM card de la Beeline (7000 tenge pentru o lună, 68 lei) ca să am internet mobil și un număr ca să primesc SMS și să validez contul Yandex.
Uber nu funcționează acolo cu aplicația principală, există un Uber Kazahstan, dar n-am putut instala aplicația, nu e disponibilă pentru români. Toată lumea folosește Yandex, care e mult mai popular.